Milovan Tarbuk

Amaterski delavci NK Slovan niso bili prizadevni in vztrajni samo pri delu s članskim moštvom. Koliko skrbi in dela so posvetili mlajšim kategorijam, najbolj zgovorno priča mednarodni mladinski turnir, ki so ga v spomin na nekdanjega trenerja mladincev Slovana in narodnega heroja Mira Perca-Maksa prvič organizirali že leta 1969, tedaj torej, ko je NK Slovan padel na najnižje veje.

Skromen začetek z udeležbo le slovenskih mladinskih ekip, ki naj bi bil v vzpodbudo le mladincem Slovana, je po štirinajstih letih vztrajnega dela prerasel v mednarodno prireditev, ki je po kvaliteti ena najmočnejših v Jugoslaviji.

Otvoritev Memoriala Mira Perca-Maksa leta 1978

Udeležba takih moštev, kot so Nottingham Forest, Ajax, Leeds United, Ferencvaros, Dinamo Tbilisi, Hajduk, Crvena zvezda, Partizan in Dinamo Zagreb, je najboljše jamstvo za tako trditev. O tej kvaliteti priča tudi dejstvo, da je na turnirju nastopila cela vrsta poznejših prvoligaških igralcev in tudi reprezentantov Jugoslavije, med njimi naj omenimo le Elsnerja, Gudlja in brata Vujović.

Mladinci Ajaxa na Kodeljevem: turnir so osvojili trikrat zapored (1980-82)

Mnogi amaterski delavci so vložili mnogo truda, da je memorial Mira Perca-Maksa postal ena najpomembnejših športnih prireditev v Ljubljani. Nekateri med njimi, na primer Mirko Ostojić, prvi predsednik organizacijskega odbora, Bogo Kralj, Janez Ošaben, Marjan Dobrilovič, Marjan Rožanc in sedanji predsednik Franc Blatnik so pri organizaciji turnirja že vsa leta njegovega obstoja.

Predsednik Slovana Ivan Avsec predaja pokal kapetanu Željezničarja po zmagi leta 1975 (zadaj desno v črtastem puloverju je mladinec Olimpije Rade Vujnović, ki je v obdobju 1976-87 odigral 240 uradnih tekem za prvo moštvo Olimpije)

Zato ni čudno, da se je Zveza športnih društev Slovan odločila, da bo letošnji memorial Mira Perca-Maksa osrednja prireditev ob proslavi sedemdesetletnice Slovana. To je vsekakor veliko priznanje vsem, ki so kakorkoli pripomogli k afirmaciji turnirja, od delovne organizacije Saturnus in drugih delovnih organizacij, vseh imenovanih in neimenovanih članov organizacijskega odbora, do sodniške in nogometne organizacije.

Mladinci Nottingham Foresta na Kodeljevem leta 1978, ko so osvojili Memorial Mira Perca-Maksa

Dosedanji zmagovalci memoriala in finalni rezultati so naslednji:

1969: BRANIK Maribor (Branik : Slovan 1:0)

1970: OLIMPIJA Ljubljana (Olimpija : Branik 2:1)

1971: TSW DETTINGEN (Dettingen : Dinamo Zagreb 2:1)

1972: DINAMO Zagreb (Dinamo : Olimpija 2:1)

1973: ŽELJEZNIČAR Sarajevo (Željezničar : Dinamo Zagreb 5:4)

1975: ŽELJEZNIČAR Sarajevo (Željezničar : San Giovanni 2:1)

1976: OLIMPIJA Ljubljana (Olimpija : Rijeka 2:1)

1977: FERENCVAROS Budimpešta (Ferencvaros : Rijeka 2:0)

1978: NOTTINGHAM FOREST (Nottingham Forest : Hajduk 2:1)

1979: DINAMO Tbilisi (Dinamo : Rijeka 7:5)

1980 : AJAX Amsterdam (Ajax : Hajduk 4:2)

1981 : AJAX Amsterdam (Ajax : Crvena zvezda 6:5)

1982 : AJAX Amsterdam (Ajax : Dinamo Zagreb 6:5)

Finale Ajax-Dinamo Zagreb leta 1982 (V ozadju sodnik Milan Mitrović, ki je bil takrat še povsem na začetku svoje sodniške kariere)

(Prvič objavljeno v monografiji Slovan 1913-1983)

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.