Olimpija je pred začetkom zimskih priprav organizirala tiskovno konferenco, na kateri je direktor Igor Barišić obračunaval z mediji in Spinsom, dajal vehementne izjave o finančni moči Olimpije ter vztrajal, da je v klubu vse v najlepšem redu. Vmes sta do besede prišla tudi športni direktor Goran Boromisa in trener Zoran Zeljković. Dolgčas ni bilo!

 

BARIŠIĆ: Dober dan, pozdrav vsem. Kot prvo, srečno novo leto vsem novinarjem in navijačem, vsem ljubiteljem športa v Ljubljani in Sloveniji. Najprej bi izkoristil tole tiskovno konferenco za par besed o nekaj stvareh, ki so bile negativne okoli Olimpije v zadnjih dneh, v začetku novega leta. Po mojem mnenju in mnenju vseh nas je nepotrebna ta negativa. To je vse, bolj ali manj, prodajanje dima.

Malo bi se vrnil na te negativnosti s strani Sportkluba. Kar se tiče finančne situacije v Olimpiji, vam garantiram, da je Olimpija to sezono v finančnem smislu kompletno pokrila, kar se tiče proračuna, kar se tiče vsega, smo mi stoodstotno pokrili sezono. Nimamo nikakršnih finančnih težav.

Kar se tiče plačevanja dolgov, kot so izpostavili s strani Aluminija. Ne vem od kod vam te informacije, da mi Aluminiju nismo plačali. Morda lahko ti poveš celi javnosti (namenjeno novinarju Sportkluba). Borut Arlič mi je poslal elektronsko pošto. Olimpija je plačala vse po pogodbi, ne samo Aluminiju, pač pa smo plačali tudi za Agbo vse, za Raula dva obroka vnaprej, plačali smo Dioga Pinta, plačali smo Kopru, ker smo kupili trenerja iz Kopra, plačali smo Bresta. Kakšna negativnost, kakšni finančni problemi? Ne vem zakaj. Ne vem, v čem je problem. Pokličite vse klube, jaz vam garantiram, imate posnetek, Olimpija je plačala vse po pogodbi vsem tem klubom.

Kar se tiče nekaterih igralcev, na primer Tičiča, ki se ga povezuje z Olimpijo. Nas Tičič nikoli ni zanimal kot igralec, mislim da trenutno ne more igrati za Olimpijo. Če pa bi želeli Tičiča, bi ga kupili. Kupili smo trenerja Kopra. Hoteli smo pripeljati Zeljkovića. Seveda smo se najprej vse dogovorili z njim. In smo plačali zanj. Ko Olimpija nekoga hoče, ga Olimpija tudi pripelje.

Kar se tiče (dolg premor) Spinsa … Ne vem zakaj Spins preti. Ne verjamem, da so kaj storili za katerikoli slovenski klub v zadnjih dveh letih. Vse kar jim uspeva v zadnjem obdobju, v zadnjih dveh letih je »vojna«. S slavo Olimpije, z Olimpijinim imenom si delajo promocijo. To je po mojem mnenju nek nepomemben tip (Barišić govori o Dejanu Stefanoviću). Pomaga klubom ali kaj drugega? Preti na sestankih, na nekih predavanjih, omenja Olimpijo v kontekstu prekinitev pogodb. Ne vem, ali je to kaj pravnega, do nas ni nič prišlo. Preti se z nekaterimi stvarmi. Jaz sem odprt za diskusijo z njim, jaz z njim nimam problemov, lahko pride v Olimpijo, lahko sedeva skupaj, jaz nimam problemov s tem. To kar on govori, je prodajanje megle in nič drugega. Za mene je on kot predsednik Spinsa … Lahko vse razumem, ampak takih neumnosti že dolgo nisem slišal. Jaz ga ne sprejemam kot predsednika, zame je on ena navadna oseba, ki si dela promocijo prek Olimpije. Ampak vse OK.

Zoran Zeljković, Igor Barišić in Goran Boromisa. (Foto: MZ)

Kar se tiče naših uspehov, glede na to, da se Olimpijo omenja v negativnem kontekstu. Mislim, da smo letos, ko smo osvojili prvenstvo, odigrali to sezono zgodovinsko v Evropi. Mislim, da smo igrali zelo dobro. Omenil bi tekme z Ludogorcem, Qarabagom, Bratislavo in Galatasarayem. Pokazali smo, da smo resna ekipa, da igramo resen nogomet, da igramo nogomet, ne da nabijamo, ampak igramo nogomet. To smo pokazali na zadnji tekmi v Bratislavi. To smo naredili za slovenski nogomet. S temi zmagami in s temi uspehi v Evropi smo veliko naredili za slovenski nogomet in slovenske klube, ki bodo seveda nagrajeni zahvaljujoč Olimpiji. Mislim, da smo si zaslužili malo več spoštovanja novinarjev, da se ne spuščamo na ta, nek nivo žaljenja. Mislim, da je Sportklub generalni sponzor lige in da je Olimpija zelo pomembna za to ligo, kot tudi Maribor, Celje, kot vsi. Jaz na splošno nisem nikoli komentiral ne Celja ne Maribora ne drugih ekip, nasprotno, jaz mislim, da slovenska liga potrebuje močno Celje, močan Maribor in veseli me, da so se okrepili, da se liga dviguje in tako mora biti. Ker po mojem mnenju je slovenska liga precej podcenjena. To, da je Celje takšno kot je, da so prvi, to je pozitivno za slovensko ligo in celotno tekmovanje.

