Prvič objavljeno v Sportskih novostih, 25. septembra 2003

Tukaj na Plečnikovi podrtiji na tekmah Olimpije ni bilo toliko gledalcev niti leta 1992, ko je za Bežigrad prišel slavni Milan z Van Bastnom.

Sloviti Liverpool je pritegnil več kot 9000 ljubiteljev nogometa, ki so prišli gledat mojstrovine Michaela Owna, Heskeya … V prvem polčasu so videli presenetljivo močan odpor Olimpije, lahko bi se celo reklo, da so bili zmaji boljši, za kar so bili nemalokrat nagrajeni s podporo s tribun.

Rudonja kapetan

Olimpijin trener Suad Beširević je mnoge presenetil z odločitvijo, da kapetanski trak podeli reprezentantu Mladenu Rudonji, glede na to, da je na prejšnjih tekmah »pravega« kapetana Dušana Kosića, ki je sinoči sedel na klopi, zamenjal drugi reprezentant Tonči Žlogar. Morda je bila ta poteza nagrada novopečenemu očku »Turbo Rudyju«.

Naslov v Sportskih novostih

Himna Liverpoola

Pred sinočnjim srečanjem z enim najbolj trofejnih klubov, ki so do sedaj gostovali za Bežigradom, je organizator poleg Olimpijine himne »Olimpija, Olimpija« predvajal tudi Liverpoolovo »You’ll Never Walk Alone«, kar je povzročilo navdušenje skupine okoli tisočih Angležev, ki jih je policija dobro čuvala na C tribuni.

Handanagić v bolnico

Na samem začetku je Žlogar streljal močno, ne pa tudi natančno, Angleži pa so prvič resneje zapretili v 14. minuti, ko je Šmicer udaril s kakih osemnajstih metrov, malenkost čez prečko.

Nedolgo zatem, v 21. minuti je hitronogi Rudonja presekal Bišćanovo žogo in potem slabo zaključil, čeprav je imel odprto pot proti Dudku. V isti minuti je češki reprezentant Šmicer še enkrat preizkusil svoj močni udarec in prisilil Mavriča, da je pokazal vse svoje znanje.

Nedim Jusufbegović, Tonči Žlogar in Danny Murphy

Za Ljubljančane je bila 21. minuta najava težav. Po udarcu iz kota je hotel kapetan gostov Hyypia s škarjicami presenetiti Mavriča, a je ob tej priložnosti s kopačko zadel Handanagića v glavo in slednji je moral z rešilcem v Klinični center. Šest minut Beširević ni menjal v upanju, da se bo robustni branilec vrnil na teren, kar je bila vsekakor tvegana in nerazumljiva poteza: igrati z Liverpoolom toliko časa z desetimi igralci.

Angleži so potrebovali veliko časa, več kot pol ure, da so prišli do daha, saj jih je borbenost nasprotnikov presenetila. V času njihove premoči v 35. minuti je po Kewellovi podaji s kota z glavo sijajno streljal Hyypia, toda Mavrič je potrdil svojo kvaliteto. Štiri minute kasneje so imeli sijajno priložnost domači, Jusufbegović je poslal žogo v prostor za Rudonjo, ki se je sam znašel pred Dudkom, a ponovno ni zaključil akcije tako kot bi bilo treba.

Ljubljančani so končali prvi del brez še dveh igralcev, poškodovala sta se najprej odlični Aljančič, nato pa še poveljnik obrambe Lazić …

Škoda! Ljubljančani so končali prvi del brez še dveh igralcev, poškodovala sta se najprej odlični Aljančič, nato pa še poveljnik obrambe Lazić in v drugi del je Olimpija krenila z izgubo, ki jo ni mogla nadoknaditi.

V nadaljevanju tekme je prva zapretila Olimpija. Tekla je 48. minuta ko je Žlogar z roba šestnajstmetrskega prostora odločno udaril z volejem. To je bil močan strel proti levemu kotu Liverpoolovih vrat, a Dudek je s čudežno parado branil.

Dve minuti kasneje je odgovoril Šmicer. Stekel je proti kazenskemu prostoru Olimpije in sprožil močan udarec, ki pa je zletel preko Mavričeve prečke.

Angleži bi lahko v 52. minuti zabili gol. Kewell je odlično izvedel prosti strel z osemnajstih metrov. Meril je v levi kot Olimpijinih vrat. No, ko so že vsi videli žogo v mreži, je Mavrič z mačjim refleksom žogo odbil v kot.

Borut Mavrič

Kmalu zatem je tudi Gerrard poskusil s strelom z dvajsetih metrov. Žoga je letela v desni spodnji kot, toda Mavrič je s konicami prstov žogo izbil v kot.

Liverpool je še naprej napadal, tako da smo zabeležili še dve priložnosti Angležev. Najprej je zapretil Heskey, potem pa tudi Gerrard. V obeh primerih je žoga zgrešila cilj. Sledila je šokantna kazen.

1:0 – Žlogar

Jusufbegović je z dobro odmerjenim strelom iz osemnajstih metrov zadel desno vratnico, od katere se je žoga odbila v polje. Prišla je do Tončija Žlogarja, ki ni zapravil tega darila in je s petih metrov, mimo zamujajočega Bišćana, zlahka zatresel mrežo za veliko vodstvo Olimpije.

Veselje nogometašev Olimpije po Žlogarjevem zadetku

Po golu domačih je sodnik Santiago zaradi ugovarjanja izključil trenerja Olimpije Suada Beširevića in ga poslal na tribuno.

Liverpool je vse sile usmeril v napad in v 71. minuti je imel Heskey priložnost za izenačenje. Gerrard je poslal žogo v petmetrski prostor, kjer je Heskey, povsem neoviran, s petih metrov z glavo poslal žogo preko gola.

1:1 – Owen

Riise je z desne strani poslal žogo v vratarjev prostor, kjer je najvišje skočil Owen in zabil gol, ki je precej popravil razpoloženje Gerarda Houllierja.

Marko Barun in Michael Owen

Olimpija je izvlekla odličen rezultat, ki ga je malokdo pričakoval in če bi imela malo več sreče, bi lahko z zmago šokirala Angleže.

Branko Vekić

Iz hrvaščine prevedel Miha Zupan

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.