Prvič objavljeno v Poletu 18. aprila 1966

 

Srednji napadalec!

Malo je vratarjev, ki so mirni pred njimi.

Gledalci vedno na nogah, če je le žoga v bližini vodje napada kateregakoli nogometnega moštva.

Tudi igralec Olimpije s številko 9 na hrbtu ni izjema. Posebno v zadnjem času je spet v središču pozornosti in trenerji moštev, ki imajo na sporedu srečanja z Olimpijo, posvečajo posebno skrb, kako paziti na srednjega napadalca Olimpije Jožeta Zagorca.

Srednji napadalci imajo vedno odgovorne naloge. Zaradi tega je obramba vedno pozorna nanje. Najmanj dva branilca spremljata igralca s številko 9 na hrbtu.

Tudi Jožeta Zagorca!

Kako se otrese svojih spremljevalcev, kateri gol, ki ga je dosegel v svoji nogometni karieri mu je najljubši, kdo so njegovi najbolj zaželeni soigralci in še marsikaj drugega nas je zanimalo.

Povabili smo srednjega napadalca Olimpije v naše uredništvo in dobili smo naslednje odgovore.

Jože Zagorc je v obdobju 1963-69 za Olimpijo odigral 155 uradnih tekem in zabil kar 92 golov!

Z nogometom ste se začeli ukvarjati že zelo zgodaj?

Bil sem star 12 let, ko sem začel igrati to živo igro pri pionirjih Rudarja v Trbovljah. Danes mi je 25 let, torej teče 13. leto kar sem se resneje posvetil okroglemu usnju.

V katerih klubih ste že nastopali?

Začel sem v Trbovljah, nadaljeval v Velenju in zdaj sem že tri leta v Ljubljani.

Kaj pa želje? Menimo, ali nameravate zamenjati klubske barve, ko vam bo potekla pogodba pri Olimpiji?

Ko sem bil že mlajši sem si želel nastopati za kakšen veliki klub. Zdaj, ko se je Olimpija uvrstila v prvo ligo, se mi je ta želja izpolnila in mislim, da so tudi moje mladostne želje potešene.

Večkrat smo slišali, da so se za vas zanimali tudi drugi, znani jugoslovanski klubi. Kaj nam lahko rečete o tem?

Res so prišli v Ljubljano predstavniki Beograda in Cr. zvezde in se pogajali pri klubu. Toda, ker imam s klubom pogodbo iz tega ni moglo biti nič, pa tudi moja želja ni bila, da bi zapustil Olimpijo.

V nedeljo na tekmi s Cr. zvezdo ste dosegli dva lepa gola.1 S katerim od obeh ste bili bolj zadovoljni?

Mislim, da je bil prvi lepši. Posebno sem zadovoljen, ko vidim nemočnega vratarja, ki gleda na žogo v mreži. In Krivokuća2 je imel pri prvem golu v nedeljo dovolj časa gledati kako se žoga »pelje« v mrežo.

1Tekma Olimpija-Zvezda je bila na sporedu 10. aprila 1966 in se je pred 15.000 gledalci končala s 3:3. Zagorc je zabil v 6. minuti za 1:0 in v 66. minuti za 3:3. (Opomba: MZ)

2Srboljub Krivokuća (1928-2002) je bil vratar Crvene zvezde v obdobju 1964-66. Za reprezentanco Jugoslavije je v obdobju 1956-61 branil na sedmih tekmah. (Opomba: MZ)

Kakšno je vaše mnenje o ocenah, ki se pojavljajo v ponedeljkih v raznih časopisih? Pri tem menimo ocene igralcev.

Mislim, da so realne ocene lahko le tiste, ki jih daje trener, saj le on pozna naloge posameznih igralcev in tudi lahko ugotovi, če so jih izpolnili. Prav zaradi tega so številke pri imenih igralcev tudi tako različne.

S katere strani si bolj želite podajo: z leve ali desne?

Prav vseeno mi je, važno je le, da je žoga »uporabna« in da jo je mogoče spraviti v mrežo.

Zagorc v skoku

V zadnjem času ste spet postali nekoliko aktivnejši v napadu. Prej pa nekaj časa gledalci niso bili najbolj zadovoljni z vašo igro, čeprav ste bili v II. ligi najboljši strelec. Kje menite, da je vzrok temu?

