Z zaostalimi tekmami se je v soboto končal jesenski del tudi v nižjih ligah. Ljubljanski predstavniki so lahko s prikazanim v tem delu prvenstva različno zadovoljni, saj nekateri v svojih ligah vodijo, spet drugi pa so povsem na dnu. Videli smo nekaj presenečenj, pa tudi kar nekaj razočaranj, pri čemer lahko na splošno rečemo, da so predsezonska pričakovanja izpolnili le redki. Klube zdaj čaka zaslužen počitek, s tekmovanji pa bodo kot običajno nadaljevali marca.

V drugi ligi sicer tekmovanje še ni povsem končano, saj je praksa zadnjih let takšna, da se jeseni odigrajo še trije krogi pomladanskega dela. Ilirija je do zdaj odigrala dva in oba izgubila, saj jo je po Rogaški tokrat ugnal še Aluminij, glede na videno prvi favorit za napredovanje v prvo ligo. Zeleno-beli so po živahni predstavi klonili z 2:3, pri odločilnem drugem golu Kidričanov pa so zaman zahtevali prepovedan položaj. Tekma je še enkrat dokazala, da Ilirija, sploh v nepopolni postavi, še ni na nivoju kandidatov za naslov in da jo glede tega čaka še kar nekaj dala. Sicer pa sam vrh lige trenutno tako ali tako ni prioriteta kluba, ki si med elito želi, kot je to pred kratkim pojasnil Aljaž Bedene, v treh ali štirih letih. Jesen bo Ilirija prihodnji vikend zaključila v Grosupljem.

Na štadionu v Zgornji Šiški je Ilirija v hladnem vremenu pred maloštevilnim občinstvom izgubila proti Aluminiju (Foto: M.Zupan)

V tretji ligi imata ljubljanska predstavnika za seboj povsem različno jesen. Medtem ko je Svoboda po lanskem izpadu in administrativnem vračanju kar nekako presenetila s petim mestom, pa je povsem razočaral Slovan, ki po lanski uspešni sezoni tokrat zaseda zadnje mesto. Vičani so se uspešno kosali z najboljšimi ekipami v ligi, saj so med drugim doma nadigrali tretjo Adrio, na najtežjem gostovanju v Tolminu pa so izvlekli točko. Boljšega izkupička jih je stalo deset slabih dni v oktobru, ko so po prisilnem počitku v štirih tekmah proti relativno slabšim nasprotnikom osvojili zgolj tri točke. Presenetljivo oziroma že kar senzacionalno je po jesenskem delu sicer vodil vrhniški Dren, a je kasneje po drugačni registraciji tekme Žiri-Tolmin na vrh skočil slednji.

Slovan na zadnjem mestu zaostaja že neverjetnih 29 točk, saj je v celotni jeseni zbral zgolj štiri, še vedno pa je tudi brez zmage. Prejšnji vikend se je s Slovanom poigralo še moštvo Adrie, ki je Moščanom na Kodeljevem zabilo reci in piši kar sedem golov, od tega že v prvem polčasu pet. Maloštevilni gledalci so nato postali še manj številni in v drugem delu jih je tekmo spremljalo le še dobrih 20. Na Slovanovo srečo vse še ni izgubljeno, saj imata zelo slabo sezono tudi Visoko in Sava, ki je pred nekaj leti že izpadla, pa so jo nato v nasprotju s pravili vrnili v ligo. Rdeče-beli lahko torej v nadaljevanju zaostanek hitro nadoknadijo, a za kaj takega bo potrebno igrati precej bolje kot jeseni, tako da Zlatana Ljubijankića, če seveda ne bo prišlo zamenjave, čaka še ogromno dela.

V nogometu je seveda vse mogoče, a glede na videno je težko verjeti, da bi se lahko moštvo Darina Vitanca borilo za vrh …

V četrti ligi je Tabor 69 jesenski del zaključil z zaostalo tekmo proti Mengu 28, medtem ko so ostali s prvenstvom zaključili že pretekli vikend. Nekoliko uspešnejši je bil IB 1975, ki pa je svoj vtis pokvaril, ko je na tekmi prestavljenega četrtega kroga izgubil v Kisovcu. Ježičani so jesen sicer končali na visokem četrtem mestu, a za najboljšimi klubi, kamor sodita zlasti Kočevje in Bela krajina, zaostajajo že za velikih sedem oziroma osem točk. V nogometu je seveda vse mogoče, a glede na videno je težko verjeti, da bi se lahko moštvo Darina Vitanca borilo za vrh, saj ga je Kočevje na medsebojni tekmi, na kateri je Vitanc sicer manjkal, pred kratkim povsem nadigralo.

Deveti Tabor 69 je jesen odigral v skladu s pričakovanji. Zbral je štiri zmage in tudi prav toliko porazov, zadnjega na zaostali tekmi proti Mengu. Pomlajeno moštvo se je solidno kosalo z nasprotniki, očitno pa je bilo, da tistim najboljšim ni kos. Glede na nenavaden sistem tekmovanja moštva pred razdelitvijo lige spomladi čakajo še štirje krogi, Tabor pa je imel doslej relativno lahek razpored, kar pomeni, da ga spomladi čaka zelo težko delo, če se želi uvrstiti med prvih osem. Tudi spodaj sicer razlike niso velike in ob kakem slabem nizu bi se tudi moštvo iz četrtne skupnosti Vižmarje-Brod lahko znašlo v precejšnjih težavah.

Na koncu se je izkazalo, da je bil avgustovski obračun med Ljubljano in OŠ Olimpijo derbi najboljših dveh moštev v ligi (Foto: M.Zupan)

Najbolj zadovoljni so brez dvoma lahko pri Ljubljani, ki je več kot izpolnila cilje ter po jesenskem delu pete lige suvereno vodi na lestvici. Šiškarji so v enajstih tekmah zabeležili deset zmag, nazadnje pa so proti Litiji s 16:2 dosegli tudi najvišjo zmago v zgodovini kluba. Ermin Raković je torej upravičeno lahko ponosen, a povsem miren kljub vsemu pred spomladanskim delom ne more biti. Iz pete lige namreč napreduje zgolj eden, Ljubljana pa ima na vrhu kljub izjemni jeseni »le« šest točke prednosti, saj je drugouvrščena OŠ Olimpija (dejansko druga ekipa Svobode) zmagala večino tekem. Spomladanski del bo torej še kako zanimiv, za Ljubljano pa bi bilo kajpak vse razen napredovanja veliko razočaranje.

OŠ Olimpija kot rečeno za vrhom zaostaja šest točk, pri čemer pa jo je boljšega izkupička stal zlasti sobotni rezultat na zaostali tekmi s tretjeuvrščeno Kolpo, ki so jo gostje dobili z 1:2. Tudi sicer so bile  zmage viških rezervistov precej bolj pragmatične kot od tekmecev. Moštvo je redno zmagovalo z 1:0, 2:1 in podobnimi rezultati, za konec pa se mu je ta taktika po hitrem vodstvu očitno ponesrečila. V ligi igra tudi Šmartno, ki je v svoji formi precej nihalo, a se je vseeno izkazalo za neugodnega nasprotnika. Nazadnje je z golom v zadnji minuti v gosteh presenetljivo izvleklo točko proti favorizirani Kolpi, kar moštvo uvršča na četrto mesto na razpredelnici.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.