Glede na to, da danes Srečko Katanec praznuje okroglih 60 let, smo za vas izbrskali tekst, ki je izšel tik pred njegovim nastopom na evropskem prvenstvu v Franciji junija 1984, ko je bil star rosnih 20 let.

Prvič objavljeno v reviji Ognjišče junija 1984

Na slavnem pariškem stadionu Park princev se bosta v torek, 12. junija 1984, pomerili enajsterici Francije in Danske in s to tekmo se bo pričel zaključni turnir VII. evropskega prvenstva. Na njem bo sodelovalo osem državnih reprezentanc, ki so imele največ sreče v kvalifikacijah. Te so potekale v sedmih skupinah; iz prve se je uvrstila Belgija, iz druge Portugalska, iz tretje Danska, iz četrte Jugoslavija, iz pete Romunija, iz šeste ZR Nemčija in iz sedme Španija, Francija kot gostiteljica prvenstva sodeluje v finalnem delu brez kvalifikacij.

Jugoslovanska reprezentanca leta 1983. Od leve proti desni stojijo Simović, Peruzović, Katanec, Radanović, Sušić, Gudelj; čepijo Zlatko Vujović, Zoran Vujović, Baždarević, Mlinarić, Ješić.

Med zanesljivimi potniki v Francijo je tudi mladi slovenski nogometaš Srečko Katanec, branilec ljubljanske Olimpije. Iz istega kluba je pred skoraj petnajstimi leti prišel v državno reprezentanco Brane Oblak, nogometaš »nemške šole«: hladnokrven, prodoren, neutruden. Srečko kljub hudi krizi, ki je zajela njegov klub, igra odlično. Najprej je nastopal za mlado reprezentanco (izpod 21 let), kjer se je tako izkazal, da ga je Veselinović uvrstil v A ekipo za težko kvalifikacijsko tekmo proti Walesu v Cardiffu, 14. decembra 1983. Njegovo zaupanje je opravičil in skoraj gotovo je, da bo igral tudi v Franciji.

Ta visoki plavolasec (meri 1.90 m) bo 16. julija dopolnil 21 let. Rodil se je tega dne leta 1963 v Ljubljani v delavski družini (oče in mati sta zaposlena v Litostroju). Nogometno kariero je začel pri klubu »Ljubljana«, članu slovenske lige, od leta 1981 pa je pri Olimpiji. Svoj razkošni talent je razvil, ko je prišel v roke trenerju Gugolju, ki Srečka hvali, da je najbolj požrtvovalen in najbolj vesten igralec na treningih in tekmah.

Na začetku kariere se je Katanec na treninge vozil z mopedom.

»Za igralca je silno pomembno, da ima trener zaupanje vanj. Nekateri moji prejšnji trenerji so dvomili v moje sposobnosti: enemu ni bilo prav, da sem tako velik, drugemu, da sem tako suh, tretjemu, da tako čudno skačem. Ko je prišel Gugolj, je zaupal moji višini, mojemu teku, mojim skokom. Ko sem začutil, da ima zaupanje vame, sem takoj tudi sam postal bolj samozavesten. Tako sem se predlanskim ustalil v prvi postavi Olimpije, lani pa v olimpijski reprezentanci. Čutim, da ima tudi Toplak zaupanje vame. Po mojem mišljenju imajo trenerji odločilno besedo pri razvoju mladih. Res bi morali biti kot starši.«

Podobno zaupanje kot klubski trener Gugolj in kot trener naših olimpijcev Ivan Toplak ima v Srečka tudi trener A reprezentance Veselinović.

Sedmo evropsko prvenstvo se za »plave« prične 13. junija, ko bodo v Lensu igrali z Belgijo; tri dni kasneje jih v Lyonu čaka dvoboj z Dansko; čez naslednje tri dni pa se bodo pomerili s Freancozi v St. Etiennu. Upajmo, da po teh treh tekmah zanje prvenstvo ne bo končano!

Gozdan Sovič

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.