Prvič objavljeno v časopisu Dan, 10. junija 1912

Tekma med ljubljanskim drugim moštvom in med ljubljanskim nemškim moštvom se je končala neodločeno 4:4.

Ljubljansko nemško moštvo je sestavljeno iz starših in mlajših članov in ima med seboj nekaj zelo dobrih sil. Proti tem so se postavili naši dečki, večinoma še mladi dijaki, ki tvorijo tako zvano drugo moštvo. Tekma je budila zanimanje in se je zbralo k nji nad 1000 gledalcev, dasi so razne veselice okoli Ljubljane zvabile mnogo ljudi iz mesta.

Pri nogometni tekmi pride marsikaj do veljave, kar bi sicer morebiti podcenjevali. Osebna sila se da prav tako dobro porabiti, kakor majhna spretnost. Ko sta nastopili moštvi drugo proti drugemu, se je dalo sklepati, da bodo naši mali dečki vendar le težko kos nemškemu moštvu, med katerim je nekaj krepkih postav. Toda večja telesna krepost podleže urnosti malega spretnega igralca.

Nemško moštvo je podalo lepo igro – napadi so bili posebno v sredini odločni, obramba je bila sigurna in golman se je parkrat odlikoval. Naši dečki se niso ustrašili. Spustili so se navdušeno v boj. Res so bili mnogo manjši, toda v urnosti in spretnosti se jim ni dalo kaj očitati. Leva zveza je bila vzgledna, na desnici pa se je odlikoval mal igralec, ki je dobil za enkrat ime »žabca« in je za svojo umetnost žel mnogo ploskanja od plačujočega in neplačujočega občinstva.

“Ljubljansko drugo moštvo” oziroma dijaški Hermes

Po raznih dobrih in slabih slučajih je stalo na koncu prve polovice ugodno za Nemce 2:1. Po presledku pa so se naši junaki ojunačili in so takoj v prvi minuti poravnali. Toda nekaj minut na to so Nemci napravili gol tako lahko kakor preje naši.

Pri obeh straneh se je kazala mala utrujenost. Vendar so se ponovili tu in tam lepi napadi. Iz gnječe pred nemškimi vratmi je nastal za naše gol, ki ga Nemci niso hoteli priznati, češ da je »roka« pomagala. Sodnik je popustil in je priznal aut. To je občinstvo nekoliko razburilo, par klicov in žvižgov – toda igra se je nadaljevala.

Igralo se je potem do konca brez uspeha, navdušena mladina je na koncu zaplavila igrišče in sodnik je razglasil rezultat 4:4

Nekaj minut na to pa je bila »mala roka« pred našim golom in Nemci so iz nesporazumljenja imeli svoj dobiček. Zopet nekoliko godrnjanja in nekoliko prostestov. Igralo se je potem do konca brez uspeha, navdušena mladina je na koncu zaplavila igrišče in sodnik je razglasil rezultat 4:4, kar je bilo od obeh strani z navdušenjem sprejeto.

Tekma je bila za nas zato zanimiva, ker je nam pokazala, da imamo v mladini mnogo prav dobrih mladih sil, ki bodo lahko visoko povzdignile slovenski nogometni šport.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.