Ponavadi tedenski pregled začenjamo z drugo ligo, a bomo tokrat zaradi neobičajnih dogodkov dali prednost tretji. Tekma med Slovanom in Izolo je bila namreč zaprta za javnost, tako da se je v Športnem parku Kodeljevo na tribuni zbralo devet gledalcev, večinoma predstavnikov sedme sile in gostujočega moštva. Zaradi prihoda velikega števila gostujočih navijačev Ribarov organizator namreč ni mogel izpolniti visokih varnostnih zahtev, tako da so si tisti redki gledalci, ki so prišli na Kodeljevo, morali tekmo ogledati iz nadvse nehvaležne pozicije izza ograje.

Da je Izola gostujočo tekmo odigrala brez prisotnosti publike, se sicer ni zgodilo prvič, saj smo nekaj podobnega pred časom videli že v Šenčurju, Vipavi itd. Na tej točki se ne bom spuščal v to, kdo je odgovoren oziroma kdo je kriv, da se tekme igrajo brez prisotnosti publike, a v vsakem primeru je jasno, da so na izgubi zgolj ljubitelji nogometa. Konkretno ljubitelji in navijači Slovana (Vipave, Šenčurja…), ki z prvotnimi incidenti nimajo absolutno nikakršne povezave.

Res ni bilo možno, da bi se tistih nekaj 10 gledalcev, ki bi jih v dežju prišlo na Kodeljevo, dostojno poklonilo bivšemu igralcu in trenerju Slobodanu Kitiću? (Foto: Davor Mađerić)

Ogled tekme v živo je seveda edinstvena izkušnja, ki se je ne da nadomestiti, a da ne bi bili navijači povsem prikrajšani za dogajanje, tu dodajamo še kratek opis srečanja. Po dokaj izenačenem uvodu je vajeti igre v svoje noge vse bolj prevzemal Slovan, a je prva resno zapretila Izola, pri čemer je zavit strel enega od gostov zletel malo mimo desne vratnice. Na drugi strani je imel v tem delu igre najlepšo priložnost Milan Đajić, ki pa lepe akcije domačega moštva prav tako ni uspel učinkovito zaključiti. Domači so povedli proti koncu prvega polčasa, ko je Đajić z direktnim zadetkom s prostega strela s strani presenetil tako izolsko obrambo kot tudi vratarja. Kmalu zatem so domači po zmedi pred vrati Izole zatresli vratnico, v zadnji minuti polčasa pa je na sceno stopil še danes nesigurni sodnik Tilen Celjer, ki je po prekršku v kazenskem prostoru namesto najstrožje kazni pustil prednost. To je močno razjezilo domače moštvo, epilog česar je bila izključitev trenerja Denisa Omeragića. V drugem delu je Slovan kljub temu rutinirano zadržal prednost, tekmo pa bi lahko dokončno odločil Đajić, ki se je znašel sam pred gostujočim vratarjem, a mu je slednji strel mojstrsko obranil. Zasluženo zmago je po lepem protinapadu in podaji Fabia Falcaa v podaljšku potrdil Marko Latinčič.

Hkrati se je v rahlem dežju igrala tudi tekma druge lige v Zgornji Šiški, kjer se je Ilirija pomerila z vodilnimi Beltinci. Ker je bila to ta vikend edina klubska nogometna tekma v prestolnici (ki si jo je slehernik smel ogledati), je bil obisk precej slab. Po uradnih podatkih se je namreč na stadionu ob Vodnikovi zbralo 100 gledalcev, realno najbrž pol manj, kar še enkrat več dokazuje, da Ljubljančani v splošnem nimajo preveč radi nogometa. Gledalci sicer niso videli prav veliko, vsaj ne v smislu zadetkov, saj se je srečanje kljub konstantni prevladi Beltinčanov končalo z nepopularnim izidom 0:0. Točka je za Ilirijo vsekakor velik uspeh, hkrati pa tudi dokaz, da se lahko mlada in neizkušena ekipa z malce sreče kosa tudi z najboljšimi. Zeleno-beli so po dvanajstih krogih na trinajstem mestu preskočili Tolmin, s čimer ostajajo nad cono izpada, a so razlike na lestvici še vedno zelo majhne. Naslednja tekma bo izjemno pomembna, saj v neposrednem obračunu za obstanek gostujejo prav v Tolminu.

