Danes ob 15. uri je bila v hotelu Four Points by Sheraton tiskovna konferenca Olimpije, na kateri je bil predstavljen novi trener prvega moštva, Portugalec Joao Henriques.

VODITELJICA: Pozdrav vsem. Intervju bo v angleščini. Novemu trenerju bom zastavila nekaj vprašanj. Za začetek bi vam rada rekla dobrodošli v Slovenijo, dobrodošli v prestolnico Ljubljana in dobrodošli v Nogometni klub Olimpija. Rada bi vas vprašala, zakaj ste se odločili priti v ta klub in kaj je bil ključni faktor za vas pri odločitvi za prihod v Slovenijo? Kako ste se odločili?

JOAO HENRIQUES: Najprej: Dober dan, vesel sem, da sem tukaj v Sloveniji, v Ljubljani in da sem trener Olimpije (v slovenščini). Moja odločitev je bila preprosta. Prišel sem v velik klub. Ko mi je športni direktor predstavil projekt, sem bil navdušen in sem želel priti, ker sem zelo ambiciozen trener. Iščem priložnost za osvajanje lovorik. Tako je bilo na začetku moje kariere. V zadnjih petih letih sem imel drugačne izzive v portugalski prvi ligi. In prišel sem do točke v svoji karieri, ko želim ponovno osvajati lovorike, to je bistvo mene kot trenerja. To bi rad dosegel. Zmagovanje. Zdi se mi, da sem v zadnjih petih letih veliko delal in da sem imel ob koncu sezon veliko uspeha na Portugalskem. Santa Claro poznate, ker je igrala proti Olimpiji pred nekaj leti. Takrat je bilo to zelo dobro moštvo. Toda z njim je možno doseči le sedmo mesto, šesto mesto na Portugalskem. Nikoli nisem dobil priložnosti, da bi delal v največjih portugalskih klubih, velikih klubih, ki osvajajo lovorike. To je izziv, ki ga potrebujem. Ko je športni direktor prvič govoril z mano, se mi je zdela to prava pot zame, za mojo prihodnost.

Foto: Miha Zupan

VODITELJICA: Bi morda delili svojo trenersko filozofijo z nami? Slog igre in načrti z novim moštvom na igrišču?

JOAO HENRIQUES: Kot sem rekel prej, to je velik klub in veliki klubi morajo biti dominantni v igri. Tudi z vsemi svojimi prejšnjimi moštvi sem poskušal igrati tako. Rad vidim, da imamo žogo, da smo agresivni, intenzivni in da ustvarimo veliko priložnosti za gol. Hočem, da se naši navijači poistovetijo z ekipo. Da ekipa začne tekmo z željo po zmagi. Vedno. Privlačen nogomet, pozitiven nogomet, to je moj slog. V velikem klubu s takšno infrastrukturo in takšno organizacijo, je s tem načinom razmišljanja lažje, kajti velik klub ima dolžnost zmagati na vsaki tekmi. Delali bomo dan za dnem, teden za tednom, da bi dosegli te cilje. Zame so to idealni cilji.

VODITELJICA: In kakšna so vaša pričakovanja in cilji za Evropo, žreb bo kmalu. Katera moštva bi si želeli in katera ne. Imate za Evropo posebno strategijo?

JOAO HENRIQUES: V Evropi ima Olimpija veliko odgovornost, ker predstavljamo državo Slovenijo, predstavljamo Ljubljano, predstavljam ta veliki klub. Zato je zelo pomembno, da se dobro pripravimo in osredotočimo na te kvalifikacije, ker bi radi prišli čim dlje. Hočemo dobro predstavljati klub, mesto in državo. To je naš cilj. Vemo, da bo zelo težko, ker je liga prvakov najboljša liga na svetu, sodelujejo najboljša moštva. Pri žrebu ne moremo izbirati. Upamo, da bomo imeli srečo, kajti v teoriji nas čakajo močnejši, večji klubi. Upamo, da bomo uspešni proti prvemu nasprotniku v prvem krogu. V žrebu so moštva iz držav, kjer se je že igralo deset, enajst, dvanajst krogov v prvenstvu. Pri nas je drugače. To ni dobro za nas. Ampak nikogar se ne bojimo. Spopadli se bomo z vsakim moštvom, ki nam ga žreb določi in na prvi uradni tekmi želimo zmagati ne glede na nasprotnika.

