Prvič objavljeno na nkolimpija.com konec septembra 2004

Tine Zupan

Po vsem dobro znanih dogodkih v nedeljo je bila današnja tiskovna konferenca polna novinarskih firbcev, ki le redko povohajo Olimpijo, če zares ne zasmrdi. Tokrat so seveda zavohali dobro zgodbo in so čakali predvsem razlage in komentarje direktorja Gaveza, predsednika Colariča in kapetana Kosića, nepričakovano pa se je na tiskovni konferenci pojavil tudi bivši član upravnega odbora Peter Božič, ki se je nazaj v upravno odbor povabil z današnjim dnem, prisoten pa je bil po njegovem govoru sodeč zgolj zato, da bi čim bolj diskreditiral Janeza Sodržnika, ki naj bi v prihodnjih dneh poizkušal zavzeti vodilni položaj v nogometnem klubu, pa čeprav je direktor Gavez pred tedni dejal, da je vsak nov vlagatelj v Olimpiji dobrodošel (seveda v odgovoru na konkretno vprašanje o Sodržnikovih namenih). Med drugim je tudi obtožil Sodržnika, da je on zmotiviral reakcijo Green Dragonsov, ki so se nekje proti koncu izjave Mira Gaveza začeli zbirati v pritlični sobi hiše uprave in tudi pred njo. Člani skupine so na njegove obtožbe seveda burno reagirali.

Pojdimo po vrsti, najprej je besedo dobil predsednik Anton Colarič, ki je povedal, da se je v zadnjih dveh dneh posvetoval z različnimi organizacijami in organi in da je prišel do zaključka, da uprava ne bo odstopila in bo z delom nadaljevala. Dotaknil se je tudi prekinitve pogodbe med NŠD Olimpijo in Jurijem Schollmayerjem, ki je upravo pustila brez sredstev, v nadaljevanje dela pa se je uprava po njegovih besedah odločila zaradi moralnih obveznosti.

Colarič, Gavez in Kosić

Nadaljeval je takole: “Od prekinitve pogodbe smo opravili številne razgovore in tudi pridobili prve sponzorje in si zastavili, da v doglednem času pride do skupščine kluba, do občnega zbora na katerem bi predstavili svoje delo in predlagali novo sestavo upravnega odbora. Po dogovoru z večjimi sponzorji je pripravljenost za vključitev v delo novega upravnega odbora, lahko omenim Ford, KD, Siemens, z določenimi pa še potekajo pogovori in to je razlog zakaj nismo hiteli s sklicem občnega zbora, saj je treba vse te zadeve pripraviti in zato je potreben čas. Tudi igralci so nas razumeli in upam, da nam zaupa tudi javnost in, da nam bo dala podporo.”

Besedo je za njim dobil Dušan Kosić: ”Igralci smo v dokaj težki situaciji ravno tako kot klub. Izplačila zamujajo, zavedamo se, da ima uprava težave s pridobivanjem novih sponzorjev in da je to razlog, da od junija nismo toliko spraševali, ker kadarkoli smo bili v stiku z gospodom Gavezom, nam je ta povedal, da stanje ni rožnato. Veste, da je iz Olimpije odšlo deset igralcev zaradi nastale situacije, ostali smo želeli upravi pomagati z dobrimi rezultati. Mi nismo izpolnili pričakovanj na igrišču, prišlo je do nezadovoljstva nad igralci in upravo in Dragonsi so to pokazali na svojstven način. Rad bi povedal, da čeprav jih razumem, da mi igralci ne odobravamo takšnega obnašanja in da nam ni bilo lahko. Igralcem je najtežje, ker mi živimo od tega. Igralci smo v veliki meri krivi za nastalo situacijo, zavedamo se dolžnosti za naprej, delali smo dobro, izgovorov tudi ne moremo iskati v bolezni. Mnenja smo, da bi v tej težki situaciji morali vsi stopiti skupaj in priti iz te krize.”

Gavez in Kosić

Nadaljeval je Miro Gavez, ki je povedal, da razume, da je v zadnjih dneh najbolj na tapeti, čeprav ne pozna podrobnosti in ne ve kakšne so točno obtožbe na njegov račun: ”Od leta 2000, odkar sem v klubu, imam povsem čisto vest in si nisem nabasal žepov, kot so me nekateri obtoževali.”

Nadaljeval je s svojo zgodbo pri Olimpiji od začetka do danes. Poudaril je težko situacijo od odhoda Zidarja, prihoda Prašnikarja in Colariča, ko se je sponzorje pridobivalo bistveno lažje kot danes in predvsem prek vez in poznanstev, prek katerih je tudi pridobival sredstva: ”Na seji upravnega odbora leta 2000 sem jasno povedal, da klub mesečno potrebuje 250.000 mark in da potrebujemo za naslednje tri mesece 750.000 in da je bilo 30. 6. podedovanih dolgov 260.000 mark, da ne govorim o drugih tožbah in izvršbah. Prvi dve leti sem večino časa porabil za dogovore z odvetniki in odgovarjanja na tožbe.”

