Prvič objavljeno v športnem tedniku Polet 22. marca 1965.

Spomladanski derbi dveh slovenskih ligašev v drugi zvezni ligi je privabil na Glazijo nad 5000 gledalcev. Vreme je bilo idealno za igro, nekoliko vetrovno, vendar tu in tam je tudi posijalo sonce, ki je dalo temu spektaklu lepo podobo.

Pred srečanjem so gledalci trumoma prihajali na igrišče in uro pred srečanjem je bilo na mladinskem srečanju že 2000 gledalcev. Pred samim srečanjem smo se pogovorili tudi z obema trenerjema. Oba sta bila optimistično razpoložena.

Tovariš Elsner je med drugim dejal: »V Celje smo prišli po točke, nujno jih potrebujemo, če hočemo obdržati stik z vrhom. Žoga je sicer okrogla, vendar sem velik optimist.«

Trener Kladivarja Panić je med drugim dejal: »Imam občutek za zmago. Točke so nam res potrebne. Nastopamo v spremenjeni postavi in zato bo tudi naša taktika povsem spremenjena. Upam pa na najboljše.«

Tudi igralci obeh moštev so bili nasmejani, vedri in polni optimizma za svoje moštvo.

SLAB ZAČETEK OBEH NASPROTNIKOV

Sodnik Cahun iz Duge Rese je dal znak za začetek tekme in med gledalci je završalo. Kladivar je imel začetni udarec, vendar si je Olimpija izbrala polovico igrišča, kjer je imela zaveznika v vetru. Prve minute so bile zelo nervozne, obe moštvi zlasti pa napadalci niso pokazali svojih sposobnosti. V drugi minuti je Devčič lepo prodrl pred vrata Olimpije, kjer ga je obramba nepravilno ustavila. Prosti strel je izvedel Tolić, ki je danes prvikrat nastopil v prvenstveni tekmi za barve Kladivarja. Njegov ostri strel pa je šel mimo zidu Olimpije v gol out.

V naslednjih minutah so se menjavali obojestranski napadi. V 4. minuti je imel Hribernik lepo priložnost, vendar je predolgo okleval, obramba Olimpije pa je bila na mestu. V 5. minuti je napadla Olimpija. Skozi zgoščeno obrambo Kladivarja se je prebil Arslanagić, načel mrežo Kladivarja, vendar je bil v offsideu in sodnik gola ni priznal. V 7. minuti je bil na robu kazenskega prostora Kladivarja manjši dvoboj za žogo med Bišćanom in Cornom. Sledil je kazenski strel v korist Olimpije in Kranjc je ostro streljal v levi spodnji kot, Gobec pa z veliko težavo žogo ubranil. V prvih minutah smo bili priče slabi igri obeh moštev, čeprav je Olimpija igrala nekoliko mirneje in tudi tehnično bolje, vendar strelci Olimpije so se vse preveč odločali za strele od daleč. Takšne žoge je domači vratar Gobec z lahkoto ujel.

Anton Žabjek

ODLIČNI ŽABJEK

Potekala je 17. minuta igre, ko je imel domači vratar Gobec polne roke dela. V isti minuti je trikrat ubranil žogo. Nato je sledila ofenziva Kladivarja. Devčič je lepo podal žogo na desno krilo Percu, ta se je sam prebil pred Žabjeka in s približno 7 m se je odločil za oster strel. Odlični vratar Olimpije Žabjek pa je z izrednim refleksom strel ubranil. Vsi gledalci so bili prepričani, da bo priložnost tudi realizirana.

Nenadna ofenziva Kladivarja je nekoliko zmedla obrambo Olimpije. V 21. minuti je Kladivar dosegel kot. Do žoge se je dokopal Devčič, ki se je na desni strani spet sam znašel pred Žabjekom. Vse kaže, da sta Jovičević in Kapidžić napravila napako. Devčič se je odločil za strel, vendar je Žabjek strel v desni spodnji kot v sijajni paradi ubranil. Tretja parada Žabjeka je bila v 22. minuti. Spet se je Devčič znašel iz oči v oči pred Žabjekom, tokrat z leve strani. In ko se je pripravljal na zaključni udarec, je Žabjek v sijajnem skoku žogo pobral z noge napadalcu Kladivarja. To so bile tri odlične priložnosti Kladivarja na današnji tekmi, Žabjek pa je preprečil vse namere domačih napadalcev.