Kar se tiče … Da, to sem hotel reči: jaz mislim, da mi kot Olimpija, da niste slišali enega komentarja v zadnjih dvanajstih mesecih na temo sojenja, na temo nekih izgovorov. Ko smo izgubili tekme, sem jaz prvi kritiziral igralce, nikoli nisem omenjal trenerja (verjetno je tukaj mislil sodnika) v negativnem kontekstu in vedno sem gledal nas, da naredimo analizo, da pokažemo, da smo pravi na terenu. Ni kriv teren, niso krivi sodniki. Vedno se je govorilo o sojenju v prid Olimpije. Jaz in gospod Delius osebno ne poznava nobenega sodnika, ne samo iz Slovenije, tudi iz Nemčije ali Hrvaške ne. Nobenega sodnika. Mislim, da nikoli nismo … Bila je tekma v Mariboru, ko smo bili oškodovani. To se je zgodilo, tako je bilo. Sodniki so normalni ljudje, ki včasih naredijo napako. Tega nikoli nisem izpostavljal. Na splošno pa mislim, da je sojenje v Sloveniji na vrhunskem nivoju, da ni nič slabše kot v Bundesligi. To je moje osebno mnenje. Ko analizirate Bundesligo, kakšne napake se tam dogajajo, boste videli, da ni neke razlike v primerjavi s slovensko ligo.

Kar se tiče nekaterih osebnih stvari, nekaterih osebnih zamer iz preteklosti … Ne moremo to uporabljati proti klubom. Jaz ne navijam za Maribor in Celje in če so nekateri ljudje negativni, ne morem jaz zdaj blatiti Celja in Maribora in nekih drugih klubov zaradi nekaterih posameznikov. Kaj se je dogajalo v preteklosti? Ti, Jaka (Kozmelj, novinar Sportkluba), si bil, kolikor vem, piarovec v Olimpiji. Kaj se je takrat dogajalo ne vem, ne razumem pa zakaj ta negativnost proti Olimpiji. Lahko poveš, sem ti morda jaz kaj slabega storil? Jaz kot oseba in mi kot klub nismo nikoli … Mi, kot nova uprava, nimamo nič s tem, kar se je zgodilo v preteklosti. Lahko poveš, v čem je problem? Ne razumem, zakaj ta negativnost proti Olimpiji, ne pa proti drugim klubom. Ne razumem. Mi lahko pojasniš, ne vem. Piše se … Kličejo me ljudje iz Aluminija in pravijo, da si jih klical dva, tri dni po novem letu, nimaš nič bolj pametnega za početi, kličeš Aluminij in sprašuješ, če je Olimpija plačala vse. Lahko pokličeš tudi mene. Mi smo že prej finančno pomagali Aluminiju, plačali smo prej, kot bi morali. Imamo vsa potrdila.

To so nepomembne stvari, interne stvari. Kot na primer, če so nam Turki plačali. Ni tako enostavno. Govorimo o ogromnih vsotah. Mi smo letos naredili transfer za dva milijona evrov. Olimpija. Kdaj je bil nazadnje nekdo iz slovenske lige prodan za dva milijona evrov? Za koliko je bil prodan, pomagaj mi, Vipotnik? (namenjeno Boromisi) Eden najboljših napadalcev zadnjih nekaj let. Olimpija je Sešlarja prodala za več kot Vipotnika. Kot da to delamo za neko afriško državo, ne za Slovenijo. Mi delamo za slovenske klube. Igramo tekmo v Bratislavi, dan prej se ustvarja negativnost. Zaradi česa? Zaradi nekih premij, obljub. Kaj ima to z javnostjo, to je interna stvar kluba. Zakaj to delamo? Smo komu kaj dolžni, smo kaj ukradli? Ne razumem zaradi česa ta negativnost v kontekstu Olimpije. Vedno se ponavlja isto in jaz kot papagaj pojasnjujem ene in iste stvari. In čez dva, tri tedne spet neka izmišljanja, neka negativnost. Ne vem zakaj. Pojasnite mi, morda jaz ne razumem. Morda ti veš, Boro, zakaj negativnost? Zakaj taka negativnost proti Olimpiji?

NOVINAR SPORTKLUBA: Naj jaz povem?

BARIŠIĆ: Da.

NOVINAR SPORTKLUBA: Kot prvo, nisem bil piarovec, bil sem študent v piaru in kot otrok sem bil navijač Maribora, to se bolj ali manj vse ve. Doma sem iz Celja, a meni je v interesu samo, da je slovenski nogomet najboljši kar je lahko. In da so igralci v Olimpiji zadovoljni, to da ste vi kot uprava zadovoljni, to mene sploh ne zanima. Zanima me, da so zadovoljni navijači in igralci. Kar se tiče nekaterih stvari, da niste dobili denarja od Sešlarja, to je vse res. To smo vse napisali.

