Čez en teden bo na vrsti naslednje kolo prenovljenega slovenskega pokalnega tekmovanja ter prvo, v katerem bo, potem ko je bila do sedaj prosta, zaigrala tudi Olimpija. Pravilo, da je nižjeligaš avtomatsko domačin, je z letošnjo sezono ukinjeno, tako da bi se morala glede na žreb Olimpija in Ivančna Gorica srečati v Stožicah. Tako vsaj še vedno piše v uradnem delegiranju tekem. V vprašanja, kaj je smisel takšnih pravil in zakaj se kluba sama nista dogovorila za zamenjavo domačinstva se na tem mestu ne bom spuščal. Kakorkoli, danes so mediji objavili, da bo Olimpija svojo zadnjo tekmo na tem objektu odigrala v soboto, torej se bo moral pokal igrati drugje. Ali so se mediji zmotili in so spet pozabili na pokal? Ali pa se bo tekma odigrala v sredo ob enih oziroma dveh v Spodnji Šiški?

Tam se bo sicer tedaj že igrala ena tekma, saj bo Ljubljana v istem tekmovanju gostila Zagorje. Spomnimo, Šiškarji so v prejšnjem krogu izločili Slovan, igrali pa so na pomožnem igrišču, tako da sta se v razmaku nekaj metrov hkrati igrali dve tekmi. V tretjem krogu pokala bi se srečanja v skladu s pravilnikom morala igrati na ustreznejših objektih, a prav mogoče je, da bo Ljubljana zopet morala odstopiti glavni objekt in da se bosta tudi tokrat v Šiški odigrali dve srečanji naenkrat. Že v prejšnjem krogu je to poskrbelo za nemalo gneče in če vemo, da Bravo v primerjavi z Olimpijo praktično nima navijačev, si niti nočem predstavljati, kako bo vse skupaj izpadlo tokrat.

Bo Olimpija pokalno tekmo igrala v Spodnji Šiški ali kje drugje? (Foto: M. Zupan)

A pred napovedjo pokalnih tekem si poglejmo še, kako je bilo z ljubljanskimi ligaši pretekli vikend. V pogonu jih ni bilo prav veliko, saj sta bili tekmi Slovana in Svobode prestavljeni na kasnejši termin, tako  da je bila večina oči ljubljanske nižjeligaške javnosti usmerjena v Ilirijo, ki v zadnjem času kaže solidno formo. Zeleno-beli so v prejšnjem krogu v gosteh nadigrali Dob, a na obupnem igrišču zaradi poškodbe rame izgubili Klemenčiča, tako da so tokrat doma proti Biljam nastopili nekoliko oslabljeni. Domači so povedli iz praktično prve priložnosti na tekmi, potem ko je z nenavadnim strelom mojstrsko zadel Poplatnik, sredi drugega polčasa pa je tekmo s čudovitim prostim strelom odločil Piskule. Ilirijo v soboto čaka vselej neugodno gostovanje pri ajdovskem Primorju, v sredo pa se bo v pokalni tekmi v gosteh pomerila z Domžalami.

Slovan in Svoboda kot rečeno tokrat nista nastopila, Vičane pa zaostalo srečanje čaka že jutri, saj se bodo doma pomerili s Šobcem. Glede na doslej prikazano je Svoboda seveda favorit, a je ob tem težko reči, kako je na ekipo vplival desetdnevni premor brez tekem. Moštvo iz Lesc je zadnje štiri tekme izgubilo, v letošnji sezoni pa je ugnalo zgolj Slovan, zato bi bil morebiten uspeh gostov precejšnje presenečenje. V soboto se bo Svoboda nato udarila z Izolo, prihodnjo sredo pa jo namesto pokala, iz katerega je že izpadla, čaka še zaostala tekma na Vrhniki. V primeru dveh ali celo treh zmag bi se rdeči lahko vmešali v boj za najvišja mesta. Precej manj naporen teden čaka Slovan, saj se bo ekipa Zlatana Ljubijankića pomerila zgolj z Vipavo.

Foto: M. Zupan

V četrti ligi je Tabor 69 tokrat nekoliko razočaral, saj je po vodstvu z 2:0 zgolj remiziral proti Zagorju. Moštvo Blaža Puca, ki se je odsotnosti na tekmi z Moravčami vrnil na klop, po sedmih krogih zaseda odlično četrto mesto na lestvici, a je težko verjeti, da bo svojo pozicijo pri vrhu ohranilo vse do konca. Že v naslednjem krogu ga čaka izjemno težko gostovanje v Črnomlju pri drugi Beli krajini, ki je na domačem terenu praktično nepremagljiva. Po dolgem in napornem gostovanju pa se bo nato Tabor v sredo v pokalu srečal še z Dobom, ki je kot drugoligaš seveda favorit, a ob tem igra v precej spremenljivi formi, v preteklosti pa je v tovrstnih tekmah že znal razočarati, tako da domači nikakor niso brez možnosti. IB 1975 v soboto gosti trboveljski Rudar in glede na moč obeh tekmecev lahko mirne duše trdimo, da gre za enega največjih derbijev v regionalni ligi. Obe ekipi sta doslej zbrali precej manj točk od želenega, zato bo ta tekma še toliko bolj pomembna.

V peti ligi je vodilna Ljubljana pretekli vikend zabeležila prvi letošnji poraz, kar sicer ni presenetljivo, saj je bila na najdaljšem in verjetno tudi najtežjem gostovanju v Podzemlju. Šiškarji so zlasti v prvem polčasu, ko so zadeli tudi prečko, igrali dobro, v nadaljevanju pa so nekoliko popustili in so morali priznati premoč domačinu. Ob rezultatu 2:1 za domače je bil izključen Triler, kar je gotovo v precejšnji meri vplivalo na potek srečanja. V nedeljo Ljubljano čaka mestni obračun, saj se bo pomerila z drugouvrščenim moštvom OŠ Olimpija, ki je nazadnje slavilo v Litiji. Prvi dvoboj v Šiški so na začetku sezone dobili domačini, a se je rezervno moštvo Hajra Rizvića že tedaj izkazalo za neugodnega nasprotnika. V sredo nato Šiškarje kot rečeno čaka še pokalna tekma s četrtoligašem Zagorjem, v kateri bodo naskakovali uvrstitev med najboljših 32 ekip v državi.

Doslej je imela Ljubljana rekordno zastopstvo v sezoni 1993/94, ko so v šestnajstini finala igrali Olimpija, Ljubljana, Svoboda, Slovan in Šmartno, torej skupaj natanko pet klubov.

Ljubljana bo imela torej v pokalnem tekmovanju na šestih tekmah kar pet moštev, a bodo imela vsa z izjemo Olimpije precej težko delo. Doslej je imela Ljubljana rekordno zastopstvo v sezoni 1993/94, ko so v šestnajstini finala igrali Olimpija, Ljubljana, Svoboda, Slovan in Šmartno, torej skupaj natanko pet klubov. Ali lahko tokratni predstavniki ponovijo uspeh? Težko verjeti, saj je nogomet v prestolnici od tedaj močno nazadoval, a ni nemogoče. No, za začetek je sploh potrebno določiti, kje se bodo igrale tekme.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.