Prvič objavljeno v reviji Ilustracija, julija 1930

Od vseh športnih panog je gotovo nogomet tisti, ki ima največ pristašev med gledalci. Redkokdaj je že kaka druga športna prireditev privabila desettisoče gledalcev. Vsaj pri nas v Evropi ne. In ravno radi tega lahko imenujemo nogomet najpopularnejšo športno panogo.

Domovina nogometa je Anglija oziroma Škotska. Od tu so prišli k nam prvi nogometni učitelji, ki so pokazali, da je nogomet zelo duhovita igra. Pa kakor druge športne panoge, tako tudi nogomet še vedno velika večina nepoučenih obsoja. Kdor se ne poglobi oziroma še ni imel prilike videti res lepe nogometne igre, ta nogomet kratko in malo klasificira z »medsebojnim obrcavanjem«.

Nekoliko resnice je tudi v tem. Tisto obrcavanje je pa le pri nogometaših, ki se samo tako nazivajo, prave nogometne igre pa sploh ne poznajo. Kajti kakor smo že rekli, je nogomet zelo duhovita, z matematično natančnostjo preračunana igra. Ta igra, če jo le igrajo dobri igralci s svojimi lepimi potezami, raznimi triki, obvladovanjem telesa, nudi gledalcem res lep užitek.

Da je to res, pričajo celo posebno vlaki iz kakega kraja v kraj, kjer se bo vršila večja pomembnejša prireditev. Finalne tekme za angleški pokal razburijo stotisoče sicer mirnih in preračunljivih Angležev.

Kdo od posetnikov naših športnih igrišč ne pozna tistih izrazitih nogometnih tipov, ki igrajo veliko bolj temperamentno, kakor pa igralci.

Še nekaj drugega je v nogometni igri. Igralci res igro igrajo, toda v igro se vžive tudi vse tiste mase gledalcev. Kdo od posetnikov naših športnih igrišč ne pozna tistih izrazitih nogometnih tipov, ki igrajo veliko bolj temperamentno, kakor pa igralci. Slavni »malar« ne sme imeti na »kvadratni kilometer« nobenega soseda, drugače so vsi obrcani. To je samo eden, če se pa malo bližje opazuje, vidite, da polovica gledalcev igra nogomet. Svoje vrste zadivljenje očitujejo vzdihi nežnega spola: »Jej, jej! Jej! Gol!!!« So še druge posebnosti pri nogometu, ki so na vsakem igrišču iste, prepuščajmo pa čitalcem, da jih sami uganejo.

Žoga v mreži

Kakor skoro vse športne panoge, tako se deli tudi nogomet v amaterje in profesijonale. Važnost profesijonalnega nogometa je prva spoznala Anglija, ki ima tisoče amaterskih športnih klubov. Dolžnost profesijonalnih igralcev je predvsem, da z lepo igro pridobijo prijatelje. Ti se potem združujejo v manjših klubih, kjer skušajo doseči to, kar so pokazali profesijonali. S tem je glavna naloga profesijonalov dosežena. Kajti ti neštevilni majhni klubi vzgajajo državi brezplačno zdrav rod.

Pred kratkim je praznovala naša najvišja športna organizacija, ljubljanska nogometna podzveza, skromen jubilej. In k temu jubileju naše čestitke in iskrene želje za čim večje uspehe!

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.