Glasilo Olympia, julij 1967

Uvrstitev v prvo zvezno ligo je zahtevala svoj kruti davek. Naporna srečanja v družbi najboljših so zrahljala moči in nadaljnji razvoj moštva je neizbežno terjal popolnitev in osvežitev kadra igralcev. Naši realni načrti in želje, da se ne ponovi dramatična borba za obstanek, so se nenadoma znašli v središču pozornosti. Postali smo žrtev vsiljenih novosprejetih predpisov.

Po dolgoletnih prizadevanjih je nogometnemu klubu uspelo pred štirimi leti z načrtnim delom sestaviti takšno moštvo, ki je po popolnem uspehu v drugi zvezni ligi uspešno prestalo tudi prvo preizkušnjo – ognjeni krst v prvi zvezni ligi. Moštvo je v tem obdobju igralo skoraj v istem sestavu igralcev. Izkušeni Arslanagić, Mladenović, Jovičević in Veselica so v tem obdobju predstavljali kvaliteto v jugoslovanskem merilu ter so največ pripomogli k doseženim uspehom.

Olimpija leta 1967: zgoraj (L-R): Jovičević, Šoškić, Zagorc, Zavrl, Škulj, Oblak, spodaj (L-R): Golec, Bečejac, Ameršek, Lazović, Vislavski

Že v preteklem letu pa so se pokazali prvi znaki pričakovane krize. Pokazala se je potreba po pomladitvi moštva in pridobitvi vsaj dveh kvalitetnih igralcev, ki bi vsaj delno lahko uspešno zamenjala že pešajoče moči. V lanskoletnem prestopnem roku smo žal ostali praznih rok, saj ni bilo na voljo iskanih kvalitetnih igralcev. Da je bila mera polna pa je težje zbolel še eden najboljših – Veselica, v JA pa so morali še nekateri kvalitetni standardni igralci. Posledice so bile jasne. Moštvu je ob drugem startu v prvi zvezni ligi grozil izpad iz družbe najboljših. Samo izredni napori celotnega kolektiva – uprave in igralcev, so lahko obranili prvoligaški status.

Da se takšno stanje ne bi več ponovilo, je Izvršni odbor kluba že v začetku letošnjega leta, glede na slabo uvrstitev ekipe, razpravljal o nastalem položaju ter že sprejemal ustrezne ukrepe za novo sezono 1967/68. Možna je bila samo ena pot. Ligaško moštvo je bilo treba kvalitetno izpopolniti in zagotoviti takšne kvalitete, ki nas v bodoče nikoli več ne bodo pripeljale v takšen položaj, kot je bil med preteklim prvenstvom. Zato smo se takoj lotili naloge.

V soglasju s Svetom igralcev je Izvršni odbor kluba imenoval selekcijsko komisijo, da pregleda stanje kadra ligaške ekipe in da ugotovi, kateri igralci so izpolnili športno dejavnost in kateri ne ustrezajo več konceptom dela v klubu. Ob tem pa je bilo treba tudi upoštevati, da večji del igralcev še ni odslužil rednega roka v JA.

Selekcijska komisija je ugotovila naslednje stanje pogodbeno vezanih igralcev:

V JA se nahajajo – Žabjek, Sombolac, Kokot, Popivoda, Hadler in Fajon; v stalnem bolniškem staležu – Veselica; pogodba potoče – Kapidžiću, Kokotu, Srbuju, Jovičeviću in Cornu; izražena želja za odhod v inozemstvo – Arslanagić in Mladenović; predviden odhod v JA: Srbu, Petrunić in morda še Frančeškin in Šoškić; še nerešen status – Račić in Bjedov.

Nato so v zaključnem delu lige podaljšali pogodbo: Srbu, Jovičević in Corn, med tem ko na to nista pristala Kapidžić in Kokot.

Mahmut Kapidžić

Na podlagi analize kadra igralcev smo ugotovili, da bo ligaška ekipa za novo sezono ostala brez polovice svojih standardnih igralcev. Ker kvalitetnega mladega kadra žal ni v dovoljni meri na izbiro, je Izvršni odbor kluba pooblastil strokovni kader v klubu, da za letošnji jesenski start popolni moštvo s petimi do šestimi novimi kvalitetnimi igralci.