Kasim Kokot

VODSTVO OLIMPIJE IZ ENAJSTMETROVKE

Po pritisku Kladivarja se je Olimpija ponovno znašla na igrišču, v 30. minuti je bila gneča v kazenskem prostoru Kladivarja in Bišćan je 1 m visoko skočil za žogo. Pri tem je v gneči po mnenju sodnika igral z roko. Sodnik Cahun je takoj pokazal na belo točko, izvajalec kazni Kokot je z ostrim strelom v desni zgornji kot dosegel vodilni gol za Olimpijo.

Gledalci so močno protestirali proti tako ostri kazni. Mnenja so bila deljena, sodnik pa je ostal pri svoji odločitvi. V 42. minuti je v igro vstopil Zagorc, ki je zamenjal Veselico.

Peter Remete

IZENAČENJE

Prve minute drugega dela niso prinesle na igrišču spremembe rezultata. Kladivar se je srčno boril, da bi rezultat izenačil. V 48. minuti je Tolić streljal prosti strel s 30 m, vendar je šla žoga v gol out. V 55. in 59. min. je Srbu dvakrat streljal na vrata Kladivarja, vendar obakrat brez uspeha.

Nato se je sreča le nasmejala Kladivarju. V 61. min. je Hribernik lepo preigral obrambo Olimpije in na približno 13 m se je sam znašel pred vratarjem Žabjekom. Sledil je oster strel, Žabjek pa je žogo spet ujel. Že v naslednji minuti pa je moral tudi Žabjek podpisati predajo. Devčič je vodil žogo v kazenski prostor Olimpije in ko sta se mu približala dva igralca Olimpije je nesebično podal Remeteju, ta pa je takoj s približno 14 m ostro streljal v levi spodnji kot – 1:1! Žabjek je bil tokrat nemočen.

Franjo Frančeškin

OFENZIVA KLADIVARJA

Izenačenje je dalo Kladivarju novih moči. Napad za napadom se je vrstil na vrata Olimpije in v 70. minuti je Devčič lepo pobegnil po desnem krilu, preigral Kapidžića, žogo nesebično podal na sredino igrišča v kazenski prostor, tam se je znašel Remete, ki je spet ostro streljal, vendar tokrat premalo točno in žoga je tik mimo vratnice zletela v gol out.

Sredi največje ofenzive Kladivarja je Olimpija izvedla protinapad. Obramba Kladivarja – je bila na mestu, vendar so gostje uspeli doseči kot. Bilo je to v 74. min. Frančeškin je po streljanem kotu dobil žogo in jo s same gol črte z ostrim strelom s težke situacije poslal v vrata – 2:1 za Olimpijo! Veselje v taboru Olimpije je bilo nepopisno. Celjani pa kljub temu še niso podpisali predaje.

Kladivar je pritiskal z vsemi močmi, Olimpija pa je z zgoščeno obrambo vselej uspešno odbijala njihove napade.

VRATNICA REŠILA OLIMPIJO

Kladivar je v zadnjih minutah poizkušal doseči vsaj dragoceno točko in v 79. min. je moštvu Kladivarja to skorajda že uspelo. V gneči v kazenskem prostoru Olimpije se je znašel pri žogi Devčič, napravil dva, tri korake, Žabjek se je vrgel v prazno, vrata so bila prazna, sledil je oster strel, žoga pa se je od leve vratnice odbila v polje. Tako je 10 min. pred koncem vratnica srečno opravila svoje delo in rešila Olimpijo.

Še je ostalo nekaj do konca tekme. Kladivar je pritiskal z vsemi močmi, Olimpija pa je z zgoščeno obrambo vselej uspešno odbijala njihove napade. Tri min. pred zaključkom tekme je imel Devčič še zadnjo ugodno priložnost za zadetek, obramba Olimpije pa je s skrajnimi močmi žogo odbila v kot.

Brane Elsner

SREČNA ZMAGA OLIMPIJE

Po zaključnem žvižgu smo takoj srečali trenerja Olimpije Elsnerja, bil je ves razburjen in je na vprašanje o današnji igri Olimpije med drugim dejal: »To ni nogomet! Vsega je Olimpija na današnji tekmi pokazala le 10 min. dobrega nogometa. Vse drugo je bilo zanič. Res, prav zaskrbljen sem!”

Njegovi zvesti spremljevalci s tehničnega štaba Olimpije so bili prav tako zaskrbljeni, prav nikogar niso želeli pohvaliti od svojih igralcev, le Žabjeku so izrazili vse priznanje.

Nasprotno pa je bilo v taboru Kladivarja v slačilnici zelo veliko razburjenje. Devčič je bil ves obupan, da ni realiziral vsaj eno od petih zares lepih priložnosti za zadetek. Trener Panić pa je dejal: »Bili smo boljši in kljub lepim priložnostim smo tekmo nesrečno izgubili. Sreča nam je obrnila hrbet!«

Karel Jug

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.