Po preteklem vikendu, ko so praktično vsi ljubljanski klubi igrali v gosteh, je bil tokratni krog, kar se tiče nižjeligaškega dogajanja v prestolnici, precej bolj pester. Poleg tega je ljubljanskim klubom prinesel tudi lepe uspehe, kakršnih že nekaj časa ne pomnimo, saj so skoraj vsi zmagali. Najbolj sta odmevala uspeha Slovana in Ljubljane, ki sta dosegla izjemno pomembne točke v boju za obstanek oziroma naslov.

S pregledom kot običajno začenjamo v drugi ligi. V soboto popoldne so Ilirijani pred nekaj deset gledalci odigrali tekmo, ki bi vsaj poimensko sto let nazaj pomenila največji slovenski derbi. Pomerili so se namreč s Primorjem, sicer tistim iz Ajdovščine, ki morda ni tako slovito, a je v lanski sezoni v Zgornji Šiški že zmagalo z 0:1. Glede na to, da Ilirija letos precej niha v formi, so se nekateri bali ponovitve dogodkov, a so domači vse skeptike uspešno demantirali. Obramba na čelu z Elvisom Džafićem, ki se je prejšnji vikend vrnil v prvo postavo po nekaj tekmah na klopi, je zopet delovala odlično, spredaj pa je odločilni gol za zmago zabil mladi rezervist Yzer Zyberi, ki pred tem v članskem tekmovanju gola še ni dosegel. Ilirija tako ostaja četrta, že v četrtek pa lahko skoči na tretje mesto, saj se bo v neposrednem obračunu zanj pomerila z novomeško Krko.

Na Kodeljevem je Milan Đajić, ki je v prvi ligi igral za Triglav in Bravo, dosegel kar pet zadetkov (Foto: M. Zupan)

V tretji ligi sta bila oba ljubljanska predstavnika končno uspešna, prvič letos. Daleč večji pomen ima seveda zmaga Slovana, ki se krčevito bori za obstanek in se je v srečanju s kranjsko Savo potegoval za zlata vredne točke. No, tekma je na koncu izpadla precej enostransko, saj so rdeče-beli neposrednega konkurenta povsem razbili in mu natresli kar šest golov. S petimi je zablestel prvi zvezdnik ekipe Milan Đajić, ki ga ljubiteljem ljubljanskega nogometa ni potrebno posebej predstavljati, šestega pa je dodal izkušeni Marko Jankulov, ki je tokratno srečanje sicer začel na klopi. Sezona še zdaleč ni končana, a lahko varovanci Mihe Jošta zdaj precej bolj mirno spijo, saj imajo pred zadnjeuvrščenima ekipama že velikih pet točk prednosti. V naslednjem krogu Slovan gostuje pri petouvrščeni Vipavi in glede na trenutno formo tudi tam nikakor ni brez možnosti.

Če zmaga Slovana kljub vsemu ni presenečenje, pa lahko to rečemo za uspeh Svobode, ki je na domačem terenu končno nekoga le premagala. K temu je bržkone prispevala tudi menjava na klopi, saj je od našega zadnjega prispevka Stanka Božičevića zamenjal Damir Šabotić. Vičani so daljnega oktobra nazadnje premagali Žiri, tokrat pa je padel še Dren, pri čemer je edini gol na srečanju po podaji s prostega strela dosegel Nasr Zubanović. Vrhničani očitno v gosteh igrajo precej slabše kot doma, kjer so še pretekli vikend remizirali z vodilnim moštvom. To ostaja Tolmin Sanela Konjevića, ki ga glede na lahek razpored do konca sezone že skoraj lahko razglasimo za prvaka. Tudi Svoboda bo imela do konca nekaj lažjih nasprotnikov, a jo pred tem čaka še vselej neugodno gostovanje na Obali, kjer se bo pomerila z Izolo.

