Odredov vestnik, februar 1953

Z gotovostjo lahko trdim, da je Piskar eden izmed najpriljubljenejših igralcev športne javnosti zaradi tega, ker je znan kot borben in skromen športnik. Kot tak se je izkazal na večini odigranih tekem, na katerih je bil Dušan odličen in je dal polno mero borbenosti in požrtvovanja. Če bi našteli vse njegove odigrane tekme in bi odšteli slabše od boljših, bi dobili pozitiven rezultat, ki povsem ustreza njegovi marljivosti in zalaganju.

Piskar Dušan, rojen 21. aprila 1927 v Ljubljani, po poklicu nameščenec, je obrambni igralec naše nogometne enajstorice.

Glasilo Športnega društva Odred je izhajalo v obdobju 1953-58

Nogomet je začel igrati kot trinajstleten deček v bivšem nogometnem klubu »Mars«. Nekaj tekem je igral za rezervno moštvo, potem pa je bil kot dober nogometaš uvrščen v prvo moštvo. Po razpustitvi kluba je prestopil v vrste športnega kluba »Svoboda-vzhod«. Kmalu nato se je prijavil za ŠD »Borec«. Ob fuziji Borca z Enotnostjo je postal Dušan standardni igralec ligaškega moštva.

Leta 1946 je bil vpoklican v Jugoslovansko ljudsko armado. Tudi tam se je aktivno bavil z nogometom, in sicer v ljubljanski Garniziji. Po odsluženju roka se je vrnil v svoje matično društvo, ki se je medtem preimenovalo v ŠD »Odred«.

Imel je posebno taktično nalogo izvleči branilca Kopilovića iz sredine igrišča, da bi le-on čuval samo njega, istočasno pa bi imeli ostali napadalci večji prostor pred nasprotnikovimi vratmi.

V razgovoru z njim sem zvedel nekoliko zanimivosti, katere vas bodo verjetno zanimale. Med drugim mi je rekel, da je bila njegova najtežja tekma prvo kvalifikacijsko srečanje za vstop v prvo zvezno ligo »Spartak-Odred« v Subotici (rezultat 3:3). Takrat je zamašil »luknjo« – nosil je športno majico številka 11. Imel je posebno taktično nalogo izvleči branilca Kopilovića iz sredine igrišča, da bi le-on čuval samo njega, istočasno pa bi imeli ostali napadalci večji prostor pred nasprotnikovimi vratmi. To je bila težka naloga, ki pa jo je Dušan še kar dobro opravil.

Dušan Piskar

Kot uspešnega strelca enajstmetrovk ga pozna športna javnost širom po državi. Glede na ugotovljeno dejstvo mi je Dušan odgovoril, da ni to nobena »tajnost«, temveč: zbranost, hladnost in trening igralca.

Z delom svojega društva je zadovoljen, posebno pa ceni delo trenerja Bročića in njegove zasluge za dvig slovenskega nogometa.

Jože Papež

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.