Po tekmah tokratnega vikenda so nekateri ljubljanski klubi lahko bolj zadovoljni, drugi manj. Med slednje spadata zlasti Ilirija, ki je padla na dno drugoligaške tabele ter IB 1975, ki je nekoliko presenetljivo klonil v Trebnjem. Najbolj zadovoljni so bržkone pri Ljubljani, ki je dobila četrtoligaški derbi ter še povečala prednost na vrhu regionalne lige.

V drugoligaški druščini se bližamo najbolj razburljivemu delu sezone. Poleg boja za vrh in napredovanje v prvo ligo je za ljubljanske ljubitelje nogometa letos zanimiv predvsem boj za obstanek, v katerem se je (roko na srce povsem pričakovano) znašla zgornješišenska Ilirija. Zeleno-beli so tokrat v nominalno sloviti tekmi gostovali pri Primorju, kjer so v skladu s predvidevanji in napovedmi ostali brez točk, čeprav so se v prvem delu igre kar dobro držali. Da bi bila nesreča še večja, je dotlej zadnjeuvrščeni Tabor spet zmagal, tako da so varovanci Milomirja Kondića padli že na zadnje mesto. Štiri kroge pred koncem za rešilno štirinajsto pozicijo zaostajajo za štiri točke in njihove možnosti so z vsako tekmo manjše.

Nov lep uspeh je v tretji ligi dosegel Slovan, ki je po porazu v Dobu zbral pet zmag in remi. Tokrat je moštvo s Kodeljevega pred (uradno) 210 gledalci gostilo Adrio iz Mirna ter jo suvereno odpravilo kar s 5:0. V prvem polčasu publika sicer ni videla golov, zato pa jih je bilo toliko več v drugem, ko so se med strelce vpisali Danijel Džajić dvakrat ter Tian Pantelić, Marko Latinčič in Gašper Gršić po enkrat. Z novo zmago se je Slovan še bolj utrdil na drugem mestu, sploh ker Šenčur vnovič ni zmagal, in v zadnjih tekmah bi res moralo priti do ogromnih senzacij, da ne bi na njem tudi končal sezone. Morda je prav rezultatska odločenost tekmovanja vzrok, da so rdeče-beli tudi tokrat nastopili brez Jovana Vidovića in Milana Đajića, sicer prvih zvezdnikov ekipe, ki pa v zadnjih tekmah nista več v prvem planu.

Ljubljana Palis je v četrtoligaškem derbiju premagala Zagorje (Foto: Tim Dobovšek)

Soliden rezultat je dosegla tudi Svoboda, ki je sicer izgubila, a poraz 0:1 pri bodočem prvaku Dobu ni prav nič sramoten. Še več, gre za najboljši rezultat, ki ga je v tej sezoni katerakoli ekipa tam dosegla, saj je Dob zmagal prav vse domače tekme. Moštvo Marinka Mačkića je torej še enkrat več dokazalo, da je spomladi v dobri formi, da se lahko kosa s praktično komerkoli in da šesto mesto nikakor ni slučajno. Vičani matematično sicer še niso varni, a so si dejansko obstanek zagotovili že dolgo tega, saj imajo pred skromnimi ekipami na dnu razpredelnice praktično neulovljivo prednost. V zaključku sezone jih zdaj čaka nekaj na papirju lažjih tekem, pri čemer se bodo v prvi od njih na domačem terenu pomerili s Šobcem.

Veliko bolj napeto je v četrti ligi, kjer se je vodilna Ljubljana v soboto v derbiju kroga udarila z Zagorjem. Zlasti prva polovica srečanja je bila izredno dinamična in tudi precej kvalitetna, varovanci Ermina Rakovića pa so povedli sredi polčasa, ko je njihov najbolj nevarni igralec Klemen Kolar z izjemnim strelom gol zabil kar neposredno iz kota. V drugem delu je bilo priložnosti nekoliko manj, čvrsti goste pa so približno pol ure pred koncem po slabem posredovanju domače obrambe prek Luke Resnika dokaj zasluženo prišli do izenačenja. V zaključku pa so nato popustili, kar je domača ekipa s pridom izkoristila. Igralec tekme Kolar je po prekršku nad Emilom Daliposkim z mojstrskim prostim strelom zabil odločilni gol, Ervin Kaltak pa je malo pred koncem po hitrem protinapadu spretno postavil končni zid 3:1. Za konec omenimo še pohvalno potezo tudi sicer zelo solidnega sodnika Žige Koklja, ki je, potem ko v nevarni akciji Ljubljane ni pustil prednosti, udeležencem tekme jasno in odkrito priznal, da je »zajebu«.

Nekaj podobnega je medtem storil IB 1975 v Trebnjem, kjer je utrpel izjemno boleč poraz. Trebanjci, ki sicer večino tekem igrajo na umetni podlagi, so tokratno srečanje taktično postavili na glavni teren, ki je bolj odgovarjal ekipi, ki se brani in zadeli v polno. V prvem polčasu maloštevilni gledalci niso videli golov, v nadaljevanju pa so favorizirani gostje, ki tokrat sicer niso nastopili v kompletni postavi, morali priznati premoč domačinu. Za presenetljivo, a glede na prikazano vendarle povsem zasluženo zmago Trebnjega, sta v zaključku srečanja poskrbela Aljaž Pavlin in Žan Kramar. S tem porazom je IB 1975 na tretjem mestu svoj zaostanek za vodilnim povečal že na pet točk in vse bolj se zdi, da se bosta za naslov borila Ljubljana in Rudar Trbovlje, ki je tokrat v sosedskem obračunu kar s 5:1 ugnal Svobodo Kisovec.

Arne Tabor 69 je na pomožnem igrišču v Spodnji Šiški gladko premagal Kamnik (Foto: Miha Zupan)

Gledalci v Šiški so lahko pretekli vikend spremljali spored, kakršnega so bili ljudje vajeni v starih časih, ko je bilo manj nogometnih igrišč in tudi manj nogometnih dogodkov, tekme pa so se pogosto odigrale ena za drugo. Tako kot so lahko nekoč kibici v Šiški ali za Bežigradom spremljali nižljeligaške obračune kot uvod v derbije zveznih lig, so tokrat lahko tisti najzvestejši (teh ni bilo prav veliko, saj smo jih ob začetku tekme našteli natanko 14) kot predtekmo derbija Ljubljana-Zagorje spremljali še obračun med Taborom 69 in Kamnikom. Gostje, katerih trener je zaradi suspenza tekmo glasno vodil kar izza ograje, so tokrat povsem odpovedali in taborjani so jih zanesljivo ugnali s 3:0. Prvi gol je z razdalje zabil Domen Komat, drugega je sredi največjega naliva dosegel isti igralec, za tretjega pa je povsem ob koncu iz obrata poskrbel Filip Kalaković.

OŠ Olimpija je proti Cockti pred domačo publiko doživela nov poraz in ostaja zadnja, prav tako neuspešno pa je bilo v peti ligi tudi Šmartno, ki je izgubilo pri Termitu. Če v zaključku sezone ne bo kakšnih večjih presenečenj, bosta torej jeseni v peti ligi igrali vsaj dve ljubljanski ekipi. Če se bo Hajru Rizviću še dalo ukvarjati z B ekipo seveda.

Razpored – lige:
2.SNL
26.4. Ilirija-Tabor
3.SNL
27.4. Svoboda-Šobec
27.4. Izola-Slovan
RLL
27.4. Svoboda (K)-Ljubljana
27.4. Zagorje-Tabor 69
28.4. IB 1975-Jevnica
28.4. Bela krajina-OŠ Olimpija

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.