V drugi zvezni ligi sem skoraj vedno igral v napadu skupaj z Mladenovićem.3 Tudi s Kapidjićem4 sem se dobro razumel. Zdaj, ko se je Mladenović vrnil iz JLA, kaže, da je najino sodelovanje spet uspešno.

3Vladan Mladenović, legendarni napadalec Olimpije, ki je v svetem dresu v obdobju 1962-67 na 102 uradnih tekmah zabil 37 golov. (Opomba: MZ)

4Mahmut Kapidžić je v obdobju 1963-72 odigral 159 uradnih tekem za Olimpijo in dosegele 10 golov. V začetku kariere je igral na bolj napadalnih položajih, kasneje na bolj obrambnih. (Opomba: MZ)

Ali trener Elsner5 posveča streljanju na vrata precej pozornosti tudi pri treningu?

Res je! Temu posvetimo največ časa in skupaj z Mladenovićem trenirava to zapleteno veščino.

5Legendarni Brane Elsner je Olimpijo popeljal iz druge v prvo zvezno ligo. (Opomba: MZ)

Na prvenstveni tekmi v Ljubljani med Olimpijo in Željezničarjem6 ste napravili klubu, pa tudi gledalcem, »medvedjo uslugo«. Ker ste udarili igralca Željezničarja, ste bili izključeni in vaši soigralci so se morali zelo potruditi, da so uspešno zaključili to srečanje. To je bila vaša prva izključitev, vendar nas zanima, kako ste se tako spozabili?

Žogo sem peljal proti 16-metrskem prostoru, branilec gostov je napravil prekršek in ko sem ležal na tleh, je stopil name. Ker me je že prej večkrat brcal, sem podzavestno reagiral. Seveda mi je bilo takoj žal, vendar je bilo prepozno. Ker sem srednji napadalec in večkrat dosežem tudi gol, so obrambni igralci še posebno ostri v dvobojih z menoj in včasih je res treba stisniti zobe, da …

6Olimpija je 12. marca 1966 za Bežigradom pred 5000 gledalci premagala sarajevski Željezničar z 1:0. Edini gol je v 24. minuti dosegel Franjo Frančeškin, Zagorc pa je bil izključen v 29. minuti. (Opomba: MZ)

Kako so vas kaznovali v klubu za ta prestopek?

Samo pogojno, saj sem bil že itak dovolj prikrajšan, ker nisem smel nastopati na tekmah in nisem bil udeležen pri premijah.

Kakšno igrišče vam bolj ustreza, suho ali blatno?

Laže igram po blatnem igrišču, ker tudi tehnika branilcev ne pride tako do izraza.

Zagorc (desno) je mnogokrat navdušil polne tribune bežigrajskega štadiona

Kakšen udarec vam je ljubši, z desno ali levo nogo?

Vseeno, samo da žoga najde svoj cilj …

Kdo so vaši najboljši soigralci na krilih?

Mislim, da bi boljša igralca na krilih kot sta Frančeškin7 in Corn8 težko našel. Oba sta zares izredna. Škoda, da je Rudi včasih preveč občutljiv. Sicer pa se dobro razumeva.

7Franjo Frančeškin je igral na desnem krilu. Za Olimpijo je v obdobju 1963-70 odigral 161 uradnih tekem in dosegel 42 golov. (Opomba: MZ)

8Rudi Corn je igral na levem krilu. Bivši jugoslovanski mladinski reprezentant je za Olimpijo v obdobju 1962-69 odigral 154 uradnih tekem in dosegel 34 golov. (Opomba: MZ)

Franjo Frančeškin

Ko se v odločilnem trenutku približujete nasprotnikovemu vratarju in se pripravljate na strel ali pa na kretnjo, s katero boste ukanili še zadnjega igralca, gotovo nimate časa razmišljati, kakšna naj bo. Ali pa prav mislite nanjo?

Takrat je zelo malo časa. Edina misel je, da žoga čim prej zleti proti vratom in to po najkrajši poti ali pa čez vratarja, če je tako bolj primerno v tistem trenutku.

Kakšen način igre v napadu vam najbolj ustreza? Menimo, na katerem mestu se najbolje počutite?

