Prvič objavljeno v Poletu, 29. marca 1948

Nogometaši Enotnosti so se vestno pripravljali za spomladanski del prvenstva

Oster žvižg piščalke in nato povelje: »Sprint, počasi in zopet – lezi!« to so bile rezke besede, ki sem jih »ujel« mimogrede, in ki so v meni vzbudile pozornost, da sem spremenil običajno smer svoje vsakdanje poti. Hipoma sem se odločil, da grem na igrišče FD Enotnosti1, kajti videti in prepričati sem se hotel kako se naši fantje urijo in pripravljajo za tekmovanje državnega nogometnega prvenstva, saj to bo nedvomno zanimalo slehernega ljubitelja nogometa.

1Gre za bivše igrišče ASK Primorja ob Dunajski cesti nasproti bežigrajskega štadiona, kjer je danes bencinska črpalka. (Opomba: M.Z.)

Večkrat imamo priliko slišati, da ta ali oni kritizira in po svoje ocenjuje vrednost katerega koli igralca, češ da je vzrok eventuelnega poraza nesposobnost dotičnih igralcev, ali da so celo premalo borbeni itd.

Za objektivno ocenjevanje vrednosti posameznega igralca kakor tudi celote, ni dovolj, da vidimo samo igro, temveč se človeku nudi prava slika šele ko se seznani z njegovimi vežbami, načinom pa tudi raznimi težkočami, ki se vrivajo pri samem delu. Povsem mirno lahko trdimo, da so take in podobne »ugotovitve« popolnoma napačne in zgrešene, kajti na današnjem treningu, kateremu sem bil priča povsem nepričakovano, sem marsikaj videl, kar je neznano površnemu nedeljskemu opazovalcu nogometnih tekem.

Slavko Kodrnja

Iz neposredne bližine opazujem in sledim zanimivemu ritmičnemu poteku prostih vaj, ki jih izvajajo navzoči pod vodstvom svojega trenerja tov. Kodrnje2. Pristopim k njemu s prošnjo, naj mi pojasni nekaj vprašanj o splošni fizkulturni vzgoji in samem nogometu. Tov. Kodrnja se je prijazno odzval mojemu vabilu.

2Zagrebčan Slavko Kodrnja (1911-1970) je pred drugo svetovno vojno igral za Concordio, švicarski Young Boys, francoske klube Saint-Etienne, Antibes in Sochaeux ter portugalski Porto, po vojni pa je bil trener mnogih klubov (Branik, Lokomotiva, Rijeka, Borac, Mura) in selektor Etiopije. (Opomba: M.Z.)

Kakšen je bil program in delo nogometne sekcije Enotnosti v začetku leta 1948 v zvezi s pomladanskim prvenstvenim tekmovanjem?

Program naše nogometne sekcije je dokaj pester. Na eni izmed prvih sej ožjega odbora je bilo sklenjeno, da se nemudoma prične s sistematičnimi intenzivnimi treningi in s splošno fizkulturno vzgojo ter izpolnjevanjem norm za fizkulturni znak. Določeno je bilo, da odide celotno moštvo čimprej na desetdnevni zimski odmor in prične z osnovno telesno zvogojo v okviru zimske sezone, takoj po prihodu pa nadaljuje z ostalimi vežbami, internimi treningi, tekmami itd.

Grb Fizkulturnega društva Enotnost v letu 1948

Kje in kako so se vršili začetni treningi in pod čigavim vodstvom ter uspeh?

Kraj zimskih vežb je bil določen na Gorjušah na Gorenjskem. Vendar pa k temu nujno pripominjam, da se je odbor že v začetku boril predvsem s finančnimi težavami in vsled tega smo morali preložiti datum odhoda na poznejši čas. Bivanje in delo na Gorjušah je potekalo nad vse prijetno. Udeležba igralcev je bila polnoštevilna pod vodstvom strokovnih fizkulturnih voditeljev. Program našega dela je bil zelo bogat, kajti osnovni način je bilo doseči čimboljšo fizično vzdržljivost in gibčnost ter izboljšanje zdravstvenega stanja. Ob izvrstni hrani so se vršile vsakodnevne teoretične in praktične vežbe kot na pr. jutranja telovadba, proste vaje, kros s smučmi in brez. Izpolnili smo tudi nekaj norm za fizkulturni znak. Dnevno so se vršila strokovna predavanja o nogometu pod mojim vodstvom, higieno in smučanje je vodil tov. Jeločnik3, politične ure pa tov. Osole, sekretar MFO Ljubljana.

