Ljubljanski nižjeligaši začenjajo s sezono. Po drugi ligi se je pretekli vikend začela še tretja, po petih tekmah pa so Ilirija, Slovan in Svoboda še vedno neporaženi. Za vikend se bo v prestolnici igrala zgolj ena tekma, Slovan bo gostil odlično moštvo Tolmina, danes teden pa bo na sporedu tudi že prvo kolo pokala, od katerega si zlasti nižjeligaši in njihovi navijači letos obetajo veliko.

Ilirija tudi po tretji tekmi ostaja neporažena. Zeleno-beli so se na uvodnem srečanju z Rogaško razšli brez golov, s čimer so takoj potrdili, da so sestavili dokaj solidno drugoligaško zasedbo. Z enakim izidom se je nato končala tekma v Kidričevem, kjer je moštvo proti favoriziranemu Aluminiju med drugim reševal tudi okvir vrat. Rezultata niti nista presenetljiva, okrepljena obramba je namreč praktično prvoligaška, saj so poleg vratarja Džafića tu še Tomiček, Ivkić, Klemenčič in mlajši Gorenc Stanković, medtem ko je ofenzivni del ekipe vsaj poimensko nekoliko manj slovit.

Šiškarji niso uspeli premagati gostov iz Grosupljega (Foto: Miha Zupan)

V nedeljo je v Zgornji Šiški gostovalo Brinje in marsikdo je pričakoval tudi prvo zmago, sploh potem, ko je malo pred koncem polčasa Dejan Djermanović zadel za zasluženo vodstvo. V nadaljevanju je imela Ilirija možnost vodstvo podvojiti, a je svoje priložnosti zapravila, gostje z Dolenjske pa so brez strela na gol prišli do izenačenja, potem ko je Gorenc Stanković ob predložku nesrečno zatresel lastno mrežo. To je pač nogomet in Ilirija bo morala prvo zmago poiskati drugje. V naslednjem krogu bo to zelo težko, saj odhaja v goste k Nafti, zagotovo najbogatejši in bržkone tudi najkvalitetnejši ekipe druge lige.

Pestro je bilo tudi v tretji ligi, saj je Svoboda že na uvodu poskrbela za precejšnje presenečenje. Moštvo, ki spomladi ni uspelo premagati praktično nikogar, se je pomerilo z lani tretjo Vipavo, ki je na Viču nazadnje slavila z 0:3 in tudi tokrat je bilo pričakovati nekaj podobnega. A domači se na to niso kaj dosti ozirali in so s tremi goli Hudina, dvema iz enajstmetrovke, slavili s 3:2. V vratih se je izkazal novinec Denny Tiganj, ki je bil v Iliriji zgolj nekaj tednov, še pred prvo odigrano tekmo pa je nato prestopil na Vič. V drugem krogu Svoboda gostuje v Škofji Loki in že tu bo v veliki meri jasno, ali je šlo zgolj za preblisk ali pa bo ekipa Hajra Rizvića letos konkurenčnejša.

Hajro Rizvić: alfa in omega viškega kluba (Foto: Milan Majkić/Svoboda)

S precej prenovljeno zasedbo bo nastopal tudi Slovan, ki ga je okrepilo kar nekaj novincev. Izpostaviti gre predvsem Tima Turineka, nekdanjega prvoligaškega igralca Rudarja, ki je lani nastopal za Šmartno, hitrega vezista Maximiliana Miloševića iz Škofje Loke, mladinca Olimpije Darka Stojanovskega in talentiranega branilca Lana Jeraka iz Brinja. Poleg njih so v klub prišli še nekdanji veliki talent Ljubljane Max Hari Vajda, Denis Ćoralić in Žan Peklaj iz Kresnic ter Lovrenc Mulej z Ježice.