BARIŠIĆ: To ni resnica. Ni res, da nismo dobili.

NOVINAR SPORTKLUBA: Ste dobili že vse, kar bi morali?

BARIŠIĆ: Ta turški klub se je obvezal s pogodbo. Ne želim blatiti tega kluba in reči, da niso plačali pravi čas. Imajo svoje težave, ali veš kako je trenutno s turško valuto? To je katastrofa. Vsi se borijo s težavami. Ampak te stvari so nepomembne. Mi govorimo o športu, o nogometu. Naj slovenska liga napreduje. Mi pa se pogovarjamo ali so turki nam plačali 100, 200, 300 tisoč evrov. Koga to zanima? Iskreno.

NOVINAR SPORTKLUBA: Jaz mislim, da to ljudi zanima. In kdo je napisal več lepih stvari o Olimpiji, ko ste imeli uspehe kot jaz?

BARIŠIĆ: Jaz ne razumem zakaj se dogaja vsa ta negativnost v zadnjem času. Ne govorim o preteklosti. Ti si navijač Maribora. Vse OK, vse v redu. Čestitam, vse v redu, vse super. Je to nam potrebno? Ti, kot predstavnik Sportkluba, ki je eden od sponzorjev Telemacha, ki bi moral skrbeti, da se ta liga čim bolje promovira … To je nepotrebno vsem, še posebej Olimpiji. Veš, kaj bi se zgodilo v Nemčiji, če bi nekdo napadal Bayern ali Dortmund, da se tako piše proti njim? Veš kakšne probleme ima Köln zaradi teh stvari, ki so se zgodile? To se ne dela, vendarle smo mi slovenski klub, največji klub v Sloveniji.

NOVINAR SPORTKLUBA: Če torej Olimpija želi igralca za pol milijona evrov, ga lahko plača?

BARIŠIĆ: Olimpija lahko plača milijon evrov! Vprašanje pa je, ali je potreben Olimpiji igralec za milijon evrov. Če se vrnemo na tekmo v Bratislavi. Mislim, da smo pokazali, kaj zmoremo, kaj ta ekipa zmore. Če se vrnemo na tekmo v Koper. Prvih 60 minut. Ti pa omenjaš Tičiča kot igralca. Če se ne bi ustavili v 60. minuti, bi bilo 8:0. Bilo je 4:0, potem pa dve enajstmetrovki. Sta bili res enajstmetrovki? Ne vem, morda sta bili, morda ne. Se zgodi. Dejstvo pa je, da mi igramo resen nogomet. Olimpija igra nogomet. Mislim pa tudi, če se vrnemo na analizo tekme v Celju, mi smo premagali Celje z povprečno starostjo ekipe 23,6 let. Analiziramo na podlagi vrhunskih svetovnih klubov kot je Red Bull. Na tem delamo, kar se tiče novačenja igralcev. Mladost in hitrost. Mislim, da smo bili v tem pogledu do zdaj uspešni. S katerim igralcem smo zgrešili? Igralci, ki so zapustili Olimpijo, kje so zdaj vsi ti igralci?

Olimpija lahko plača milijon evrov! Vprašanje pa je, ali je potreben Olimpiji igralec za milijon evrov.

Zdaj pridemo na Mustafo Nukića. Zdaj pišejo Barišić nagnal Nukića. Ni res. Osebno nimam nič proti njemu. Ljudje moji, morate vedeti, da so Skender, Prosinečki in Riera umaknili Nukića. Riera ga je želel pregnati iz kluba. Kdo je stal ob njemu in rekel, Mustafa, ti si del te ekipe, šel boš na našo proslavo. Nič osebnega nimam proti njemu. Najhuje je, ko se neke osebne stvari izpostavljajo. To kar se je zgodilo, nima nič s karakterjem Mustafe. Da, ne računamo na njega. Mi hočemo mlajšo špico. Boljšo, agilnejšo, hitrejšo špico. Olimpijina špica mora prinesti kot Vipotnik, najmanj dva milijona evrov. To je to. Nima nič s tem. To je enostavna stvar. Kakšen karakter? Mustafa proti ne vem komu … Ne boste slišali slabe besede od mene, od Boromise in seveda od trenerja na račun Mustafe Nukića. Zakaj? Mi delamo svoje delo, on svoje. Zakaj bi imel jaz kaj proti Mustafi? Želimo mlajšo, agilnejšo špico, Mustafa je na plačilni listi Olimpije, eden od najbolje plačanih igralcev. In to je enostavno, to je čista matematika in kalkulacija. V čem je problem?

