Polet, poletje 1958

V Mekinjah ‘glavni stan’ nogometašev – Trener Tomašević nepopustljiv

V prijetnem okolju pod Kamniškimi planinami, tam v Mekinjah, ne daleč od Kamnika, smo se srečali z njimi. Čeprav je vel s planin prijeten hlad, je bilo v sredo popoldne sonce dokaj uporno in nogometaši Odreda so ob kratkem odmoru vsi preznojeni iskali zavetja v senci. Ko smo prišli na igrišče Kamnika, je trener Tomašević pravkar odžvižgal polčas »tekme«, ki so jo igrali v sestavi obramba : krilska vrsta in napad.

Nogometaši Odreda so se namreč že od torka po tekmi, ki so jo odigrali z Dinamom, začeli prav resno pripravljati na zahtevne kvalifikacijske tekme za vstop v II. zvezno ligo. Uprava kluba je poskrbela za kaj primeren kraj, kjer je dovolj miru in možnosti za resno delo. Nastanjeni so v Domu učencev v gospodarstvu, kjer se tudi hranijo, igrišče pa je dober streljaj pod njihovim »hotelom«. To pa je zares skoraj hotel, saj imajo, kot smo se prepričali, na razpolago vse, kar se jim zahoče – od obilne hrane do umivalnic in udobnih senčnih sob. Umaknili so se mestnemu trušču ljubljanskih ulic in se resno oprijeli dela. To je pa tudi potrebno, saj sedaj ni več časa za nobeno šalo. Vsi namreč vemo, da je treba izkoristiti možnost – sedaj ali pa nikoli!

“Tu je krasno in lepšega kraja vodstvo Odreda ni moglo najti. Vreme je bilo doslej vseskozi zadovoljivo in smo ga v zadostni meri izkoristili.”

NA TRENINGU 16 IGRALCEV

Vodstvo Odreda je imelo s temi pripravami precej težav. Večini igralcev je bilo treba preskrbeti dopuste in le Kranjc, Mozetič, Udovič, Piskar, Virant, Limo ter Halilagić so od vsega začetka na skupnem treningu. Do srede so prišli še ostali, tako da vadijo sedaj vratarja Mozetič in Babnik, branilca Udovič in medved, krilci Berginc, Piskar, Klančišar in Limo ter napadalci Halilagić, Virant, Oblak, Frič, Musić, Regally in Fišer. Vsi so zelo disciplinirani in se pokoravajo trenerju Tomaševiću, ki ne pozna nobene šale.

TOMAŠEVIĆ: »S FANTI SEM ZADOVOLJEN«

Igralci so upehani zaključili s popoldanskim treningom. Trener Tomašević je imel še kratek posvet s predsednikom kluba tov. Pečarjem in tehničnim vodjo tov. Aljančičem, pogovoril se je še z zdravnikom dr. Ravnikom, ki je med  drugim ugotovil, da Kranjčeva poškodba s tekme proti Kladivarju ni huda – nato pa je povedal tudi nekaj za časopis.

Aleksandar Tomašević

»Tu je krasno in lepšega kraja vodstvo Odreda ni moglo najti. Vreme je bilo doslej vseskozi zadovoljivo in smo ga v zadostni meri izkoristili. Čeprav ves čas nismo bili kompletni, smo delali po načrtu, izpopolnjevali kondicijo in tehniko in seveda večkrat obiskali tudi bližnjo okolico. Poleg igranja smo se posluževali še krosov in sprintov, zjutraj pred pričetkom redne vadbe pa imamo vsak dan jutranjo gimnastiko. Igralci so odigrali tudi dve tekmi, s Kamnikom 4:2, z Duplico pa 10:1.«

»Kako pa ste kaj zadovoljni z igralci?« nas je zanimalo.

»Priznati moram, da so disciplinirani in se trudijo, da bi čim več pridobili. Škoda je le, da niso mogli vsi hkrati dobiti dopustov. Tedaj bi bil uspeh lahko še popolnejši. Sicer pa povsem zaupam igralcem in menim, da bo Odred v svoji skupini prvi ter se bo tako uvrstil v II. zvezno ligo.«

PRIJETNA KOPEL IN DOBRA MALICA …

Po končanem treningu so se igralci brž odpravili na stanovanje. Umivalnica je bila na mah polna, rešili so se znoja in sveži odhajali v jedilnico.

Klubski zdravnik dr. Ravnik pregleduje Milana Medveda

»Vidiš, tole nam zelo prija, hladna prha po treningu nas povsem osveži,« je menil branilec Medved, drugi pa so se že krepčali z jogurtom in se odpravljali na večerno »delo«. Tudi za razvedrilo je poskrbljeno. Čas jim hitro mine ob balinanju in igranju šaha, nekateri pa se zabavajo tudi z majhnimi psički, ki so komaj pogledali na svet. Le Berginc mi je na skrivaj potožil: »Zlomek, vse bi bilo, samo kart ne smemo igrati, ker nam tega trener ne dovoli.« No, da, tudi ta »slabost« se da nekako prenesti. Sicer so pa povedali vsi, da so s hrano zelo zadovoljni in da imajo po treningu tudi dovolj počitka.

TOČEN DNEVNI RED

Za organizacijo taborjenja in tudi za disciplino skrbi poleg trenerja še klubski odbornik tov. Korenčan. Povedal je, da so določili točen dnevni red. Igralci vstajajo ob sedmi uri, pol ure kasneje imajo jutranjo gimnastiko, ob osmi uri zajtrk, nato pa prosto do desete ure. Trening imajo od 10. do 11.30 in od 16. do 18. ure, nato pa spet odmor in obvezno spanje ob 21. uri. Vsi se tega držijo in tako lahko štejemo priprave kot resne.

Posvet strokovnega štaba: Aljančič, Ravnik in Korenčan

DVA ZA VSE

Nekaj me je ob tem obisku vseeno začudilo. Dognal sem, da sta za te priprave poskrbela predvsem predsednik kluba tov. Pečar in tehnični vodja tov. Aljančič. Bilo je potrebno opraviti mnogo potov in podrobnosti, kar ni bilo majhno delo. Kje pa so ostali odborniki? Tudi ti bi morali doprinesti svoj delež k uspešnemu pripravljanju nogometašev za odgovorno tekmovanje. Upamo pa kljub vsemu, da so te štirinajstdnevne priprave, ki so trajale do sobote, uspele in da se bo izpolnila želja igralcev samih ter tudi ljubiteljev nogometa – da bo namreč Odred po dolgem času postal spet član zvezne lige, čeprav tokrat samo druge …

Tone Benčič

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.