Prvič objavljeno v Poletu, 16. novembra 1964

OLIMPIJA: Žabjek, Djorlev, Jovičević, Kokot, Šoškić, Srbu, Frančeškin, Kapidžić, Zagorc, Arslanagić (Veselica), Corn.

MARIBOR: Vabič, Jovanović, Grubišić, Sizgoreo, Šober, Čeh, Marković, Arnejčič, Prosen, Pirc, Kranjc.

STRELCI: v 25. in 51. Zagorc ter v 58. Frančeškin za Olimpijo in v 79. minuti Sizgoreo za Maribor.

SODNIK: Taslidjić ter stranska Jocić in Macakanja, vsi Osijek.

GLEDALCEV: 18.000

Tudi današnji derbi se ni prav nič razlikoval od vseh dosedanjih. Rekordno število gledalcev z raznimi rekviziti – od zvočnih pa do zastav in vsega kar sodi na tako nogometno tekmo.

Že ko so igralci pritekli na igrišče, da bi se nekoliko ogreli za pomembno srečanje, smo lahko ocenili, kako so posamezne skupine gledalcev zasedle stadion. Pred pričetkom tekme so številni navijači, ki so prišli v Ljubljano iz Maribora precej preglasili domače gledalce.

Strel napadalca Maribora Pirca (10), je odbil branilec Olimpije Kokot (4). Na sliki sta še Arnejčič (8) in Đorlev (2)

BREZ KULENOVIĆA

Pred pričetkom tekme sta vodstvi obeh klubov izjavljali, da v moštvih ne bo sprememb. Obe enajsterici sta namreč v zadnjem času dosegli uspehe in seveda ne bi bilo pametno spreminjati zmagujočih moštev. Na trening tekmi med tednom pa je bil poškodovan Kulenović in tako ga danes nismo videli v moštvu Olimpije. Maribor je nastopil v svoji standardni postavi, izjema pa je bil Arnejčič, ki nekaj časa ni igral.

ZA ZAČETEK ZELO GROBA IGRA

Že začetek današnjega srečanja je pokazal, da bo tekma zelo ostra in sodnik je imel že v prvih minutah polne roke dela. Posebno gosti so se v tem delu »odlikovali« z zelo ostro igro, lahko bi rekli tudi grobo igro in le sodniku se lahko zahvalimo, da ni prišlo do medsebojnih obračunavanj. Sodnik Taslidjić je namreč prekinil tekmo za vsak najmanjši prekršek in večkrat posredoval z opominjanjem.

Vratar Olimpije Žabjek lovi žogo. Ob njem Kapidžić (8), desno akcijo opazuje Marković (Maribor).

Razen grobe igre pa smo v prvem delu videli tudi zelo nervozno in raztrgano igro na sredini igrišča. Obe moštvi sta prihajali le do roba 16 m prostora, tako da vratarja skoraj nista imela nobenega dela.

Kljub temu pa so Mariborčani imeli v prvem delu pobudo v svojih rokah, čeprav tega niso znali izkoristiti. Prvo resnejšo priložnost so imeli vijoličasti v 10. minuti, ko so streljali prosti strel z leve strani. Žabjek se je pognal za žogo, vendar jo je zgrešil, podobno pa se je zgodilo tudi Pircu, ki je le za korak zamudil in poslal žogo ob vratnici v out.

ARSLANAGIĆ POŠKODOVAN

Ostra in groba igra pa je že v 12. min. prinesla prve »rezultate«. Nekdo od Mariborčanov je ostro startal na Arslanagića in ta je zaradi poškodovanega kolena moral zapustiti igrišče. Po tem, ko se je dr. Šef, klubski zdravnik, nekaj časa trudil ob robu igrišča, da bi Arslanagića usposobil za nadaljevanje igre, mu to ni uspelo in v 14. min. je v igro vstopil Veselica. To je bil obenem prvi nastop tega igralca v prvenstvenem srečanju za barve Olimpije.

Šoškić in Arnejčič v skoku, levo Đorlev

Seveda je bila poškodba Arslanagića precej neprijetna, saj je bil to že drugi igralec, ki v tako pomembnem srečanju kot je derbi z Mariborom, ni igral v enajsterici, ki je v zadnjem času požela toliko uspeha.

Takoj ko je Veselica vstopil v igro, je kazalo, da se bo dobro znašel. Lepo je preigral igralca Maribora in Jovanović je v zadnjem trenutku odbil žogo v kot.

Domači napad danes nikakor ni uspel urediti svojih vrst. Seveda je eden vzrokov slabe igre tudi v tem, da je Arslanagić nepričakovano zapustil igrišče in se Veselica še ni mogel znajti v novem okolju. Razmeroma slabo je danes igral tudi Kapidjić, ki je mnogo preveč preigraval in večkrat po nepotrebnem izgubljal žogo. Še najboljši je bil v tem delu Corn, vendar so njegovi soigralci premalo izkoriščali dobro razpoloženje levega krila.

Na vseh dosedanjih tekmah med Mariborom in Olimpijo, je bil vedno Maribor tisti, ki je dosegel prvi gol, danes pa je bilo drugače.

