Letošnji začetek spomladanskega dela koledarsko ni najbolj srečno določen. Nižjeligaški travniki bodo oživeli ravno v času, ko je vremenska napoved najslabša. Če k temu dodamo še stanje v večini klubov, bo pri tej oživitvi šlo bolj za prisilno reanimacijo kot karkoli drugega. Kar je škoda, saj je razpored tekmovanj sicer dokaj zanimiv. No, morda pa bosta Jupiter Pluvius in Mokoš našim klubom v zadnjem hipu le naklonjena.

S tekmovanjem so po običaju prvi začeli drugoligaši, Ilirija pa se je na uvodni tekmi 19. kroga doma pomerila z lendavsko Nafto. Madžarska ekipa (trener in igralci se dejansko med seboj ves čas pogovarjajo madžarsko) z »daljnega vzhoda« na stadion v Zgornji Šiški ni pritegnila prav velikega števila gledalcev, tako da je prvemu brlizgu republiškega sodnika Mihaela Antića prisostvovalo manj kot 30 duš. K tem so verjetno prispevale tudi razmere v ljubljanskem klubu, ki je med zimo izgubil precej prvokategornikov, med katerimi gre omeniti vsaj Klemenčiča, Slavička, Gorenca Stankovića, Mlakarja, Piskuleta, Brkića in Huča, ki je odšel celo v peto avstrijsko ligo. Do spremembe je prišlo tudi na klopi, saj je Gorana Stankovića nasledil dosedanji trener mladincev Robert Kopčič.

Prenovljena Ilirija je na svojem štadionu premagala madžarsko pralnico denarja (Foto: MZ)

Na papirju precej oslabljena ekipa pa se je predstavila v nadvse spodobni luči in je kar nekoliko presenetljivo prišla do zanesljive zmage z 2:0. Po dokaj izenačenem uvodu in nekaj priložnostih na obeh straneh, pri Iliriji sta bili blizu zadetku Ivkić in Poplatnik, je odločitev padla v drugem polčasu. Po kotu in gneči v kazenskem prostoru je domače v vodstvo popeljal verjetno najboljši mož na igrišču Dominik Ivkić, delo pa je po enem izmed nevarnih protinapadov s čudovitim golom dokončal prvi strelec lige Matej Poplatnik. Moštvo je morda nekoliko slabše kot jeseni, a so glede na videno v klubu vseeno lahko kar optimistični. Zeleno-bele zdaj čaka gostovanje v Kranju pri eni najbolj skromnih zasedb lige, ki za Ilirijo zaostaja velikih 17 točk.

Po dolgem premoru se naslednji vikend nadaljuje tudi tretja liga, v kateri, kot verjetno že dobro veste, igrata dva ljubljanska predstavnika. Pri Slovanu je po odhodu Džengisa Čavuševića prišlo do nekaterih sprememb v ustroju kluba, saj je člansko moštvo prevzel nekdanji nogometaš Miha Jošt, Zlatan Ljubijankić je zdaj športni direktor, klubu pa se je pridružil tudi prulski dribler Sebastjan Cimirotić, ki bo menda deloval v mladinskih kategorijah. V klubu so poleg tega poskrbeli tudi za spremembe v igralskem kadru, saj so rdeče-bele med drugim okrepili odlični napadalec Milan Đajić (Brinje), znani vratar Anej Mrežar (Triglav), izkušeni branilec Jovan Vidović (Chemnitzer FC) in makedonski vezist Hristijan Josifovski (Pobeda).

Bodo imeli nogometaši Slovana spomladi več razlogov za zadovoljstvo? (Foto: MZ)

Cilj kluba je, da z omenjenimi igralci pride do obstanka, ki mu pred spomladanskim delom beži za tri točke. Na papirju gre za odlične igralce, kako bo ekipa videti v praksi, pa bomo lahko videli že v soboto, ko moštvo odhaja na težko gostovanje k enemu glavnih favoritov lige v Tolmin. Jeseni se je tekma omenjenih nasprotnikov končala z remijem, lani pa je Slovan v Tolminu »pokasiral« petardo, tako da je težko karkoli napovedati. Veliko bo v nadaljevanju prvenstva seveda odvisno tudi od Visokega, Save in drugih tekmecev, ki so bili jeseni zelo skromni, a so prav tako doživeli nekaj sprememb. Do konca tekmovanja je namreč zgolj 12 krogov in vsaka točka bo še kako pomembna.

Precej bolj mirni so lahko pri Svobodi, ki na petem mestu ne more bistveno ne dol ne gor, saj je težko verjeti, da bi lahko nadoknadila kar deset točk zaostanka za Tolminom. Na Viču sicer ni bilo toliko sprememb kot pri Slovanu, a tudi tu nikakor ni bilo dolgočasno. Na klop je sedel stari maček Stanko Božičević, nekaj novincev pa je tudi v igralskem kadru. Omeniti gre predvsem Žigo Slavička in Borisa Bošnjovića (oba Ilirija), Nasra Zubanovića (Famos) ter Petra Luštka (Brinje). Moštvo je bilo zelo aktivno tudi kar se tiče prijateljskih tekem, saj je med drugim igralo z Željezničarjem iz Banja Luke (1:3), Fužinarjem (1:2), Dobom (0:0) in velenjskim Rudarjem (1:1), dvakrat pa je gostovalo tudi na Reki. Na legendarnem Ininem igrišču na Podmurvicah se je pomerilo z Zametom (2:2), na Kantridi pa z mladinci Opatije (3:1).