Nadaljeval je z zgodbo z Olimpio d.o.o., ki je prevzela upravljanje kluba. Preostali člani upravnega odbora (štirje od devetih) so po njegovih besedah kasnejšo prekinitev pogodbe vzeli na znanje in se zavezali, da bodo o tem obvestili občni zbor kluba. Še enkrat več je poudaril tudi številne odhode pred začetkom sezone in se dotaknil tudi naslednjega dneva D za Olimpijo, ki bo 15.3. 2005, ko bo potrebno predložiti revidirano poslovno poročilo za preteklo leto, ki bo pogojevalo pridobitev licence za naslednje leto. Na koncu je še enkrat poudaril: ”Zavračam namigovanja na nekorektnost in nesposobnost vodenja kluba. Naše pretekle uvrstitve dokazujejo, da nismo spravili Olimpije – kot nas obtožujete – na najnižje možno mesto.”

Colarič, Božič, Gavez in Kosić

Za konec je nastopil Peter Božič: ”Povedal bom iz kje po mojem mnenju izvira ta hipno izsiljena zgodba o zamenjavi direktorja in upravnega odbora. Zadnji mesec in pol kroži v zraku signal iz vrha sodne oblasti, da bo Olimpija dobila nazaj zemljišče, ki ga je nacionalizirala mestna oblast. Gre za 17.000 kvadratnih metrov iz katerih je Olimpija nameravala vrniti stare dolgove in urediti pogoje za treninge. Pomembni vrhovni in upravni sodniki so na naši strani in Olimpija bo to dobila nazaj. Tisti, ki napoveduje nasilni prevzem Olimpije to natančno ve. To je gospod Janez Sodržnik, ki v tem poslu ni nov, je zelo na slabem glasu kar se tiče nepremičninskih zadev, za to imam vso dokumentacijo.”

Najprej mu je očital malverzacijo pri projektu štadiona v Stožicah in potem še malverzacijo v BTC-ju. Nadaljeval je s težko situacijo v Olimpiji in slovenskem nogometu in obtožil medije, da se nad klubi sadistično izživljajo brez pravega poznavanja razmer.

Janez Sodržnik

V istem trenutku je eden zbranih navijačev vzpodbudil Božiča, da se posveti tekoči problematiki, a na kar je ta odgovoril: ”Tekoča problematika je pa ta fantje, da vas je zmanipuliral Sodržnik.” Potem je prebral izjavo Green Dragonsov v časopisu, nakar je prišlo do burne reakcije navijačev, besedo pa je prevzel vodja Danijel Komič, ki je zbrane novinarje prosil, da vodstvu ne verjamejo na besedo in da naj raziskujejo. Povedal je, da se navijači zavedajo kaj so v nedeljo storili narobe (udarec Bračuna, puljenje stolov na častni tribuni), ampak, da tudi veliko drugih stvari ni dobro: ”Smo koga poškodovali? Koliko smo uničili? Dva stola. Tukaj se ne pritožujemo samo Green Dragonsi ampak tudi drugi, ki dajejo dva jurja za karto. Da gledajo kaj?”

Green Dragons

Odgovarjati je začel Božič in pogovor je postal nekontroliran z vseh strani, nakar je predsednik Colarič vprašal, če se tiskovna konferenca lahko pripelje do konca. Glasil se je odgovor: ”Vi končajte.” In Colarič je povedal, da je konferenca zaključena, Božič pa je zaključil z besedami: ”Nihče ne bo odstopil, ker ulica ne bo diktirala politike.”

Nato so sledile burne reakcije navijačev in pogovor se je spet razplamtel in po nekajminutnih prepirih je Colarič poudaril, da se je upravni odbor sestal s sponzorji in da se ne bo odstopalo, ker del navijačev zahteva odstop.

V ospredju Miran Cvetko, desno sedi Milivoj Bračun

Nato je spet sledila burna reakcija navijačev in prepiranje se je nadaljevalo, dokler ni prišlo do očitkov na račun Božiča, ki je že pred več meseci odstopil iz upravnega odbora, ta pa je odgovoril: ”Premislil sem si, ker ne maram, da bi se Sodržnik polastil tujega zemljišča. Dokler sem jaz tu ne bo izvedel sovražnega prevzema. Enkrat je pripeljal tri avtobuse novih članov na mestni odbor LDS in prevzel oblast v mestnem odboru.”

Ob nadaljevanju nekontrolirane debate so Gavez, Colarič in Božič zapustili prizorišče.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.