Če preidemo na Ruija Pedra. Rui Pedro ni nikakršen problem. Z Ruijem Pedrom nimamo problema. Zakaj? Od maja čakamo njegovega agenta, ki sedi na Portugalskem. Goran Boromisa je šel na Portugalsko, pa ga ni bilo. Goran Boromisa je letel na Portugalsko, agenta pa ni bilo na Portugalskem. Ni Olimpija kriva. Vidite, prejšnje leto smo izpustili Kvesića in Crnomarkovića, iztekli sta se jima pogodbi, Kvesić je odšel v …

BOROMISA: Bom jaz prevzel. Jaz kot športni direktor in Igor Barišić kot direktor sva rekla, da ne bomo več, pa tudi če gre za Kvesića, Rui Pedra, Vipotnika, Ratnika, ne vem koga, da ne bomo dopustili da nekdo klub drži za jajca. Tega ne bomo dopustili. Mi smo z Ruijem … Osebno sem šel na Portugalsko. Osebno je kontakt s Portugalci super. Vsak agent gleda nase, vsak igralec gleda nase. Tudi z Estrado smo poleti poskušali najti skupni jezik, on pa je vmes zamenjal agenta. Kdor pozna nogomet ve, da je to normalno. Agente menjajo kot nogovice. Agent je postavljal neke pogoje, nismo našli skupnega jezika in Estrada ne bo več igral. Ravno tako Rui Pedro, čeprav je v tej sezoni naš najboljši strelec. Je to tisoč odstotno končano? Ni. Ampak trener želi imeti čisto situacijo, da se od začetka na priprave krene s tistimi, ki bodo igrali, da jih lahko uigrava. Prav tako kot klub ne bomo dovolili, da nam kdo diktira kaj bomo.

Odkrito bom povedal, da smo imeli sestanek. Bilo je par vprašanj s strani novinarjev. Rui Pedro ne bo odšel za 100, 200 tisoč. Ne bo. Ljudje, ne bo. Teh napak ne bomo ponavljali. Pokazali bomo, da smo klub. So v klubu določene težave? Vedno so. Dokler ne podpišeš pogodbe, ki je v interesu kluba, ne boš igral. Vsem je jasno, da tako mora biti.

Kar se ostalih stvari tiče, je bilo veliko zgodb, zato bi se vrnil še malo nazaj. O Portugalcih je potrebno reči par stvari. Govorilo se je Portugalci vas držijo za jajca, ne morete odpustiti Joaa, Portugalci plačujejo, da igrajo in tako dalje. Nenadoma Joao ni več trener, vzamemo Zokija, ki smo ga hoteli in je opravil dobro delo. Pa zdaj transfer, nimate denarja, nimate tega ali onega. Proti Slovanu iz Bratislave smo prikazali proaktiven nogomet, napadalni nogomet, proti Kopru smo prikazali nekaj k čemur stremimo, ta ekipa dela kar Zoran Zeljković želi in gremo v tej smeri.

Da, iščemo. Ampak iščemo igralca, ki bi bil prava okrepitev. Na položajih šestice, osmice in desetke so Agba in Doffo in Timi Max Elšnik in Fadida in Diogo in levo krilo in desno krilo in tako omalovaževani Pedro Lucas, ki je dal dva gola proti Slovanu iz Bratislave. Pozno je prišel na priprave, se poškodoval. In govorimo o Bristriću, ki ne more zabiti gola, umaknite ga, tujec je. Bristrić je eden najboljših presing igralcev te lige; proti Domžalam, Radomljam, na takih tekmah, je pokazal to, kar lahko potrdi tudi trener, da je eden najboljših presing igralcev na teh prostorih. Ko se mu bo odprlo, se mu bo odprlo. Verjamem vanj. Pa govorimo o tem, da se Elšniku ne da več, morate ga umakniti, morate ga prodati. Elšnik je odigral ne vem koliko uradnih tekem. Elšnik je tu. On razmišlja, da mora igrati nekje, ker prihaja evropsko prvenstvo. Nam je cilj, da ima Olimpija igralca na evropskem prvenstvu.

Tako da, ni to povsem tako. Igralci bi odšli, pa ne bi, pa bi. Elšnik bo pravi. Doffo bo pravi. Agba bo pravi. Vsi so se krepili, Olimpija ne more nič. Olimpija že ima ekipo, ki je prišla v Evropo. Olimpija zdaj išče korak naprej. To sta eden ali dva igralca, ki delata razliko. Je to igralec za pol milijona? Verjetno po vseh parametrih, tak igralec na trgu je. Bomo vzeli nekoga, ki je dober za klub, ki nam odgovarja? Seveda bomo iskali. Ne bi rekel, da gre za slab prestopni rok, da je kaj negativnega pri prihodih in odhodih. V zadnjih dveh, treh tekmah, ko se je Zokiju poklopilo, smo videli da imamo kar dobro ekipo za slovenski nivo, za borbo za prvaka.