Že dolgo nosim na hrbtu številko devet, s tem, da sem pomaknjen daleč v nasprotnikovo polovico igrišča in takšen način igre mi tudi najbolj ustreza.

Pred mnogimi vratarji ste že stali kot napadalec, mnogo ste jih spravili na kolena. Morda pa je med njimi tudi takšen, ki ni priznal vaše premoči?

Res je, skoraj vsak vratar pri nas je že pobiral žoge, ki sem jih pošiljal v mreže. Le proti vratarju Dinama Škoriću9 ni prave sreče. Že lani jeseni, ko smo v Ljubljani izgubili srečanje z zagrebškim Dinamom, nismo mogli premagati tega vratarja. V vratih odlično oceni razdalje in človek res ne ve, kaj bi v odločilnem trenutku lahko še napravil. Mislim, da nam tudi na stadionu v Maksimiru ne bo dosti laže, kot jeseni v Ljubljani. Sicer pa tudi Škorić ni nepremagljiv …

9Zagrebčan Zlatko Škorić je z Dinamom leta 1967 osvojil pokal velesejemskih mest, v obdobju 1970-71 pa je branil tudi za Olimpijo. Zbral je 62 uradnih nastopov in dosegel tudi en zadetek (iz enajstmetrovke, seveda). (Opomba: MZ)

Zlatko Škorić

Kaj pa obrambni igralci? Tudi med njimi so najbrž takšni, ki vam povzročajo velike težave, omenite nam katerega.

Pri nas imamo mnogo dobrih obrambnih igralcev in je odgovor pravzaprav težak. Razen tega pa sta vedno ob meni vsaj po dva in bi se torej težko odločil le za enega …

Ko smo že pri najboljših, nam naštejete še najboljše napadalce?

Kovačević10 in Skoblar.11

10Vladica Kovačević (1940-2016), legendarni član »Partizanovih beba«, ki je leta 1966 nastopil tudi v finalu pokala prvakov proti madridskemu Realu. (Opomba: MZ)

11Josip Skoblar, eden najboljših jugoslovanskih nogometašev vseh časov in legenda francoskega Marseilla je do leta 1966 igral za OFK Beograd. (Opomba: MZ)

S kom pa bi želeli igrati skupaj v napadu?

Mislim, da bi se dobro razumel s Kovačevićem, Zambato12 in Bečejcem.13

12Slaven Zambata (1940-2020), legendarni napadalec zagrebškega Dinama. (Opomba: MZ)

13Radoslav Bečejac, v tem obdobju še član Partizana, je leta 1967 prestopil v Olimpijo, za katero je v petih sezonah odigral 136 uradnih tekem in dosegel 24 golov. Velja za enega najboljših nogometašev Olimpije vseh časov. (Opomba: MZ)

Radoslav Bečejac

Še beseda dve o gledalcih. Kje se bolje počutite, na domačem ali tujem igrišču?

Seveda je laže igrati doma. Mislim pa. da so naši gledalci premalo temperamentni in so glasni le takrat, kadar dosežemo gol. Sicer pa so tihi spremljevalci dogodkov in takrat, ko bi njihovo pomoč najbolj potrebovali, ni nobenega glasu. Z eno besedo, naši gledalci nam v kritičnih trenutkih premalo pomagajo.

Kdo je po vašem mnenju najboljši sodnik pri nas?

Stanković.14

14Beograjski sodnik Vlado Stanković.

Sodnik Radunović je po mnenju vsega tiska zagrešil v nedeljo na srečanju proti Crveni zvezdi precej napak. Tudi v trenutku, ko sta vas obrambna igralca gostov zrušila v kazenskem prostoru in bi moral dosoditi enajstmetrovko v korist Olimpije, so gledalci odločno protestirali. Kaj menite o tem?

Res se je zgodilo v 16-m prostoru, vendar je to sodnikova odločitev in seveda njegova presoja.

Koliko golov ste dosegli v svoji nogometni karieri?

Letos v I. zvezni ligi sedem, sicer pa jih je bilo preveč, da bi si vse zapomnil.

Kateri gol vam je še posebej ostal pri srcu?

Tudi za to bi se težko odločil, saj je izbira prevelika …

Razgovor vodil Marjan Gogala.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.