Nogometna zveza Slovenije je v letošnji sezoni poskrbela za zanimivo spremembo v tekmovalnem koledarju. Potem ko se je novi format pokalnega tekmovanja lani pokazal za zadetek v polno, bo letos ta še nekoliko izboljšan, saj se bodo prve tekme podobno kot Avstriji in še nekaterih državah igrale za vikend. Tekme tako imenovanega predkroga bodo na sporedu 26. avgusta in zdi se, da so ljubljanski nižjeligaši na njih kar dobro pripravljeni. Začetek v ligah je bil namreč za klube iz prestolnice razmeroma uspešen, kar še posebej velja za Slovan, Ljubljano in IB 1975, ki po prvih tekmah zasedajo mesta pri vrhu razpredelnice.

V drugi ligi je Ilirija prejšnjo nedeljo zabeležila prvo zmago, potem ko je z minimalnim rezultatom ugnala goste iz Dekanov. Zlasti v prvem delu, ko je Jakob Cukjati po lepi podaji Črta Rotarja dosegel edini zadetek na tekmi, so bili Ilirijani boljši nasprotnik, v drugem pa so imeli tudi kanček sreče, saj jih je po enem izmed napadov Jadrana rešila vratnica. Poleg tega se je nekajkrat izkazal tudi mladi vratar Nejc Dermastija, ki je spravljal v obup gostujoče igralce in trenerja Alena Ščulca, ki je tekmo zaradi kazni spremljal izza ograje. Na drugi strani bi srečanje lahko že nekoliko pred koncem dokončno odločil izkušeni Dejan Djermanović, ki pa je s čudovitim strelom stresel zgolj prečko. Ta vikend je bila Ilirija nekoliko manj uspešna, saj se je v gostujoči tekmi z Dravinjo razšla brez zadetkov.

Pomlajeno moštvo Ilirije je bilo v Zgornji Šiški boljše od dekanskega Jadrana (Foto: Miha Zupan)

V tretji ligi je bil prejšnji teden na sporedu živahen derbi med Svobodo in Slovanom, ki je nekako pričakovano in predvsem zasluženo pripadel gostom s Kodeljevega, tokrat pa ste se moštvi udarili z dvema izmed glavnih favoritov tekmovanja. Okrepljena zasedba Slovana, ki jo tudi v novi sezoni vodi Miha Jošt, je na domačem terenu pričakala donedavnega drugoligaša iz Doba, ki ima v svojih vrstah med drugim najboljšega strelca v zgodovini domžalskega kluba, Slobodana Vuka. Slednji je v prvem krogu dosegel hat-trick, tokrat pa proti čvrsti obrambi Slovana na čelu z Jovanom Vidovićem in vratarjem Nejcem Vidmarjem ni bil tako uspešen. Gostje so prek Dina Bjelkića sicer hitro povedli, a je takoj po odmoru Fabio Falcao z novim golom za rdeče-bele poskrbel za delitev točk. V soboto se bo Slovan v pokalu srečal z Litijo in vse razen nove suverene zmage bi bilo veliko razočaranje.

Prav tako težko delo je imela tudi Svoboda, ki je odšla na vselej neugodno gostovanje v Izolo. Glede na videno na prvi tekmi obeti niso bili najboljši in res so Vičani na Obali doživeli pravo malo katastrofo, saj so jim ribiči natresli kar šest golov. Častni gol za moštvo Hajra Rizvića je dosegel David Petrušić, omenimo pa še, da je za domače dvakrat zadel legendarni kapetan Darko Kremenović, ki je na tem istem terenu mreže v članski konkurenci tresel že 23 let nazaj. Po slabših predstavah proti dvema močnima nasprotnikoma zdaj Svobodo čaka pokalna tekma na Ježici, kjer bi glede na rang lige morala biti favorit. A realnost je pač taka, da razlike med ligami niso velike, poleg tega pa ima IB 1975 zelo dobro ekipo, zato tudi nov poraz Svobode pravzaprav ne bi bil preveč presenetljiv.

Vičani so na Obali “pokasirali” pol ducata golov (Foto: uradni FB profil MNK Izola)

V četrti ligi se je tekmovanje ta vikend začelo s prvim krogom, pri čemer je žreb poskrbel, da so se že na uvodu vsi štirje klubi iz Ljubljane pomerili med seboj. V Spodnji Šiški sta se srečala domača Ljubljana, lanski prvak pete lige, ter Tabor 69, stari znanec ljubljanskega regionalnega tekmovanja. Ker se moštvi nista merili že več kot desetletje, je bilo pred srečanjem težko karkoli napovedovati, a so domači, ki so del priprav opravili celo v Bosni, takoj pokazali, da tudi v tem rangu mislijo resno. Z goloma Roka Jamška in Klemna Kolarja so suvereno odpravili nasprotnika in prišli do prvih treh točk v novi sezoni. V soboto Šiškarji v pokalu gostujejo pri Ihanu, v primeru zmage pa se jim nato ponuja priložnost za maščevanje oziroma ponovitev lanske drame z Zagorjem.

IB 1975 z Ježice je v prvem krogu gostoval pri novincu OŠ Olimpiji ter nekako v skladu z napovedmi prav tako prišel do suverene zmage. Pri tem so imeli varovanci Darina Vitanca morda celo lažjo nalogo, kot so pričakovali, saj so mrežo nasprotnika zatresli kar petkrat. Strelec drugega gola in prvi zvezdnik ekipe Siniša Marinović je bil sicer pol ure pred koncem tekme izključen, tako da bodo morali ježki v naslednjih srečanjih nastopiti brez njega. V pokalu jih kot rečeno čaka nadvse pomembna in težka preizkušnja, saj se bodo pomerili s Svobodo, ki igra ligo višje, kar bo za ekipo, ki si želi napredovati, vsekakor dober preizkus in realen pokazatelj kvalitete. OŠ Olimpija pa se bo v istem tekmovanjem na domačem terenu v Športnem parku Svoboda pomerila s Komendo.

Petoligaš Šmartno ima nov nov grb in novega pokrovitelja (Foto: NK Šmartno)

V peti ligi bo Šmartno sezono, v kateri ima za glavni cilj napredovanje v višji rang tekmovanja, začelo šele čez dva tedna. Prva tekma za rdeče-modre bo torej pokalna, ko bodo gostovali v Moravčah. Tamkajšnji Termit prav tako igra v peti ligi in kljub relativni oddaljenosti gostovanja se glede žreba v Šmartnem nikakor ne morejo pritoževati. Omenimo še, da je s spremembami v vodstvu prišlo tudi do nekakšnega »rebrandinga« kluba, ki bo tako v novi sezoni nastopil s povsem spremenjenim grbom.

 

Razpored – pokal:

26.8. Šentjernej-Ilirija

26.8. Slovan-Litija

26.8. Ihan-Ljubljana

26.8. IB 1975-Svoboda

26.8. OŠ Olimpija-Komenda

26.8. Termit-Šmartno

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.