Kar se tiče teh igralcev, o Ruiju sem že nekaj povedal. O situaciji v zvezi z njim. Ponavljam, ni še končano. Ampak kot klub bomo imeli svoje zahteve. Kar se tiče Mustafe Nukića, vse OK, vse jasno. Filozofija kluba je, da se podpisuje z igralci, če je le možno, starimi med 19 in 24 leti, takšnega profila, da lahko Olimpija v prihodnosti nekaj zasluži z njim. Plus tri, štiri stabilne igralce, tako da iščemo mlado špico. Kar se tiče Marka Mijailovića. Imeli smo problem s preveč tujci v poletnem obdobju, ko je Estrada cincal ali hoče ali noče podpisati. Hitro smo reagirali in dobili še enega štoperja, ki je na žalost tujec. To smo vedeli. Pri Marku je problem, ker je tujec, ampak fant ima 150 tekem v prvi srbski ligi v solidnem klubu, ki spada med najboljših pet, šest klubov srbske lige

Da, na kratko. Delamo na tem, da pripeljemo dva, rekel bi, resna igralca za ta nivo. Čez dva, tri, štiri dni, mislim, da ju bomo imeli v ekipi.

BARIŠIĆ: Jaz bi dodal še nekaj glede Estrade. Ne smemo pozabiti, da je Estrada tudi prišel poškodovan. Ko so se začele priprave, Estrada ni treniral. Ni bil pripravljen. V tej situaciji smo imeli samo Ratnika kot desnega štoperja. Enako velja za Pedra Lucasa. Te priprave bodo pokazale pravi obraz Olimpije. Ko igralci vsi opravijo priprave skupaj. Agba je vse boljši in boljši. Ni opravil priprav, ni treniral.

Zeljković, Barišić, Boromisa (Foto: MZ)

BOROMISA: Agba je zamudil priprave. Raul je prišel, bil je naš projekt. Šlo je koleno, resna poškodba. Proti Kopru je pokazal kaj zmore, kakšen potencial je. Prav tako omalovaževani Albanec. Kje ste njega našli? Albanec Redi Kasa je nekajkrat pokazal kaj zmore. Prav tako je na širšem spisku albanske reprezentance, ki bo igrala na evropskem prvenstvu. O Motiki se je prav tako govorilo to in ono. Zoki, pomagaj mi malo, da ne bo samo monolog. Motika je vse boljši in boljši. To je pot po kateri gremo. Fant je star 20 let, pričakujemo da bo eksplodiral. Ne bi se strinjal, kot sem bral, da je to slaba ekipa. Ni okrepitev, ni tega in onega. To je dobra ekipa, ki se lahko bori za naslov prvaka Slovenije. Zagotovo.

BARIŠIĆ: Motika čaka nemški potni list. Motika je pred tem, da bo vpoklican v nemško reprezentanco do 21 let. To je velika stvar, da mlad igralec iz Slovenije dobi poziv v reprezentanco Nemčije, ki je nogometna velesila. To je samo eden od pokazateljev našega dela in mislim, da je to prava pot in niti milimetra ne bomo skrenili v levo ali desno. To so Deliusove besede, to so moje besede, to je filozofija našega kluba, zato lahko rečem, glede negativnosti, da je to samo neka iluzija. To je nepotrebno.

LIZA URBANČIČ: Besedo bi še Zoranu na kratko dala. Zoran, ekipa se je zbrala, opravili so testiranja, skupno večerjo. Kakšno je vzdušje ob vrnitvi in kakšen bo potek priprav?

ZELJKOVIĆ: Prvo bi še jaz zaželel vsem srečno in zdravo novo leto. Kot ste rekli, zbrali smo se na večerji, vzdušje verjamem, da je dobro, kajti srčno upam, da so fantje že komaj čakali. Nismo se veliko pogovarjali, ni bilo za to časa. Danes je naš prvi trening in mene kar veseli, da so ta program, ki so ga imeli, da so ga do potankosti izpolnili. Čaka nas zelo težko delo.

Vrnil bi se samo na eno stvar. Večkrat smo se pogovarjali o zaključku naše sezone, o tekmi z Bratislavo. Še enkrat, jaz sem zelo ponosen, kako smo odigrali to tekmo. Mislim, da so slovenski klubi že velikokrat premagali favorite, ampak ne na tak način. Na tej tekmi smo res igrali kakor si kot trener želim, ampak po drugi strani se pa zavedam, da je to za nami in da stvari, na katere si ponosen skrivajo nevarnosti. Na temu ne bomo spali. Naša situacija je trenutno, da zaostajamo za Celjem deset točk. Nismo sami od sebe odvisni. Na žalost. Nismo si želeli te situacije, ampak taka situacija je. Mi kot klub, bomo naredili vse, da bomo prehiteli Celje, se pravi naš cilj je, da bomo prvi in dokler bo teoretična možnost, se ne bomo predali. Zavedamo se, še enkrat, ne bo lahko, ampak verjemite mi, da bo ekipa Olimpije vsako tekmo šla na zmago in se nikoli predala.

LIZA URBANČIČ: Hvala vsem trem, zdaj pa če ima kdo še kakšno vprašanje.

VPRAŠANJE: Zoran, ali je to, kar ste igrali proti Kopru in Slovanu Bratislavi, ta model, ki ga hočeš igrati spomladi?