Ko je tekla razprava o izpopolnitvi moštva, so veljali še stari predpisi, po katerih so bili igralci po preteku pogodbene obveznosti prosti in je za njih veljala le odškodnina do višine največ 4,000.000 starih din. Naše ocene za popolnitev predvidenih praznih najbolj kočljivih ter šibkih mest v moštvu so bile realne. Med tem pa so se v zadnjem, najbolj kritičnem trenutku spremenili pogoji za prestop igralcev z novimi predpisi in naše večmesečno delo je bilo enostavno uničeno.

Šest igralcev bi po starih, prej veljavnih predpisih z izpolnitvijo vseh obveznosti veljalo klub 70,000.000 starih dinarjev. V nastalih novih pogojih, ob na novo sprejetih predpisih, pa se je njihova cena, oziroma vrednost pogojev ob sklenitvi pogodb zvišala na nič manj kot 350,000.000 starih din.

Znašli smo se v slepi ulici in hkrati pred veliko odgovornostjo in pomembno odločitvijo. Bile so samo dve možnosti. Ali odstopiti od potrebne kvalitetne rasti in razvoja ligaške ekipe ter se posloviti od prve zvezne lige, torej sprejeti vsiljeno igro ob sprejetih novih predpisih ali pa uresničiti sprejete naloge kvalitetnega dviga in razvoja ligaške ekipe, ki bi nam zagotovil kvaliteten nogomet in boljšo uvrstitev v družbi najboljših.

Šest igralcev bi po starih, prej veljavnih predpisih z izpolnitvijo vseh obveznosti veljalo klub 70,000.000 starih dinarjev. V nastalih novih pogojih, ob na novo sprejetih predpisih, pa se je njihova cena, oziroma vrednost pogojev ob sklenitvi pogodb zvišala na nič manj kot 350,000.000 starih din. Razumljivo smo morali spremeniti svoje načrte, saj takšnih sredstev klubska uprava ni bila sposobna zbrati, vprašanje pa je tudi njihove družbene upravičenosti.

Pripravili smo novo selekcijo z razpoložljivimi sredstvi in v prestopnem roku so v naš klub prestopili naslednji igralci: Jovanović (Voždovački – branilec), Rogić (Radnički – branilec), Spasojević (Bor – napadalec), Vislavski (Partizan – napadalec), Bečejac (Partizan – krilec) in Lazović (Velež – napadalec). Imenovani igralci so klub veljali skoraj 100,000.000 starih din.

Radolav Bečejac (1967)

Ta odločitev Izvršnega odbora našega kluba je temeljila na realnih ciljih in v zvezi s tem pričakovanih bodočih kvalitetnih dosežkih ter razvoja ligaške ekipe kot v kratkem sledi:

– Z novo pridobljenimi igralci, ki so visoke kvalitetne vrednosti, je pričakovati kvalitetnejše tekme in boljše rezultate. Vzporedno s tem seveda tudi mnogo večji obisk gledalcev. To pomeni po izračunih tudi mnogo večji dohodek od tekem, ki bi morda že po enem letu aktivnosti lahko skoraj v celoti nadoknadil izplačano vsoto za nove pogodbeno vezane igralce.

– Klubska uprava se bo tudi v bodoče trudila, da bo ob večjem obisku še bolj utrdila in razširila sodelovanje z gospodarskimi in drugimi organizacijami za učinkovito in vsestransko propagandno dejavnost v najrazličnejših oblikah.

– S tako kvalitetnim moštvom bomo v bodoče lažje konkurirali na tujem tržišču in pričakujemo, da nam ne bo težko najti tekmecev, ki bodo za naš nastop pripravljeni plačati od 1.500 do 2.500 US dolarjev in ne le največ do 800, kot je bil to primer do sedaj.

Prepričani smo, da se bo vložena investicija pokazala za upravičeno. Tako bomo dosegli cilje o katerih smo govorili. Ljubljančani pa bodo lahko zares gledali kvaliteten in atraktiven nogomet.

– Ob taki aktivnosti bomo lahko tudi lažje rešili vprašanje članstva kluba, kar bo v prihodnjem obdobju ena naših osnovnih dolžnosti, saj bomo tudi s tem lahko znatno povečali proračunska sredstva. Prepričani smo, da se bo vložena investicija pokazala za upravičeno. Tako bomo dosegli cilje o katerih smo govorili. Ljubljančani pa bodo lahko zares gledali kvaliteten in atraktiven nogomet. Za primerjavo pa želimo poudariti, da je bila naša investicija v primerjavi s standardnimi klubi družbe najboljših med najbolj skromnimi, saj so Hajduk, Crvena zvezda, Dinamo in drugi vložili več ali enako, vendar za le po tri igralce …

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.