Prosveta, Beograd, 1970

Če govorimo o športu, lahko rečemo, da je današnje obdobje era nogometa, ko je ta zanimiva igra postala najbolj priljubljena zabava v prostem času, oziroma »najpomembnejša postranska stvar na svetu,« kot se je nekdo duhovito izrazil. Nogometni štadioni so polni, naklade športnih časopisov so visoke, vse kar je povezano z nogometom vzbuja zanimanje ljubiteljev tega športa.

Vojska nogometnih navdušencev se povečuje, s tem pa tudi število vseh tistih, ki najdejo razna zadovoljstva v stvareh, povezanih s to igro …

Gre samo za prehodno strast, za modno muho, malo daljšo od sezone ali desetletja? To je težko trditi – glede na to, da je nogomet proslavil stoletnico svoje slavne ere in da postaja vse bolj dinamičen in privlačen. Vojska nogometnih navdušencev se povečuje, s tem pa tudi število vseh tistih, ki najdejo razna zadovoljstva v stvareh, povezanih s to igro, ki osvaja stare in mlade in v vse večjem številu na štadione privablja tudi ženske.

Ljubitelji nogometa zbirajo nogometne znamke, vstopnice, avtograme nogometašev, klubske zastavice, največ pa nogometne značke. Nekdo ih ima na stotine, drugi na tisoče. Nekdo jih razvršča v serije po deželah, po ligah, po tekmovanjih kot so nacionalni ali mednarodni pokali: pokal prvakov, pokal pokalnih zmagovalcev, pokal velesejemskih mest, srednjeevropski pokal. Posamezni zbiratelji zbirajo samo značke nacionalnih zvez in forumov, domačih in mednarodnih. Zbiranje značk je doseglo takšne razsežnosti, da je postalo obsesija množice ljubiteljev najbolj priljubljene športne igre na svetu.

Ta knjižica je prvi poskus, da se zadovolji tiste ljubitelje nogometa, ki uživajo v zbiranju značk. Izbrali smo 120 značk znanih klubov, da bi jih pokazali tistim, ki jih še niso videli in jih še nimajo v svojih zbirkah. Poleg tega vam ponujamo novo zanimivo igro, da spoznate slavne klube, njihovo zgodovino in njihove uspehe. Ta knjižica bo razburkala domišljijo, pripomogla h priljubljenosti nogometa, razvila smisel za sistemizacijo raznovrstnih vzorcev, negovala potrpežljivost in vztrajnost in omogočila, da se dobi lepo darilo kot nagrada za vse te vrline.

(Iz srbščine prevedel Miha Zupan.)

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.