Zlasti na uvodu drugega dela sezone, ko se moštva po daljšem premoru vračajo k pravim prvenstvenim preizkušnjam, smo v preteklosti že videli kar precej presenečenj.

Glede na videno jeseni in rezultate prijateljskih tekem, ki sicer niso najboljše merilo, sodi Svoboda med najboljša moštva v tretji ligi. To bodo morali zdaj viški čarovniki potrditi še na igrišču, kjer jih že v uvodu čakata dva zanimiva obračuna. Najprej se bodo na domačem terenu pomerili s Škofjo Loko, teden dni kasneje pa jih čaka še veliki ljubljanski derbi s Slovanom. Tekma z relativno skromnimi Škofjeločani, ki so v celotni sezoni na vseh gostovanjih zbrali zgolj dve točki, bo torej nekakšno ogrevanje, a tudi tu bo potrebno biti previden. Zlasti na uvodu drugega dela sezone, ko se moštva po daljšem premoru vračajo k pravim prvenstvenim preizkušnjam, smo v preteklosti že videli kar precej presenečenj.

V četrti in peti ligi moštva v tekmovalnem smislu še počivajo, saj se sezona nadaljuje šele 25. marca. Pred nadaljevanjem zelo zavzeto trenirajo zlasti pri Ljubljani, ki jo vodi vsem dobro znani Ermin Raković in ki po jesenskem delu suvereno vodi v peti ligi. Šiškarji ničesar ne prepuščajo naključju, saj so se med drugim pripravljali v Umagu, dobro pa jim je šlo tudi na tukajšnjih prijateljskih tekmah. Na Ježici so ugnali Interblock (4:3), nazadnje pa so doma kljub remiju praktično nadigrali tretjeligaško Savo (1:1). Poleg tega so v klubu poskrbeli tudi za zanimivo okrepitev, saj se je moštvu pridružil Boris Vidović, nekdanji mladinec Olimpije ter igralec Krke in Krškega, ki ga morda kdo pozna tudi iz resničnostnega šova Exatlon.

V upravni stavbi NK Ljubljane snujejo naskok na četrto ligo (Foto: MZ)

Modro-beli se bodo 25. marca v 12. krogu pomerili s simpatičnim moštvom Šmartnega, ki so ga jeseni v gosteh ugnali z 0:3. Na vrhu lestvice imajo sicer šest točk prednosti pred OŠ Olimpijo in sedem pred Kolpo, s katerima se bodo letos pomerili še enkrat. Razpored zadnjih sedmih krogov bo znan šele v začetku aprila, saj je odvisen od rezultatov prihajajočih tekem. Ljubljana bo tako z nestrpnostjo pričakovala izid medsebojnega srečanja najbližjih zasledovalcev, ki bo odločil o tem, ali bo gostovala v Podzemlju ali pa na Viču. V vsakem primeru pa je že zdaj jasno, da je Ljubljana glavni favorit za prvo mesto ter napredovanje in da bi bilo vse razen tega veliko razočaranje.

V četrti oziroma tako imenovani regionalni ligi ima prestolnica dva predstavnika, ki pa z jesenskim delom ne moreta biti povsem zadovoljna. Tudi tu se tekmovanje nadaljuje šele 25. marca, osnovni cilj ježiškega kluba IB 1975 pa je uvrstitev med prvih osem pred razdelitvijo lige. Moštvo bo tudi spomladi vodil stari znanec Darin Vitanc, v prvem krogu nadaljevanja pa Ježičane čaka težka domača preizkušnja z ekipo Trebnjega. Trebanjci trenutno namreč zasedajo drugo mesto in imajo po jesenskem delu velikih osem točk naskoka, tako da bodo lahko domači že na prvi tekmi preverili, ali jim je po kvaliteti mesto med najboljšimi.

Na Vižmarjah se bodo borili za preboj med osmerico (Foto: MZ)

Precej težje delo čaka Tabor 69, ki trenutno zaseda deveto mesto na razpredelnici. V skupino za prvaka se kot rečeno uvrsti osem klubov, zato bo vsaka naslednja tekma za modre praktično kvalifikacijska. Na prvi se bodo v Kresnicah udarili s Cockto, ki je v podobnem položaju kot ljubljansko moštvo, zato bodo točke tu štele dvojno. Poraz sicer še ne bi bil usoden, a glede na to, da letos načeloma izpadeta dva kluba, bi se ob nekaj neuspehih varovanci Blaža Puca lahko kaj hitro znašli tudi v boju za obstanek.

Za konec poglejmo še v peto ligo, o čemer smo nekaj malega že napisali. Tako imenovana »Hajrotova Olimpija«, torej OŠ Olimpija oziroma Svoboda B, je po jesenskem delu v boju za najvišja mesta, o zimskem dogajanju v klubu pa je za zdaj bolj malo znanega. Gledalci bodo ekipo lahko prvič videli na delu proti Jezeru, nato pa bo na sporedu že odločilno srečanje s Kolpo, ki se mu bomo obširneje posvetili takrat. V ligi kot rečeno nastopa tudi Šmartno, ki po polovici prvenstva zaseda solidno četrto mesto in ki se bo v prvi spomladanski tekmi kot že rečeno pomerilo z Ljubljano. Glede na kakovost nasprotnika bi bila vsaka točka za Šmartno na tej tekmi velik uspeh.

Razpored – lige:
2. SNL
10.3. Ilirija-Triglav

3. SNL
11.3. Tolmin-Slovan
11.3. Svoboda-Škofja Loka

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.