Odstop od nakupa in vračilo blaga

Pravica do odstopa

Kupec lahko, v skladu s 43. členom zakona o varstvu potrošnikov (ZVP), v 14 dneh od prejetja pošiljke odstopi od nakupa in izdelek vrne brez obrazložitve svojega dejanja. Rok začne teči en dan po datumu prevzema naročenega blaga. Blago je potrebno vrniti prodajalcu po pošti, najkasneje v roku 14 dni od oddanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa).

V takem primeru se zavezujemo, da bomo v najkrajšem možnem času kupcu vrnili denar za prejeto plačilo. Prodajalec vrne prejeta plačila kupcu z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil kupec ali kot dobropis oz. v obliki darilnih bonov, če se s tem načinom potrošnik izrecno strinja. Pri odstopu od pogodbe, kjer je bil koriščen bonus, koda za popust ali promocijska koda, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se kupcu ne vrnejo – vrne se le vplačani znesek. Darilni bon se pri odstopu od pogodbe upošteva kot plačilno sredstvo in zato se znesek le-tega, v primeru odstopa od pogodbe, vrne kupcu.

Kupec nosi strošek vračila blaga. Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo. Vrnjeno blago mora imeti vso pripadajočo opremo, originalno embalažo in dokumentacijo. Kupec odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje vrednosti posledica njegovega ravnanja.

Kupec nima pravice do odstopa od pogodbe:

  • za blago ali storitve, katerih cena je odvisna od nihanj na trgih, na katera podjetje nima vpliva in ki lahko nastopijo v roku odstopa od pogodbe;
  • za blago, ki je izdelano po natančnih navodilih potrošnika in prilagojeno njegovim osebnim potrebam;

Obvestilo o odstopu lahko kupec izvede z nedvoumno izjavo, iz katere jasno izhaja, da odstopa od pogodbe. Šteje se, da je kupec podal odstopno izjavo pravočasno, če jo odda oz. pošlje v roku, določenem za odstop od pogodbe. Dokazno breme glede uveljavljanja pravice do odstopa nosi kupec.

Vračilo blaga se izvede po pošti ali po dogovoru.

Postopek vračila blaga

Na e-poštni naslov blagovnica afna enotnost pika si nam pošljite sporočilo, v katerem navajate blago, ki ga želite vrniti. Vse nadaljnje informacije glede načina vračila prejmete na vaš e-poštni naslov.