Pretekli vikend so s tekmovanji začeli tudi v nižjih ligah. Prvi so, kot je že običaj, na igrišče stopili drugoligaši, ta teden jim bodo sledili klubi v 3. SNL, naslednji pa še tisti v regionalni ligi. V ljubljanskih klubih bo očitno tudi spomladi precej pestro, zlasti pri Iliriji, ki se bo bržkone borila za obstanek, ter Slovanu in Ljubljani, ki naj bi se potegovala za naslov.

V Zgornji Šiški je med premorom prišlo do kar nekaj sprememb v igralskem kadru. Ilirijo so po jesenskem delu zapustili kapetan Dejan Djermanović, najboljši strelec Izmir Nadarević, rutinirani vezist Nace Beguš ter še nekateri mlajši igralci, zato je marsikdo pomislil, da se obeta pravi razpad sistema. A so nato v vodstvu poskrbeli tudi za nekaj zvenečih okrepitev, s katerimi naj bi se moštvo tudi v drugem delu vsaj enakovredno kosalo z nasprotniki v spodnjem delu razpredelnice. Zeleno-bele so med drugim okrepili Matic Fink, Tilen Mlakar (Triglav), Ranaldo Biggs (Domžale) in Franco Bustos Glavas (Gorica), ki so vsi nastopili že na sobotni tekmi v Dekanih. Na težkem terenu se je srečanje z malo priložnosti končalo z za gledalce nepopularnim izidom 0:0, s katerim pa so verjetno pri Iliriji vseeno precej zadovoljni. Že ta vikend ekipo Roberta Kopčiča čaka nova težka in pomembna naloga, saj bo doma gostila trinajstouvrščeno moštvo Dravinje.

Ilirija je v Dekanih osvojila točko (Foto: ND Ilirija)

Mislim, da prav nič ne pretiravam, če napišem, da se bo ta vikend v 3. SNL igrala tekma leta oziroma najpomembnejša tekma letošnje sezone. V Športnem parku Dob se bosta namreč pomerila glavna favorita prvenstva, domači Roltek Dob ter gostujoče moštvo Slovana, ki za omenjenim tekmecem po jesenskem delu zaostaja za razmeroma velikih pet točk. Vodstvo ljubljanskega kluba na čelu z Denisom Omeragićem in Miho Joštom torej čaka izredno težka naloga, saj si rdeče-beli poraza praktično ne smejo privoščiti. V tem primeru bi bila namreč sezone bržkone odločena, saj so roletarji pod vodstvom starega mačka Darka Birjukova izjemno zanesljivi in ne gre verjeti, da bodo do konca prvenstva izgubili prav veliko točk. Forma Slovana sicer vsaj sodeč po prijateljskih tekmah še ni optimalna, saj je v zadnjem tednu remizirali najprej z Ljubljano (3:3), nato pa še z Brežicami (2:2).

Precej bolj mirno se lahko na spomladanski del sezone pripravljajo pri Svobodi, ki po jesenskem delu zaseda mesto v sredini razpredelnice in realno prav dosti gor ali dol ne more. Tudi letos je pri dnu lige nekaj precej skromnih ekip zlasti z gorenjskega konca, tako da Svoboda, če ne bo prišlo do kakšnih senzacionalnih preobratov, težav z obstankom ne bi smela imeti. Ob koncu jeseni so Vičani prikazali solidno formo, trenutno pa ta očitno še nekoliko šepa, saj jih je pred kratkim v prijateljski tekmi Krško porazilo kar s 5:1, zdaj pa še Rudar s 3:0. Začetek pomladi sicer vsaj na papirju za Svobodo ni najlažji, saj se bo v soboto srečala z vselej solidno Izolo, nato pa prihodnji teden sledi še gostovanje pri Žireh in z dvema morebitnima porazoma bi se situacija lahko nekoliko zapletla. V napadu bo tako precej spet odvisno od najboljšega strelca Jovana Koprivice, ki je jeseni nosil velik delež bremena ob uspehih kluba.

Zadnjo pripravljalno tekmo pred začetkom sezone je Svoboda izgubila proti trboveljskemu Rudarju z 0:3 (Foto: NK Svoboda)

Precej bolj zadovoljni s pripravami so lahko pri šišenski Ljubljani, ki je v preteklem tednu proti tretjeligašema prikazala dobro igro in tudi dosegla dva lepa rezultata. Najprej je na domačem terenu remizirala s Slovanom 3:3, ko bi prav lahko tudi zmagala, nato pa je v soboto v gosteh z 2:3 zasluženo ugnala mirensko Adrio. Strateg Šiškarjev Ermin Raković je tako lahko upravičeno zadovoljen, a se gotovo zaveda, da ga v prvenstvu ne čaka nič kaj lahka naloga. Ljubljana bo zaradi nenavadnega razporeda spomladi kar devetkrat gostovala, prvič naslednjo soboto, ko se bo na Brodu pomerila z moštvom Tabora 69. Glede na videno jeseni bi bilo vse razen gostujoče zmage senzacija, a prav gotovo imajo pred nadaljevanjem prvenstva tudi Blaž Puc in njegovi varovanci svojo računico. Ob tem se bodo verjetno zanašali tudi na domač teren, ki vsaj ob koncu jeseni ni bil ravno v optimalnem stanju.

V RLL naj bi se poleg Ljubljane za visoka mesta boril tudi IB 1975. Ta si je jeseni kljub velikim ambicijam nabral zaostanek petih točk, ki ga bo zdaj skušal počasi nadoknaditi. V prvi prvenstveni tekmi, ki bo na sporedu čez dober teden, se bodo Ježičani pomerili z mestnim tekmecem OŠ Olimpijo. Tudi tistim, ki ne poznajo situacije v obeh taborih, že bežen pogled na lestvico zadostuje, da je povsem jasno, kdo bo na tej tekmi favorit. Rezervno moštvo Svobode je namreč v prvih trinajstih krogih zabeležilo kar dvanajst porazov in ni verjeti, da bi se spomladi kaj bistveno spremenilo. Pretekli teden se je ekipa sicer v prijateljski tekmi pomerila s svojim A moštvom, torej Svobodo, od katere bo tudi v prihodnje odvisna sestava ekipe.

 

Razpored – lige:

  1. SNL

10.3. Ilirija-Dravinja

  1. SNL

9.3. Dob-Slovan

9.3. Svoboda-Izola

 

Razpored – pokal:

5.3. Videm-Ilirija

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.