Svoboda je bila poražena na Gorenjskem (Foto: NK Lesce)

Če sta Ilirija in Slovan, svojo nalogo opravila uspešno, pa je kot že nekako po tradiciji spet razočarala Svoboda. Vičani so namreč z 2:1 izgubili v Lescah, pri čemer je vodilni zadetek za domače dosegel kar Luka Škerlj, ki je zatresel lastno mrežo. V nadaljevanju so domači podvojili prednost, dobrih dvajset minut pred koncem pa je častni zadetek za Svobodo dosegel Jovan Koprivica. Varovanci Hajra Rizvića so z novim porazom padli nazaj na dvanajsto mesto, a je potrebno omeniti, da imajo zadnjeuvrščena Brda, ki zaostajajo za točko, odigrano tekmo manj. Še naprej sicer vodi Šenčur, ki je v nedeljo prav v Brdih slavil z zanimivim in neobičajnim rezultatom 4:5. V naslednjem krogu se bo Svoboda doma pomerila s Škofjo loko, medtem ko bo Slovan gostoval v Žireh.

V četrti ligi je Ljubljana ob ne ravno optimalnem terminu že v petek gostila Mengo 28. Na pomožnem terenu stadiona v Spodnji Šiški se ob temi in vetru ni zbralo prav veliko gledalcev, a so ti lahko gledali dokaj zanimivo predstavo. Domači so resda nastopili nekoliko oslabljeni, a so imeli vseeno precej več težav s skromnim nasprotnikom, kot je bilo pričakovati pred obračunom. Medtem ko so domači neuspešno napadali in pritiskali, so Mengšani pretili iz protinapadov in enega izmed njih je po lepi kombinaciji s strelom z desne strani uspešno zaključil Antonio Stojčić. Kmalu zatem so domači prek Anžeta Kolarja izenačili, nato pa so se spet dolgo mučili in nekaj časa se je zdelo, da bi gostje lahko celo izvlekli točko. Šele deset minut pred koncem je rezervist Ervin Kaltak po natančni podaji z desne le poskrbel, da so se domači navijači oddahnili, v sodnikovem podaljšku pa je nato končni izid 3:1 po lepi solo akciji postavil Almin Tatarević. V naslednjem krogu varovance Ervina Rakovića čaka nova težka domača tekma, saj v Šiško prihaja šestouvrščena Cockta iz Kresnic.

Ljubljana je ekipo iz Mengeša gostila pod reflektorji (Foto: Tim Dobovšek)

Manj uspešen je bil to pot IB 1975, ki se je v črnomaljskem Športno-rekreacijskem centru Loka v derbiju kroga pomeril z vodilno Belo krajino. Tudi na tej tekmi se zbralo presenetljivo malo ljudi, uspešnejši pa so bili Belokranjci, ki so z golom kapetana Denisa Dedića slavili z 1:0. Drugi poraz v sezoni pomeni precejšen udarec za moštvo z Ježice, sploh ker je bil dosežen na medsebojni tekmi moštev, ki sta pred sezono veljali za glavna favorita prvenstva. Po osmih krogih ima Bela krajina že velikih sedem točk prednosti in varovanci Darina Vitanca bodo morali v nadaljevanju igrati precej boljše, če jo želijo ujeti. V naslednjem krogu jih čaka domači obračun s Kamnikom, kjer si novega spodrsljaja enostavno ne smejo več privoščiti.

Tabor 69 je pričakovano zabeležil še šesti poraz v tej sezoni, saj je s 3:1 klonil v Kisovcu, za precejšnje presenečenje pa je zato poskrbela zadnjeuvrščena OŠ Olimpija, ki je dosegla prvi letošnji gol. Na Viču ga je tik pred koncem prvega polčasa iz enajstmetrovke zabil Domen Domadenik, kar je bilo na koncu dovolj celo za minimalno zmago nad Ivančno Gorico. OŠ Olimpija sicer kljub temu ostaja zadnja, a ob neprepričljivi formi ostalih kandidatov za najnižja mesta ohranja upanje, da bi se situacija v prihodnje lahko spremenila. Moštvo v naslednjem krogu gostuje v Trbovljah, kjer bo težko prišlo do kakšne točke, zato pa naj bi imel toliko več možnosti za kaj takega Tabor 69, ki bo doma gostil Mengo 28.

Za konec skočimo še v peti ligo, kjer je Šmartno tokrat v gosteh ugnalo Jezero, v naslednjem krogu pa ga čaka domači obračun s Šentjernejem.

Razpored – lige:

2. SNL
21.10. Tolmin-Ilirija

3. SNL
21.10. Žiri-Slovan
21.10. Svoboda-Škofja Loka

RLL
21.10. Ljubljana-Cockta
21.10. IB 1975-Kamnim
21.10. Rudar (T)-OŠ Olimpija
22.10. Tabor 69-Mengo 28

MNZ
21.10. Šmartno-Šentjernej

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.