ZAGORC DOSEŽE PRVI GOL

Kljub slabi igri napadalcev, pa so domači le dosegli prvi gol. Tokrat se je tudi prvič zgodilo, da je na derbi srečanju Olimpija prva dosegla gol. Na vseh dosedanjih tekmah med Mariborom in Olimpijo, je bil vedno Maribor tisti, ki je dosegel prvi gol, danes pa je bilo drugače. Eden od napadalcev Olimpije je podal žogo na desno stran Zagorcu, ta se je hitro odločil za strel in je presenetil vratarja Vabiča, ki je zapustil vrata.

Gledalci so seveda toplo pozdravili uspeh domačih in s tem spodbudili domače igralce. Kmalu zatem je Frančeškin lepo podal Veselici, ta je lepo streljal, vendar je Vabič z odlično parado žogo odbil v kot.

V DRUGEM DELU NEKOLIKO ŽIVAHNEJE

Začetek drugega dela današnje tekme je obetal nekoliko živahnejšo tekmo. Domači so odlično začeli in že v 51. min. so svojo premoč lahko izrazili tudi z rezultatom. Corn je odlično prodrl po sredini igrišča, preigral nekaj igralcev Maribora, nato pa močno streljal. Žoga se je odbila od obrambnega igralca Maribora do Zagorca, ki se je hitro odločil za strel in žoga se je skotalila v mrežo v desnem Vabičevem kotu.

Nemočni vratar Maribor Vabič ob drugem zadetku Olimpije.

V nadaljevanju smo videli nekaj časa spet raztrgano igro. Trudili so se le posamezniki in takšne akcije niso mogle uspevati. Le nekajkrat so napadalci Olimpije zaigrali bolj smiselno, tako da je bil zaposlen ves napad. Prav takšna akcija je prinesla tudi tretji gol za domače. Kapidjić je po levem krilu prodrl, preigral Jovanovića in podal na sredo. Veselica žoge z glavo ni mogel usmeriti v vrata, pač pa proti Frančeškinu, ki se je vrgel naprej in z glavo dosegel tretji gol za Olimpijo. Ves stadion je navdušeno zaploskal tej izredni potezi ljubljanskega napadalca. Po pravici, kajti to je bil brez dvoma najlepši gol današnje tekme!

PRILOŽNOSTI TUDI ZA MARIBOR

Čeprav je Olimpija igrala v drugem delu precej bolje, pa so imeli tudi vijoličasti nekaj priložnosti, ki pa jih niso izkoristili. V 64. minuti je Žabjek odbil nevaren strel nazaj v polje. Tudi v 74. min. so imeli gosti eno najlepših priložnosti. Trije napadalci so bili komaj meter od vrat Olimpije, vendar niso mogli spraviti žoge v mrežo.

To, česar niso znali doseči napadalci Maribora, je dosegel Sizgoreo. Marković je v 79. min. streljal kot in Sizgoreo se je najviše pognal za žogo ter v levem spodnjem kotu potresel Žabjekovo mrežo. V 86. min. pa je bil Šoškić tisti, ki je s same gol črte odbil žogo nazaj v polje.

REZULTAT USTREZA POTEKU

Rezultat na današnji tekmi ustreza poteku na igrišču. Res je, da so bili Mariborčani v prvem polčasu boljši nasprotnik, vendar so napadalci vijoličastih tokrat povsem zatajili. Z druge strani pa so napadalci Olimpije, kljub nekoliko slabši igri, izkoristili priložnosti, ki so jih imeli. Rezultat pa ustreza tudi kvaliteti cele enajsterice v jesenski sezoni in je večina strokovnjakov predvidevala prav rezultat 3:1.

Nogometaši Olimpije (levo Corn, desno Jovičević) objemajo strelca tretjega gola Frančeškina

Olimpija se nam danes ni predstavila z igro kakršne smo videli v zadnjih srečanjih. Vzrok temu je poškodba Arslanagića in nepričakovane spremembe v moštvu. Nekaj na račun slabše igre pa lahko pripišemo tudi zelo ostri igri vijoličastih, tako da je bilo večkrat očitno, da se igralci Olimpije bojijo spuščati v neposredne dvoboje z igralci Maribora. Če govorimo o najboljših igralcih z današnje tekme, potem moramo na prvem mestu omeniti Corna, ki je precej prekašal svoje soigralce. Nekoliko bolje kot na dosedanjih srečanjih je zaigral tudi Jovičević, zelo dober pa je bil tudi Šoškić, ki se je že zelo dobro vživel v novo okolje.

Pri Mariboru je bil najboljši igralec Čeh, ki je že v zadnjih tekmah dokazal, da se spet vrača v formo. Dobri sta bili tudi obe krili in obramba, s tem, da pa so vsi igralci Maribora igrali preostro. O napadalcih srednjega tri smo že rekli, da se danes niso posebej izkazali.

Lestvica druge zvezne lige-zahod po zmagi Olimpije nad Mariborom

Če govorimo o današnji tekmi, potem je treba napisati vso pohvalo za sodnika Taslidjića. Kljub zelo zahtevnemu srečanju je svojo nalogo odlično izpolnil in je sodil takorekoč brez napak.

Za zaključek pa še to. Pred današnjim derbijem je bilo mnogo govora o tem, kako naj bo srečanje dveh najboljših slovenskih enajsteric res prava športna borba. Žal pa temu ni bilo tako in bo treba v bodoče še bolje pripraviti igralce, da se bodo na takih srečanjih borili v pravem športnem duhu. Vse preveč je bilo prekrškov, nevarnih startov, nešportnega prerekanja …

Marjan Gogala

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.