ZELJKOVIĆ: Ja, mi poskušamo igrati napadalen nogomet in da mi dominiramo ampak po drugi strani se moramo tudi prilagajati. Še enkrat, imam visoke cilje z Olimpijo. Igrali bomo različne tekme in dobra ekipa mora znati igrati vse. Moramo znati igrati vedno na rezultat, ampak si želim napadalnega nogometa.

VPRAŠANJE: Za gospoda Boromiso. Je Rui Pedro tukaj ali je na Portugalskem?

BOROMISA: Tu je.

VPRAŠANJE: Vsi so tu? Tudi odpisani?

BOROMISA: Vsi. Skupina A in skupina B, da jih trener trenira, vse je kot mora biti. Tako da, za zdaj trenirajo, potem bomo pa videli za Ruija v treh, štirih dneh. Začeli smo delati na njegovi zamenjavi, če se bo odvijalo v napačni smeri. V treh, štirih dneh boste imeli točne informacije, kdo bo to bil, kaj se bo zgodilo z Ruijem. Bom pa javno povedal, da se ne bo postavljalo nekih pogojev, ki niso sprejemljivi za klub.

VPRAŠANJE: Pa gre v napačno smer?

BOROMISA: Povejmo takole … Po Bratislavi, pisarna, Adam, Igor in jaz, ponudba. Rui bi pa ne bi. Pa mora govoriti z agentom, pa mora govoriti z mamo. Mrtva tišina do 7. januarja. Na ta dan naenkrat tukaj, agent bi, pa agent ne bi, pa Rui bi in agent pošlje neko ponudbo nam. Nam ta ponudba ni všeč, tako da zdaj igramo ping-pong in seveda bo na koncu klub branil svoje interese in to je najpomembnejše.

Kar se ostalih igralcev tiče, uradnih ponudb ni bilo. Klasična zima. Bilo je povpraševanje za Ratnika, Elšnika, ampak nič uradnega. Za Motiko je bilo tudi nekaj povpraševanja, napol uradna ponudba, številka je bila po mojem mnenju smešna. Tudi klubu. Tako da, za zdaj gremo v tej smeri in delamo na tem, da pripeljemo dva, rekel bi, resna igralca. Dva igralca, ki nam bosta sigurno pomagala v borbi za prvaka.

VPRAŠANJE: Kdaj ju trener dobi?

BOROMISA: Do konca tedna bo imel trener vse informacije. Trener ju je preveril in pregledal in se strinjal s tem. S ponosom in veseljem bomo objavili imena teh dveh igralcev do petka.

Tako da, za zdaj gremo v tej smeri in delamo na tem, da pripeljemo dva, rekel bi, resna igralca. Dva igralca, ki nam bosta sigurno pomagala v borbi za prvaka.

VPRAŠANJE: Slovenca ali tujca?

BOROMISA: Tujca.

VPRAŠANJE: Portugalca?

BOROMISA: Ne, nista Portugalca. (smeh)

VPRAŠANJE: Za gospoda Barišića. Koliko je bil letos proračun, glede na to, da ste rekel, da ste vse pokrili?

BARIŠIĆ: Ne bom govoril o številkah. Kot sem že rekel, Olimpija bo imela takšen proračun, kot ga potrebuje za prvenstvo, da plačamo vse kar moramo. Računajte, da je letni proračun Olimpije okoli pet, šest milijonov evrov in da je do konca sezone že vse zagotovljeno. Mi smo kar se tega tiče, bilance in vse, v plusu. To leto smo zaključili z velikim plusom. Kako je bilo s tem v zadnjih štirih, petih letih, bila je katastrofa. Mi smo letos s prodajo Sešlarja in Evropo naredili plus in pozitivno bilanco. To je zelo dobro za klub, tako da je s te strani vse v redu.

VPRAŠANJE: Torej zdaj lahko napišemo, da so vse premije plačane? Da ne bomo imeli napačnih informacij …

BARIŠIĆ: (smeh) Jaz sem ti lani rekel, da stvari, ki se jih dogovarjamo interno, ne bodo prišle ven. Kot bi te jaz vprašal, koliko zaslužiš. Si dobil regres, si dobil kakšne bonuse, če pišeš proti Olimpiji ali za Olimpijo?

VPRAŠANJE: Mislim na to, kar je v pogodbah.

BARIŠIĆ: To nikogar ne zanima. To zanima samo tebe, zato ker si v nekih … To nikogar ne zanima, to so interne stvari. In jaz garantiram vsem, da bodo igralci vse kar je zapisano v pogodbah, dobili izplačano. Mi bomo igralce obvestili pisno kako in kaj. Imeli bomo sestanek z igralci, predsednik pride danes zvečer, sestanek uprave bo. Vse bo pisno dogovorjeno s trenerjem. Pri nas je hierarhija, v klubu se ve kdo, kdaj, kaj: športni del Goran Boromisa, trener je šef v slačilnici. Mi nismo kot nekateri klubi, kjer predsednik pride v slačilnico, ponuja, govori kaj mora kdo početi. Pri nas je trener, ne samo Zoran, tudi prejšnji trenerji … nikoli nismo nikomur govorili, kateri igralci morajo igrati, nikoli se nismo vmešavali. V klubu je hierarhija in vse bo pisno obrazloženo igralcem, kdaj in kako bo bilo. Ni nobenih težav in jaz mislim, da smo vsi zadovoljni kot do zdaj. To je to z moje strani.