3Marjan Jeločnik (1916-1997), telovadec, pedagog in publicist. (Opomba: M.Z.)

Kakšna pa je disciplina igralcev?

Glede discipline se moram o vseh pohvalno izraziti, zlasti pa o Pogačniku, Repotočniku in Žigonu, ki so res spontano skrbeli za točno in čim popolnejšo izvedbo celotnega programa. Omeniti moram tudi še tov. Keržana, ki se je samoiniciativno izpopolnjeval v tehničnem znanju smučanja.

Enotnost pred tekmo z Željezničarjem v Sarajevu. Desno zgoraj (s klobukom) trener Kodrnja.

Kakšne so bile neposredne priprave za predstoječe pomladansko nogometno prvenstveno tekmovanje?

V Ljubljano smo se vrnili čili, zdravi in zadovoljni. Spričo dejstva, da se je zdravstveni in fizični nivo fantov močno dvignil, sem nemudoma pričel z intenzivnimi vežbami vseh vrst na smem igrišču. Vendar pa smo morali zaradi nenadnega slabega vremena odložiti vežbe z žogo za nedoločen čas, kar je imelo med drugim za posledico, da smo z ozirom na časovno stisko občutno zmanjšali število javnih trening tekem. Po odstranitvi tehničnih zaprek sem nemudoma odredil, da na očiščenem igrišču nadaljujemo s treningi. Toda prav tu mora nekaj poudariti: iz dneva v dan namreč opažam zmanjševanje fizične energije malone pri vseh fantih kot posledico fizične reakcije od dneva prihoda v Ljubljano in spričo tega sem prisiljen, da zmanjšam prvotni načrt vseh napornih vežb, ki nujno prihajajo v poštev. Popolnoma razumljivo je, da ta nedostatek tudi nujno vpliva na njihovo zmogljivost in borbenost. Ob tej priliki moram omeniti slučaj tov. Pelicona, ki se je pravkar vrnil z zdravniškega pregleda. Po temeljitem pregledu mu je zdravnik odsvetoval za nekaj časa vsako nadaljnje udejstvovanje v fizkulturi in nujno priporočil počitek in izdatnejšo hrano, če se sploh še želi uspešno udejstvovati v nogometu.

Uspešen start v Sarajevu in neuspeh doma, kje so torej vzroki nestalne forme moštva?4

Z ozirom na prejšnjo izjavo ponovno poudarjam, da so prav v navedenem vzroki neuspehov ali bolje rečeno nestalna forma našega ligaša.

 4Enotnost je spomladanski del sezone začela z zmago 3:1 v Sarajevu proti Željezničarju 14. marca 1948, nato pa je teden dni kasneje doma izgubila proti zagrebškemu Metalcu (današnja Kustošija) z 0:1. (Opomba M.Z.)

Prizor s tekme Enotnost-metalac v Ljubljani

Kaj pa je s tov. Deklevo, ki ga že dalj časa ni bilo videti na naših igriščih?

Tov. Dekleva je študent na visoki šoli. Zaradi študija in izpitov se ni mogel udeležiti zimskega treninga na Gorjušah niti drugih treningov na igrišču. Sedaj že redno trenira in prepričan sem, da bo dobro zamenjal poškodovanega Bajca.

Ali posvečate vso pažnjo tekmovanju za fizkulturni znak?

Kot že rečeno, v to tekmovanje so vključeni vsi igralci prvega moštva in mladine, ki so s prav dobrimi rezultati prvikrat osvojili značko, med tem ko so že v drugem krogu izpolnili nekaj norm v posameznih disciplinah.

L.

(Pod skrivnostno črko L. se verjetno skriva športni novinar Stane Lipar)

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.