Končan je še en krog v slovenskih nižjeligaških tekmovanjih. Slednja se vedno bolj bližajo koncu in zato marsikje že dobivamo končne odločitve. Med klubi, ki so ta vikend tudi matematično potrdili letošnje cilje, sta, kot smo nekako napovedali, tudi dva ljubljanska predstavnika. Slovan si je dva kroga pred koncem tretje lige že zagotovil obstanek, še večji uspeh pa je v peti ligi dosegla šišenska Ljubljana, ki se veseli naslova.

V drugi ligi je Ilirija igrala s skromno zasedbo Krškega, ki se po koncu sezone poslavlja od tekmovanja, zato zmaga domačih ni nikakršno presenečenje. Zeleno-beli so večino dela opravili že v prvih minutah tekme, ko sta zadela Jure Novak in Matej Poplatnik, ki je izkoristil enajstmetrovko. Gostje so kasneje znižali zaostanek, končni izid pa je še pred koncem prvega polčasa postavil Matteo Tomiček. Ilirija je tokrat nastopila s precej mešano zasedbo, saj so priložnost dobili številni mladi igralci, medtem ko so Džafić, Ivkić, Škoflek in še nekateri tekmo začeli na klopi. V zadnjem krogu se bo moštvo iz Zgornje Šiške v gosteh pomerilo z Rudarjem, tekma pa bo odločala o tretjem mestu, kar bi bila najboljša uvrstitev v zgodovini kluba, zato jo bo potrebno odigrati še kako zavzeto.

Na Kodeljevem so si zagotovili obstanek v ligi (Foto: Miha Zupan)

V tretji ligi je Slovanu kot rečeno uspel lep dosežek, saj si je že dva kroga pred koncem zagotovil obstanek. Tega mu je (ob majhni pomoči sosedov z Viča) prinesla zanesljiva in visoka zmaga nad Škofjo Loko, ki so ji Kodeljevčani natresli kar pet golov. Med strelce so se vpisali Tadej Ferk, Jovan Vidović, Žan Peklaj in razpoloženi Milan Đajić, ki je bil uspešen kar dvakrat in je tako letos že pri desetih golih, pa čeprav je igral zgolj deset tekem. Slovan, ki je jeseni zbral le štiri točke, jih je v nadaljevanju sezone doslej dodal že 19 in je tako povsem zasluženo potrdil svoje mesto v tretjeligaški konkurenci. Tudi naslednjo tekmo bodo rdeče-beli odigrali doma, pomerili pa se bodo z Brdi, tako da bi lahko svoj izkupiček še popravili.

Uspešna je bila tudi Svoboda, ki se je doma pomerila z Visokim, predzadnjo ekipo lige. Vičanom proti koncu sezone očitno začenja nekoliko primanjkovati igralcev, saj so bili tokrat na klopi zgolj trije, razen tega pa na tekmi ni bilo kakšnih posebnih zanimivosti. Domači so rutinirano prišli do treh točk, prvi gol je padel že po nekaj minutah, ko je bil uspešen Din Zulić, končni izid pa je bil postavljen malo pred koncem, ko je bil še enkrat uspešen isti igralec. Svobodo v naslednjem krogu čaka gostovanje pri Žireh, za nov uspeh Ljubljančanov pa bo navijalo zlasti Visoko, ki se z omenjenim klubom krčevito bori za obstanek. Bodo Vičani tokratnemu tekmecu naredili uslugo, kot so jo Slovanu, ali pa ga bodo pahnili v gorenjsko ligo?

