Prvič objavljeno 25. junija 1985

Izpad nogometašev ljubljanske Olimpije iz prve in sedaj še iz druge zvezne nogometne lige je nazoren dokaz za ugotovitve kapetana OFK Beograd, novega prvoligaša, Milenkovića, ki je pred televizijskimi kamerami povedal, da je potrebno za uspehe v zvezni konkurenci ne samo igrati nogomet, temveč znati še marsikaj in karkoli.

Olimpija je res da igrala v drugi zvezni ligi samo eno leto, kot so že prej napovedali škodoželjneži, ki spremljajo slovenski nogomet predvsem zato, da ugotavljajo, kaj je narobe z njim. Ker je v vsaki nesreči vendarle tudi kaj dobrega, se bodo morali pri Olimpiji odločiti, kako bodo delali, da bodo igrali v slovenski konkurenci res samo eno leto, tokrat v ugodnem smislu zanje.

Končna lestvica 2. ZNL-Zahod za sezono 1984/85 (Delo, 24.6.85)

Ljubljanski nogometaši so se po četrt stoletja vrnili v republiške okvire, v katerih ima vodstvo Olimpije izredno priložnost, da postavi delo na zdrave in perspektivne temelje. Ker se je v zvezni konkurenci pokazalo, da Bežigrajčani niso kos zapletenim zakonom jugoslovanskega nogometnega profesionalizma, se bodo morali opreti na svoje moči, ker so se v minulih letih portoroški sklepi in načrti izkazali za neplodne, ker se ni sploh nihče zmenil zanje. Pri Olimpiji so v teh letih zveznoligaškega nazadovanja nekajkrat dokazali, da imajo kadre, s katerimi lahko vzgajajo dobre igralce, le da je le-te kmalu zelo težko obdržati doma v tipično slovenskem amaterskem okolju, v katerem se vsi ogibajo pogovora o gmotnih pogojih tako, kot da bi plesali okrog vrele kaše.

Strokovno vodstvo bo moralo zato čim prej sestaviti dolgoročni načrt, v katerem bodo seveda upoštevali analize zadnjih sezon in vzroke, zaradi katerih je ljubljanski nogomet tako nanagloma nazadoval. Pretirano iskati krivce za razmere je Sizifov posel, čeprav je očitno, da so bili sedanji neuspehi posledica napačnega dela, vzgoje, kadrovanja in gospodarjenja pred več, nemara kar pred desetimi leti. Seveda so nekdanji kapetani že zdavnaj zapustili Olimpijino ladjo, brž ko ji je zmanjkalo goriva in se je pričela potapljati, njihovi nasledniki pa niso dedovali nič drugega kot razpadel stadion, skrpano moštvo mladih neizkušenih igralcev brez prave spodbude, pa še nekaj neuporabnih dobrohotnih nasvetov.

Janez Voljč na tekmi Olimpija-Radnik, 28.4.1985

Na nogometaše iz drugih sredin pri Olimpiji v bližnji bodočnosti ne bodo računali. Srečku Katancu, ki je kot vojak še vedno Olimpijin član, je novi direktor kluba Brane Oblak že povedal, naj se odloči sam. Kot je za sedaj znano, se bodo odločili med Splitom, Zagrebom, Sarajevom in Beogradom, čeprav je hkrati povedal, da bi se takoj vrnil v Ljubljano, če bi se Olimpija vrnila v prvo ligo.

Žal se Olimpija ni nikoli borila za svoje dobre igralce in jih je dobrosrčno in galantno puščala drugam za majhno odškodnino. Reprezentant (tako kot Katanec), niškega Radničkega Dragan Stojković (sedaj prav tako vojak) je te dni že povedal, da bo odšel v Crveno zvezdo ali Hajduk, če bodo njegovi izpadli iz prve zvezne lige. Radnički je izpadel, vendar tudi slučajno ne nameravajo svojemu igralcu izdati izpisnice za prestop.

Prav zaradi teh stvari pa bo potreben skorajšen poglobljen razgovor o slovenskem nogometu, kdo ga hoče in kdo ne, kdo ga podpira in kdo ga spodkopuje …

Če se bodo hoteli olimpijci vrniti v zvezno ligo, bodo morali sprejeti tudi pri takšnih in drugih podobnih zadevah nekatera pravila, ki veljajo v naši zvezni konkurenci, v kateri pripravljajo za prihodnje leto spremembe v sistemu tekmovanja. Zagotovo pa se ne bo spremenila naša zveznoligaška praksa, saj ne moremo pričakovati, da bodo kdaj v bližnji bodočnosti ukrepali pri nas tako, kot so v bolgarski nogometni zvezi, ne glede da se vse nogometno in drugo ljudstvo smeji, ko gleda pet minut posnetkov s tekme Vardar – Sarajevo, na primer.

Prav zaradi teh stvari pa bo potreben skorajšen poglobljen razgovor o slovenskem nogometu, kdo ga hoče in kdo ne, kdo ga podpira in kdo ga spodkopuje, ali potrebujemo nogometne profesionalce v skladu z jugoslovanskimi nogometnimi zakonitostmi, ali pa smo zadovoljni z amaterji za domačo rabo.

Morda je še kaka druga pot?

Stane Fugina

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.