V Nemčiji in še nekaterih državah se je na nogometnem področju uveljavil izraz kultclub oziroma kultverein. Definicija tega pojma sicer ni povsem jasna in enoznačna, a se največkrat uporablja za rezultatsko manj uspešen klub, po možnosti iz nižjih lig, ki pa ima bogato tradicijo in okrog katerega se vseeno zbira živahna navijaška scena. Tako so kultni klubi v Nemčiji denimo Union Berlin, St. Pauli, Dynamo Dresden in tako dalje. Če bi imeli v Sloveniji razvito nogometno kulturo, bi bilo v Ljubljani kar nekaj kultnih klubov, saj so skoraj vsi tisti, ki se lahko pohvalijo z bogato tradicijo, v zadnjih desetletjih rezultatsko nekoliko manj uspešni. A ker sem glede tega nepopravljiv optimist, bom ljubljanske večinoma pozabljene nižjeligaše vseeno označil tako.

Z izjemo instant projektov Interblocka (ki je sam zase trdil, da je ustanovljen leta 2006) in Brava mesto drugih klubov v prvi ligi ni videlo že skoraj dve desetletji. Tudi v drugi ligi ti niso pustili vidnejših sledi in zdi se, da bo še nekaj časa tako, saj se je ambiciozni projekt Ilirije med poletjem dokončno sesul. Pred leti je tedanja uprava napovedovala prvo ligo za leto 2020, še lani pa je bivši tenisač Aljaž Bedene razlagal, da si med elito želi v treh ali štirih letih. To se bo zdaj zelo težko uresničilo, saj so klub zapustili Matej Poplatnik, Žiga Škoflek, Dominik Ivkić, Elvis Džafić, Mateo Tomiček, Žiga Urtelj in še nekateri, tako da je moštvo v novo sezono krenilo povsem spremenjeno.

Dejan Djermanović (v zelenem dresu) je eden redkih izkušenejših nogometašev, ki so ostali pri Iliriji. (Foto: uradna FB stran ND Slovan)

Robert Kopčič, ki je Ilirijo vodil že spomladi, bo stavil predvsem na mlade domači moči, saj se je ekipi pridružilo kar nekaj igralcev šampionskega mladinskega moštva, ki je letos osvojilo prvi naslov mladinskega prvaka v zgodovini kluba. Temelji so torej dobri, a je vprašanje, kako konkurenčna je lahko takšna ekipa v močni članski kategoriji. V primerjavi s tekmeci Ilirija nima pravih zvezdnikov pa tudi ne dovolj izkušenj, zato jo po lanskem odličnem tretjem mestu tokrat marsikdo uvršča celo v krog kandidatov za izpad. Na prvi tekmi so zeleno-beli s 3:2 klonili v Biljah, pri čemer sta gola dosegla mladinec Matjaž Veber in Jakob Cukjati, ki je v klub prišel iz dekanskega Jadrana, že v četrtek pa ekipo čaka težko gostovanje pri vodilni Nafti.

V tretji ligi bosta tudi tokrat nastopila dva ljubljanska kluba, ista kot že v zadnjih dveh sezonah. Potem ko se je Svoboda lani reševala za zeleno mizo, je bila tokratna pomlad bolj mirna, za kar je bil zaslužen zlasti izjemen niz Slovana, ki je zbral kar 25 točk. Izračun kaže, da so rdeče-beli v drugi polovici prvenstva zbrali več točk od vseh tekmecev razen Tolmina, ki pa je tako ali tako napredoval v višjo ligo. Navijači Slovana se tako upravičeno sprašujejo, ali lahko njihov klub zadrži to izjemno formo in tokrat poseže celo v boj za najvišja mesta. Med glavne favorite za naslov naj bi sicer sodili zlasti Šenčur, Izola in Adria, a so v tej ligi pogosta razna presenečenja.

Slovan in Ilirija sta se konec julija pomerila na prijateljski tekmi (Foto: uradna FB stran ND Slovan)

Na Kodeljevem bo veliko odvisno od »prvega zvezdnika« Milana Đajića, ki je bil lani med najzaslužnejšimi za uspehe in bo moštvu pomagal tudi v novi sezoni. Večjih sprememb v kadru sicer (za zdaj) ni bilo, ekipo je zapustil Tim Turinek, ki se seli k velenjskemu Rudarju, okrepil pa jo je mladi Alex Banjac iz Gorice. Rezultati pripravljalnih tekem niso bili pretirano spodbudni, saj so moštvo ugnali mladinci Radomelj (1:3), Ilirija (1:9) in Dob (1:3), tekma z Vrhniko pa se je končala neodločeno (1:1), a v klubu verjamejo, da bo šlo v prvenstvu bolje. Že v prvem krogu se obeta svojevrsten tretjeligaški spektakel, saj se bo zasedba Mihe Jošta v mestnem derbiju na Viču udarila s Svobodo.

Svoboda je lansko sezono zaključila na šestem mestu, nekoliko pred Slovanom, a je bila njena trajektorija povsem drugačna. Vičani so namreč v drugem delu precej popustili in med drugim tudi izgubili derbi na Kodeljevem z 0:1. Moštvo je po sezoni med drugim zapustil prvi vratar Denny Tiganj, tudi tokrat pa so na Viču novince novačili kar preko socialnih omrežij, tako da lahko zopet pričakujemo določene spremembe v kadru. Moštvo še naprej sodeluje tudi s svojo B ekipo, ki v četrti ligi nastopa pod imenom OŠ Olimpija Ljubljana, tako da se določeni premiki lahko zgodijo tudi v tej smeri. Kluba imata med drugim celo skupne sezonske vstopnice, cena katerih je 120 evrov.

