Nogometni antikvariat: “Stoletnic polna skleda” (1918-1920)

V tokratni epizodi smo se v našem patentiranem kafanskem slogu lotili obdobja po prvi svetovni vojni, ko se je kleno Slovenstvoodločilo organizirano baviti z nogometno igro.

 

Leto 1918 je bilo z nogometnimi zgodami in nezgodami še bolj siromašno, v letu 1919 pa se je začelo pospešeno ustanavljanje in obujanje klubov. Aprila 1919 je bila v Zagrebu ustanovljena Jugoslovanska nogometna zveza, ki je zapovedala ustanovitev lokalnih podzvez, tako da je bila 25. aprila 1920 (ne 24. kot misli NZS) ustanovljena Ljubljanska nogometna podzveza, maja pa je štartala tudi vseslovenska nogometna liga (brez Primorcev, ki so bili pod Italijo), ki takrat še ni imela nobene paradržavne firme za sponzorja. Sodelovalo je sedem klubov, derbi med prvim in drugim pa se je končal s tesnih 10:0.

 

Leto 1920 je nasploh popularno zadnje čase, saj stoletnico poleg krovne organizacije obeležuje kar nekaj klubov. Malo podrobneje smo se posvetili prvemu slovenskemu prvenstvu, ki ga je zlahka dobila Ilirija, ukvarjali smo se pa tudi z drugim prvenstvom, ki je bilo odigrano jeseni 1920. Tudi tega je gladko dobila Ilirija, vendar ga NZS ne priznava, oziroma, precej bolj verjetno, sploh ne ve zanj.

 

Kakorkoli že, če vas zanimajo sto let stare zanimivosti in bizarnosti in čudovitega sveta slovenskega nogometa, ko je bil še lep in mlad, nikar ne izpustite najnovejšega brkljanja po zaprašenih artefaktih nogometne starinarnice.

 

Če vam je naše delo všeč, nas lahko torej tudi finančno podprete prek naše (zaenkrat še čisto osnovne in uboge) spletne strani. Ves iztržek bo šel za delovanje društva, plačilo strežnika, storitev SimpleCasta, najprej povrnitev stroškov, ki smo jih imeli z opremo, kasneje pa tudi investicijo v kak nov kos tehnologije. Pa vse ostale dejavnosti, s katerimi se želimo ukvarjati, se razume, začenši s knjigo ob stoletnici kluba. HVALA iz srca vsem, ki ste nas že ali pa še boste podprli!

Najdete nas na Facebooku, Twitterju in Instagramu. Stara zasedanja TD OFC najdete v vaši najljubši podkast aplikaciji, najsigre za Jabolčno, Googlovo ali katero tretjo in našem Simplecast domovanju. Veseli bomo dobrih ocen in tudi vprašanj v jabolčni aplikaciji, ki to trenutno edina podpira, še bolj pa če boste vest o obstoju podkasta posredovali še komu, ki bi ga ta kanil zanimati.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.