VPRAŠANJE: Zoran, kdaj greste v Turčijo in kdo so nasprotniki?

ZELJKOVIĆ: V sredo gremo, igrali bomo tri močne tekme, mislim, da je bilo že vse objavljeno. Tako da komaj čakam, kajti vreme je pri nas vedno bolj mrzlo. Šli smo tudi prej pogledat pogoje. Tako da si želim močne tekme in dobre nasprotnike.

VPRAŠANJE: Deset dni?

ZELJKOVIĆ: Ja, deset dni.

VPRAŠANJE: Gospod Zeljković, ko ste prišli v Olimpijo, ko ste se z vodstvom pogovarjali in usklajevali vaše želje z njihovimi in tako naprej, ste mogoče vseeno pričakovali drugačen prestopni rok, ste pričakovali, da boste zimske priprave začeli s kakšnim novim obrazom?

ZELJKOVIĆ: Jaz moram razumeti trg, tako kot moram razumeti, da je klub vedno na prvem mestu. To, kar se dogaja, je normalno. Vam, dam en primer: bi si želel, da bi Rui podpisal dolgoročno pogodbo z nami. Veste, kako pomemben je za našo ekipo. ampak on pa mora razumet, da mora klub gledat tudi sebe in da je vedno klub na prvem mestu. Tako da jaz si želim okrepitev, ampak želim si tudi, tako kot sem že večkrat povedal, da gledamo dolgoročno in ti igralce, ki jih bomo pripeljali, morajo biti res dodana vrednost. Če ne vidimo tega, bolje da nobenega ne pripeljemo, kajti imamo dovolj kvalitete za našo ligo.

Trener Zeljković bi želel, da Rui Pedro podpiše dolgoročno pogodbo. (Foto: MZ)

VPRAŠANJE: Ste se vi osebno kaj pogovarjali s to skupino nogometašev, ki je zdaj na stranskem tiru? Kakšen je bil vaš odziv?

ZELJKOVIĆ: Poglejte, jaz moram delovat, kot mi klub reče. Ne določam jaz takih stvari. Mislim, da je to z moje strani profesionalno in jaz delam pač svoj posel.

VPRAŠANJE: Ali obstaja možnost, da se ti fantje vrnejo v ekipo? Rui Pedro in Nukić …

BOROMISA: Samo eden je opcija, da se vrne.

VPRAŠANJE: Kateri?

BOROMISA: Rui.

VPRAŠANJE: Pa Nukić?

BOROMISA: Ne.

VPRAŠANJE: Estrada tudi ne?

BOROMISA: Ne. Tudi Marko ne.

VPRAŠANJE: Zakaj je klub potem podaljšal pogodbo z Nukićem, ki je imel takrat že 32 let, če je to problem?

BOROMISA: Takrat nismo imeli Bristrića, nismo imeli špice. Sami veste, da je bilo tisto poletje veliko razhajanj, to je bilo tisto obdobje z Robertom Prosinečkim. Mi v tistem trenutku … Vidite, spet postavljate isto vprašanje, spet vam bomo dali iste odgovore. Ni problem Mustafa Nukić osebno. Vizija kluba se je od tistega poletja spremenila. To vam je Igor že šestkrat rekel in jaz bom spet ponovil, iščemo mlade igralce, filozofija kluba je 19-24 let z dvema, tremi, štirimi igralci kot je na primer Doffo in za to je potreben čas. Mustafa Nukić ni slab igralec, a smo se odločili, da poiščemo to, k čemur težimo s klubsko filozofijo. O Aljažu Kreflu vse najboljše, vse super, ampak filozofija kluba je takšna kot je. In spet se vračamo na isto. Mustafa Nukić v tem trenutku vse super, vse najboljše, nič slabega. Dobro je odigral sezono, zabijal gole …

BARIŠIĆ: Ni za klub in jaz mislim, da Goran in jaz, vsi vemo, nismo slepci. Ti igralci, ki so v preteklosti odšli … Ljudje moji, pa kje so ti igralci? Igrajo v nižjih avstrijskih ligah. Nismo nekoga umaknili zaradi osebnih stvari. To je športno vprašanje. Enostavna stvar. To se dogaja tudi v drugih klubih. Tudi Bayern ima A in B skupino na treningu. Tako to je. Trener ne more delati z dvajsetimi igralci, potrebuje jih 18. Mi jih imamo 24, 25. Moramo rešiti situacijo za vse, da bo prav za igralce in za trenerja. Tako to je. Kot tudi priprave. S koliko igralci bomo šli na priprave?