Nogometaši Svobode so bili boljši od Vrhničanov (Foto: NK Svoboda)

Če je tretja liga že zelo blizu končne odločitve, pa to še toliko bolj velja za četrti in peti rang, kjer lahko vodilna kluba praktično že hladita šampanjec. V regionalni ljubljanski ligi, ki je ljubljanska predvsem po imenu, proti naslovu suvereno koraka klub iz daljnega Kočevja, ki je nazadnje s 6:0 razbil tudi drugouvrščeno Belo krajino, na odlično tretje mesto pa se je prebil ježiški IB 1975. Varovanci Darina Vitanca spomladi še naprej navdušujejo svoje sicer maloštevilne navijače, saj so z izjemo remija proti Taboru 69 prav vse tekme zmagali. V skupini za prvaka je po kisovški Svobodi padlo še Zagorje, ki so ga na tamkajšnjem legendarnem nekoč tudi prvoligaškem mestnem stadionu Ježičani z goli Žige Kogovška in Nejca Omahna ugnali z 1:2. V naslednjem krogu IB 1975 čaka še en zasavski predstavnik, v Športni park Štefana Beleta namreč prihaja (nekoč) slavni trboveljski Rudar.

V peti ligi se naslovu nezadržno bliža šišenska Ljubljana, ki je pretekli vikend tri točke pustila v Litiji, a se je za omenjeni spodrsljaj domačim navijačem opravičila z zmago nad medvoškim Jezerom. Tekma se sicer za domače ni začela najbolje, saj so Medvodčani iz svoje praktično edine priložnosti povedli. Po prostem strelu z leve strani je domači vratar žogo zgolj odbil, prisebni Luka Anžlovar pa jo je z bližine le še pospravil v mrežo. Šiškarji so prek Domna Kotarja, ki mu je Davor Milčevki lepo podal s kota, hitro izenačili, takoj zatem pa je Adis Plavulj po protinapadu zadel še za vodstvo. V nadaljevanju tekme so se varovanci Ermina Rakovića v nasprotju s pričakovanji precej mučili, zmago pa sta šele ob koncu srečanja potrdila Aleks Čorić in Almir Selimović, ki je tik pred zadnjim sodnikovim piskom poskrbel še za pravo mojstrovino v kazenskem prostoru Medvod.

Ljubljana je visoko premagala Medvode in naredila pomemben korak proti četrti ligi (Foto: NK Ljubljana)

OŠ Olimpija, torej rezervna ekipa viške Svobode, je doma s 3:0 ugnala Dragomer, pri čemer so si gostje prvi gol, ki je v veliki meri odločil potek srečanja, zabili kar sami. S temi tremi točkami je OŠ Olimpija ohranila deset točk zaostanka za vodilno Ljubljano, a ima pri tem tekmo manj, do konca pa so še štirje krogi, tako da sezona vendarle še ni povsem odločena. Klub Hajra Rizvića v teoretičnem boju za naslov drži le še zmaga na mestnem obračunu s Šmartnim, saj ni verjeti, da bi Ljubljana izgubila v Dragomeru. Ali pač? V vsakem primeru bomo večino odgovorov dobili že v soboto, ko bo tekmovanje v peti ligi morda dokončno odločeno, lahko pa se tudi povsem zaplete.

Na to bo kot rečeno v veliki meri vplivalo tudi Šmartno, ki je ta teden pokvarilo statistiko ljubljanskih klubov. Po zmagah Ljubljane, Ilirije, Slovana, Svobode, IB 1975 in OŠ Olimpije (mimogrede, Tabor 69 ni igral, saj je bila njegova tekma v Mengšu prestavljena) je nekdo pač moral izgubiti. Šmarčani, ki sicer niso bili ravno navdušeni nad prazničnim terminom tekme, so nekoliko oslabljeni gostovali pri Kolpi, ki jih je brez večjih težav odpravila s 4:0. Na naslednji tekmi, ki jo bodo sodeč po trenutnem delegiranju odigrali doma in ne na Ježici kot običajno, bodo morali prikazati precej več, če želijo osvojiti kakšno novo točko.

 

Razpored:

2. SNL

4. 5. Krka-Ilirija

3. SNL

3. 5. Izola-Svoboda

7. 5. Vipava-Slovan

RLL

7. 5. IB 1975-Rudar (T)

MNZ

6. 5. Šmartno-OŠ Olimpija

6. 5. Dragomer-Ljubljana

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.