Okrepljeno moštvo Slovana je v prvem krogu gostovalo pri mirenski Adrii, ki je ob praznovanju stoletnice prav tako sestavila solidno ekipo, ter se po vodstvu ob polčasu razšlo z neodločenim izidom 2:2. V drugem krogu četo Zlatana Ljubijankića čaka še težja naloga, saj na Kodeljevo prihaja Tolmin, eden glavnih favoritov lige, ki je že v prvem krogu dosegel suvereno zmago.

Slovan je prinesel točko s Primorske (Foto: Aleš F/Adria Miren)

Tekmovanje v četrti in peti ligi se še ni začelo, saj bo prvi krog na sporedu šele 27. avgusta. Na tekmovanje se zlasti zavzeto pripravlja šišenska Ljubljana, ki bo imela v peti ligi status enega glavnih favoritov. Moštvo Ermina Rakovića se je preteklo sredo v prijateljski tekmi pomerilo s Svobodo, prvi polčas, v katerem so modro-beli zastreljali najstrožjo kazen, se je končal brez golov, v nadaljevanju pa je po številnih menjavah prekaljena tretjeligaška Svoboda pričakovano prišla do zmage s 4:1.

Šiškarji so nastopili nekoliko oslabljeni, saj je bilo nekaj najboljših igralcev odsotnih, tako da je bil Raković kljub porazu s prikazanim zadovoljen. V prvem krogu se bo Ljubljana naslednjo soboto pomerila prav s Svobodo, a njeno B ekipo, ki bo, kot smo že pisali, nastopila pod imenom Olimpija Ljubljana.

Trener Ljubljane Ermin Raković med prijateljsko tekmo s Svobodo (Foto: Milan Majkić/Svoboda)

Še prej pa se začne tekmovanje v pokalu NZS, ki bo letos prvič odigran po spremenjenem formatu. Danes teden bo na sporedu predkrog, v katerem bodo nastopile zgolj tri ljubljanske ekipe. Slovan se bo pred domačo publiko srečal s četrtoligašem Ihanom, zmagovalec dvoboja pa bo v naslednjem krogu igral z Ljubljano. Zanimivo gostovanje čaka Svobodo, saj bodo Vičani odšli v Medvode, kjer jih bo pričakalo domače Jezero. Zmagovalec tega dvoboja bo v naslednjem krogu gostoval pri Bravu in ker sta oba ljubljanska kluba seveda jasna favorita, gre v nadaljevanju tekmovanja pričakovati dva ljubljanska dvoboja. A pokalna tekmovanja so vselej znana po presenečenjih, zato z napovedmi vseeno raje še počakajmo.

Vse tekme bodo na sporedu v sredo, 24. avgusta ob 17:30, pri čemer gre opozoriti še na spremembo pravil, saj se letos v primeru neodločenega izida ne bo več igral podaljšek, pač pa se bodo kar takoj streljale enajstmetrovke.

Za konec je tu še Šmartno, ki bo na domačem igrišču skušalo presenetiti Kamnik. Kamničani sodijo med boljša moštva četrte »regionalne« lige, medtem ko Šmartno seveda igra v peti, tako da naloga domačih ne bo prav lahka. Vse tekme bodo na sporedu v sredo 24. avgusta ob 17:30, pri čemer gre opozoriti še na spremembo tekmovalnih pravil, saj se letos v primeru neodločenega izida ne bo več igral podaljšek, pač pa se bodo kar takoj streljale enajstmetrovke. Ilirija, Tabor 69 in IB 1975 so, podobno kot tudi Ljubljana, že avtomatsko uvrščeni v prihodnji krog in v tej fazi ne tekmujejo, Svoboda B pa se je za tekmovanje prijavila prepozno.

Razpored – lige:

2. SNL

19. 8. Nafta – Ilirija

3. SNL

20. 8. Škofja Loka – Svoboda

20. 8. Slovan – Tolmin

Razpored – pokal:

24. 8. Medvode – Svoboda

24. 8. Slovan – Ihan

24. 8. Šmartno – Kamnik

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.