BOROMISA: Ti bom jaz odgovoril na vprašanje. Takrat je bilo drugače. Jaz nisem bil športni direktor ampak skavt. Klub je začel dobivati oblike nekega sistema v zadnjih dveh letih po tistem sporu in razhodu, da ne rečem cirkusu. To je moj odgovor na tvoje vprašanje. Da, priključeni so, to vam lahko potrdita tudi Zoki in Igor, Aćimović, Dvoršak, Ristić, ne samo zaradi pravila, ker smatramo, da ima Ristić, kapetan mladincev, nekatere dobre karakteristike, kapacitete, predispozicije, da se že počasi oblikuje, da bo zamenjava za Ratnika, če bi bil prodan prihodnje poletje ali zimo. Na ta način razmišljamo. Tu je mali Aćimović, ki je nesporen talent. Dvoršak je bek. Maksimović, ki je odigral odlično sezono v drugi ligi, je bil z nami na nekaj treningih, Zoki in jaz sva ga malo pogledala in se skupaj odločila, da je bolje, da igra prvo ligo v Bravu, tako da bo posojen Bravu, poleti pa se bo vrnil sem, da bi imeli mladega Slovenca, mladega kandidata za pravilo U21. V tej smeri razmišljamo in delamo.

VPRAŠANJE: Jakupović?

BOROMISA: Jakupović … Situacija je malo definirana … Ravno pred tiskovno konferenco sem govoril z očetom. Jutri imava z očetom sestanek, pa se bova pogovorila. Jakupović je potencial, eksploziven, zanimiv igralec, ampak v tem trenutku imamo dovolj krilnih igralcev, ni pa izključeno, da se morda tudi Jakupović priključi. Čez nekaj dni, po sestanku z očetom in agenti, bomo videli v katero smer bo šlo.

VPRAŠANJE: Torej še enkrat, če se na trgu pojavi špica, ki se sklada z vašimi željami, je dosegljiva za milijon?

BOROMISA: Milijon? (smeh)

Ali Olimpija lahko kupi igralca za milijon evrov? (Foto: MZ)

BARIŠIĆ: Nam bodo pomagali privatni sponzorji, privatni investitorji, ne vem pa, kateri bi to bili … (smeh)

BOROMISA: Dobro, za milijon bi že našli koga. (smeh) Ne vem, če je realno za milijon …

BARIŠIĆ: Moramo biti realni.

BOROMISA: Glede na situacijo, da zaključimo, bi lahko trener … Zaključujemo z neko špico, ki jo iščemo. To se bo zgodilo, ali pa ne. Verjamemo, še posebej jaz, v Brazilca (mišljen je Pedro Lucas), ne ker sem ga jaz pripeljal, ampak ker je pokazal da zmore. Bil je poškodovan, mora oddelati priprave. Bristrić, ki ga vsi omalovažujejo, verjamem, da se mu bo odprlo, je mladi reprezentant Bosne in klub bo morda v prihodnosti nekaj imel od tega. Po drugi strani pa je Bristra profil igralca, ki ga je zelo težko najti in mislim, da ga Zoran odlično izkorišča, presing, obramba, tudi nekaj golov, če kdo spremlja, če ste analizirali, Radomljam, Domžalam smo dali zaradi njegove odvzete žoge. Če se mu odpre, bi bil igralec za pet milijonov evrov, verjamemo v to. Na položaju desetke iščemo nekaj, če se tole z Ruijem ne konča v pravi smeri, smo pa na tem položaju dobro pokriti. Lahko Fadida, lahko Diogo, lahko Posavec. Zoki je že nekaj »skuhal«. Nihče ni videl Ruija Pedra na desetki, a ga je Zoki postavil na desetko in preporodil. Olimpija ima trenerja, ki skuha s tistim, kar ima, ne samo da javka in govori, da rabi okrepitve.

VPRAŠANJE: Zdaj je imel konferenco tudi župan Zoran Janković, ki je rekel, da ko je bil trener Joao Henriques, ni več hodil na tekme, ker ni verjel, da je dovolj dober za Olimpijo. Zdaj, ko ste se vi preselili na klop Olimpije, je rekel, da je vesel, da ima Olimpija spet Ljubljančana na klopi in da spet verjame v to ekipo. Vam tudi ta podpora okolja, župana veliko pomeni?

ZELJKOVIĆ: Ja, meni osebno zelo veliko pomeni. Takoj ko sem podpisal, sem dobil tudi klic. Osebno sem se pogovarjal z županom in ponudil mi je pomoč, karkoli rabim. Tega, iskreno, nisem bil navajen v Kopru, tako da imamo, hvala bogu, župana, ki ima res rad šport, ki je vedno pripravljen pomagati Olimpiji in mene normalno kot trenerja to zelo veseli. Imava tudi isti pogled, se pravi normalno, da župan kot Ljubljančan, bi rad imel čim več domačih fantov. Tudi v tej smeri delamo, zdaj smo priključili kar nekaj mladincev. Skupaj smo gledali nekatere naše domače fante, ki imajo velik potencial in delamo na tem, da bi jih pripeljali počasi v klub, tako da dolgoročno si vsi skupaj želimo, da je Olimpija konkurenčna in da ima tudi večje število domačih igralcev.

Pretipkal in iz hrvaščine prevedel Miha Zupan.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.