Svoboda se je na prijateljski tekmi pomerila z novim tretjeligašem iz Kočevja. (Foto: uradna FB stran NK Svoboda)

Visokoleteče napovedi o drugi ligi so bržkone preteklost, za kakšne bolj konkretne prognoze pa bo verjetno potrebno počakati do prvih tekem. Liga bo letos verjetno še bolj izenačena kot lani, saj sta jo poleg Tolmina zapustila nekonkurenčna Visoko in Sava, tako da se lahko vsako moštvo ob boljšem ali slabšem nizu hitro znajde na enem ali drugem koncu razpredelnice. V pripravljalnem obdobju se je moštvo Damirja Šabotića sicer pomerilo s Šenčurjem, trboveljskim Rudarjem in Kočevjem, pri čemer je se je generalka proti slednjemu končala z rezultatom 1:1. Omenimo še, da so pri Svobodi pred novo sezono poskrbeli tudi za novost ob igrišču, saj so odprli nov klubski lokal ob garderobah.

V četrti oziroma regionalni ligi bodo tokrat nastopili kar štirje ljubljanski predstavniki. Po več kot desetletju se na ta nivo tekmovanja vrača šišenska Ljubljana, ki je lani pometla s konkurenco v peti ligi. Šiškarji trenirajo že tri tedne, v ekipi pa je tudi nekaj novih obrazov, ki bodo v prihajajoči sezoni okrepili zasedbo Ermina Rakovića. Ta je odigrala tudi že tri prijateljske obračune, zadnjega v gosteh proti novopečenemu tretjeligašu z Jesenic, ki ga je Ljubljana v hudem nalivu premagala z golom v izdihljajih tekme. Moštvo je torej dobro pripravljeno, a ga do začetka prvenstvenega tekmovanja vseeno čaka še kar nekaj treninga.

Šiškarji so gostovali na Jesenicah (Foto: uradna FB stran NK Ljubljana)

Regionalna ljubljanska liga se namreč začne 19. avgusta, razpored pa manj kot dva tedna pred začetkom še vedno ni bil objavljen. Za zdaj se ve le to, da se bo Ljubljana v prvem krogu pomerila s Taborom 69. Razpored bo tokrat sicer manj pomemben kot v preteklih dveh sezonah, saj se bo liga spet igrala normalno dvokrožno, tako da bo vsako moštvo z vsakim igralo doma in v gosteh, brez delitve na ligo za prvaka in obstanek. Za napovedi in naštevanje favoritov je verjetno še prezgodaj, v vsakem primeru pa bo imela Ljubljana tudi tokrat visoke cilje. V tej ligi je nazadnje nastopala v sezoni 2009/10, ko je na krilih Siniše Marinovića in soigralcev osvojila naslov prvaka.

Izkušenega napadalca omenjam zato, ker je pred novo sezono okrepil ježiški IB 1975, ki je lansko sezono zaključil na odličnem drugem mestu z zgolj točko zaostanka za Kočevjem. Ježičani so tako svoji kompaktni zasedbi dodali še zagotovilo za zadetke, kar moštvo hočeš nočeš vsaj na papirju postavlja v vlogo glavnega favorita za najvišja mesta. Vsekakor bo zanimivo videti, kako se bo ekipa Darina Vitanca soočila z novim položajem, saj je v preteklih letih večinoma napadala iz ozadja, v tretji ligi pa klub ni nastopal že vse od daljnega leta 2004. Ali igrišče Štefana Beleta izpolnjuje precej strožje licenčne kriterije, kot so bili tedaj, je seveda veliko vprašanje, v vsakem primeru pa bo za tovrstne špekulacije še več kot dovolj časa.

Obe ekipi Hajra Rizvića (Svoboda in OŠ Olimpija) trenirata skupaj na Viču (Foto uradna FB stran NK Svoboda)

V ligi bo tudi tokrat nastopil Tabor 69 iz bivše krajevne skupnosti Vižmarje-Brod, ki pa za razliko od mestnih tekmecev v zadnjih letih peša. Po izpadu iz tretje lige bi lani moštvo kaj kmalu padlo še iz četrte, a so tekom sezone spremenili sistem tekmovanja in obstanek omogočili tudi trinajstemu. V letošnji sezoni bo torej zasedbi Blaža Puca še težje, saj slabih ekip v ligi ne bo več, iz nje pa bosta izpadla dva kluba. Ljubljansko ligo je kak klub iz Ljubljane sicer nazadnje zmagal pred petimi leti, Tabor 69 pa je bil nazadnje uspešen leta 2017. Če bi v novi sezoni ponovil uspeh, bi bila to brez dvoma prava senzacija.

Prvič bo v tekmovanju nastopila tudi OŠ Olimpija, projekt Hajra Rizvića, ki deluje na Viču in sem ga omenil že zgoraj. En klub pa bo tokrat tudi v peti ligi in sicer Šmartno, pri katerem so se pred časom spogledovali celo z razpustom ekipe, a bodo z novim vodstvom v tekmovanje stopili še odločneje in ambiciozneje kot prej. Glede na to, da je Šmartno sezono lani končalo na četrti poziciji, ga lahko tokrat pričakujemo v boju za najvišja mesta. Nekaj težav bodo v začetku sezone z obiskom tekem imeli zgolj gledalci iz okoliških krajev, saj bo Šmartinska cesta pod popolno zaporo vsaj do septembra.

Razpored – lige:
2. SNL
10.8. Nafta-Ilirija
3. SNL
12.8. Svoboda-Slovan
RLL
19.8. Ljubljana-Tabor 69
19.8. OŠ Olimpija-IB 1975

 

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.