V tokratni epizodi smo se v našem patentiranem kafanskem slogu lotili obdobja po prvi svetovni vojni, ko se je kleno Slovenstvoodločilo organizirano baviti z nogometno igro.

Leto 1918 je bilo z nogometnimi zgodami in nezgodami še bolj siromašno, v letu 1919 pa se je začelo pospešeno ustanavljanje in obujanje klubov. Aprila 1919 je bila v Zagrebu ustanovljena Jugoslovanska nogometna zveza, ki je zapovedala ustanovitev lokalnih podzvez, tako da je bila 25. aprila 1920 (ne 24. kot misli NZS) ustanovljena Ljubljanska nogometna podzveza, maja pa je štartala tudi vseslovenska nogometna liga (brez Primorcev, ki so bili pod Italijo), ki takrat še ni imela nobene paradržavne firme za sponzorja. Sodelovalo je sedem klubov, derbi med prvim in drugim pa se je končal s tesnih 10:0.

Leto 1920 je nasploh popularno zadnje čase, saj stoletnico poleg krovne organizacije obeležuje kar nekaj klubov. Malo podrobneje smo se posvetili prvemu slovenskemu prvenstvu, ki ga je zlahka dobila Ilirija, ukvarjali smo se pa tudi z drugim prvenstvom, ki je bilo odigrano jeseni 1920. Tudi tega je gladko dobila Ilirija, vendar ga NZS ne priznava, oziroma, precej bolj verjetno, sploh ne ve zanj.

Kakorkoli že, če vas zanimajo sto let stare zanimivosti in bizarnosti in čudovitega sveta slovenskega nogometa, ko je bil še lep in mlad, nikar ne izpustite najnovejšega brkljanja po zaprašenih artefaktih nogometne starinarnice.

Če vam je naše delo všeč in vam gmotno stanje to dopušča, nas lahko podprete s klikom na spodnji gumb. Hvala vam! Vsekakor pa smo veseli vsake delitve in širitve vesti o obstoju strani in podkasta.

Zakaj se ne bi nanj kar naročili? To lahko storite na vseh najpopularnejših platformah:

spotify-podcast-badge-wht-grn-165x40-2

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.