Svoboda je premagala Gorenjce (Foto: NK Svoboda)

Za precejšnje presenečenje je v regionalni ligi poskrbel IB 1975, ki je v gosteh ugnal vodilno Kočevje, moštvo, ki je od oktobra dalje suvereno dobilo vse tekme. Kočevci so pred 700-glavo domačo publiko pričakovali proslavitev naslova, a so jim varovanci Darina Vitanca z odlično igro pokvarili načrte. Junak tekme je bil spet Tomy Veiss, ki je zabil oba gola, prvega po slabe pol ure igre z glavo, drugega pa povsem ob koncu, v šesti minuti sodnikovega podaljška. Ježičani so se z zmago Kočevju približali na šest točk zaostanka, a v tej ligi za razliko od ostalih na koncu odloča razlika v zadetkih, zato je prvenstvo kljub vsemu praktično odločeno. IB 1975 se bo tako realno boril za drugo mesto z Belo krajino, s katero se bo v nepodrednem obračunu pomeril prihodnjo nedeljo.

Precej bolj napet je boj za obstanek, kjer je Tabor 69 tokrat prišel do nove težko priborjene točke. V Jami, kjer iz neznanega razloga moštvo igra domače tekme, so se taborjani s Cockto, najboljšo ekipo mini lige, razšli brez zadetkov, s čimer ostajajo na dvanajstem mestu. V skladu s propozicijami bi to načeloma moralo voditi v dodatne kvalifikacije proti OŠ Olimpiji (ali Kolpi), saj naj bi zaradi krčenja lige izpadli kar trije klubi. Za obstanek se zlasti zagrizeno bori Ivančna Gorica, ki za Taborom 69 zaostaja za dve točki, zato bodo zadnje tekme še kako zanimive. Moštvo Blaža Puca bo že v sredo gostovalo v Mengšu, v nedeljo pa jih nato čaka še neugodna pot v Jevnico.

Varovanci Ermina Rakovića in Igorja Lazića so takole proslavili uvrstitev v četrto ligo (Foto: NK Ljubljana)

V peti ligi je prvenstvo že odločeno. Šišenska Ljubljana slavi naslov, potem ko je Šmartnemu natresla štiri gole in si na vrhu priigrala neulovljivo prednost desetih točk. Sama tekma ni prinesla posebnega razburjenja, saj so domači goste nadigrali v vseh elementih nogometne igre, njihova zmaga pa v nobenem trenutku ni bila ogrožena. Prvi gol je po podaji z desne že po dobre četrt ure igre dosegel Klemen Kolar, do konca tekme pa so se med strelce vpisali še Aleks Čorić, Edis Bosnić in ter še enkrat Kolar, ki je po solo prodoru s strelom v »rašlje« poskrbel za najlepši gol dneva. Tekma bi se lahko končala tudi z višjim izidom, saj so bili domači ves čas pred golom, a se je nekajkrat izkazal vratar Nik Čepin, en gol pa so sodniki razveljavili. Moštvo Ermina Rakovića se lahko po lanskem nesrečnem razpletu končno veseli zasluženega napredovanja v četrto ligo, do konca sezone pa ga čakata še tekmi s Kolpo in OŠ Olimpijo, ki pa vsaj za Šiškarje nimata več pravega tekmovalnega naboja.

Prav nasprotno pa velja za »Hajrotovo Olimpijo«, ki se s Kolpo bori za drugo mesto. Rezervni viški kolektiv je imel na domačem terenu lepo priložnost, da omenjeni dvoboj že praktično odloči v svojo korist, a je proti moštvu iz Podzemlja doživel svoj četrti letošnji poraz. Edini gol na srečanju je dosegel Aleš Kirin, Kolpa pa je s tremi točkami skočila pred OŠ Olimpijo, a ima ob tem tudi tekmo več. V sredo OŠ Olimpijo čaka zaostalo srečanje z vselej neugodno Litijo, v soboto pa se bo doma pomerila z Virom, medtem ko Kolpa na domačem terenu kot rečeno gosti pravkar okronanega prvaka.

Razpored – lige:
2. SNL
20. 5. Rudar (V)-Ilirija

3. SNL
20. 5. Slovan-Brda
20.5. Žiri-Svoboda

RLL
20. 5. IB 1975-Bela krajina
20. 5. Jevnica-Tabor 69

MNZ
17.5. OŠ Olimpija-Litija
20. 5. OŠ Olimpija-Vir
20. 5. Kolpa-Ljubljana
20. 5. Šmartno-Litija

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.