VODITELJICA: Je moštvo že izpopolnjeno, ste zapolnili vse položaje, ste zadovoljni z igralci? Kaj si mislite o njih?

JOAO HENRIQUES: Imamo veliko državnih reprezentantov. Preden sem prišel in smo se začeli pogovarjati o Olimpiji, o možnosti, da pridem v Olimpijo, sem si pogledal vse tekme v ligi, poznam vsa moštva, vse igralce. To je moja služba, to moram vedeti. Do zdaj smo imeli pet treningov in zelo sem zadovoljen s fanti. Konec tedna se bomo sestali s športnim direktorjem, in se pomenili o tem, kaj bomo še potrebovali. Vsak dan se pogovarjamo. Odprta komunikacija, zelo dobra komunikacija z administracijo in športnim direktorjem. Dobro delamo in upam da, ko se začne sezona, bomo imeli najboljše možno moštvo.

Foto: Miha Zupan

VODITELJICA: Mislim, da bi vsi tukaj radi vedeli tudi, kako bi opisali samega sebe, vašo osebnost. Povejte nam malo o sebi.

JOAO HENRIQUES: Najprej bi rekel, da sem zelo ambiciozen, zelo organiziran. Ena sekunda je zame ena sekunda. Ne maram zamujanja. To je napačen način. Moja strast je nogomet. Z mano se da zlahka pogovarjati. Sem preprost in menda miren. Raje najprej prisluhnem, kot da bi takoj odreagiral. To je posledica let, zrelost. Ampak najbolje me opišeta dve besedi: ambiciozen in organiziran. In rad imam  dober nogomet. Ne maram, da se žoga nabija in da se potem vidi, kaj bo. Imam svoje ideje. Igralce bi rad naučil igrati dober nogomet, rad bi da naši navijači gledajo pozitiven nogomet. To je moja želja. In to zahtevam od svojih igralcev in drugih, ki delajo z mano. Vsak dan pozabim spati, pozabim jesti, ker sem osredotočen na delo. Včasih pozabim tudi na družino, to je slabo. Imam hčere in ženo in zaradi te službe trpijo. Prišel sem korektno opraviti svoje delo in njih sem pustil doma. Ker so moje ambicije velike. Želim doseči vedno več in več. Zdaj sem v velikem klubu, odgovornost je velika. Delo in služba sta mi všeč. Delam s strastjo in tako bomo dosegli svoje cilje.

VPRAŠANJE: Gospod Henriques, najprej dobrodošli v Slovenijo. Omenili ste, da ste spoznali igralce preden ste prišli v Slovenijo. Kdaj ste začeli gledati tekme Olimpije? Kolikšen del sezone ste si ogledali?

Najprej bi rekel, da sem zelo ambiciozen, zelo organiziran. Ena sekunda je zame ena sekunda. Ne maram zamujanja.

JOAO HENRIQUES: Imamo platforme, kjer si lahko ogledamo tekme celotne sezone. Videl sem zadnje tekme. Po prvem pogovoru s športnim direktorjem sem si ogledal vse tekme, od prve do zadnje. Videl sem najboljše trenutke in najslabše trenutke, vsako moštvo jih ima in sem bil presenečen nad talentom. Poznam nekaj fantov, ki so igrali na Portugalskem, na primer Oblaka, ki je bil pri Benfici. Talent je povsod. Tudi tukaj. Olimpija ima mlade igralce z velikim talentom, dva sta tudi v državni reprezentanci. V prihodnosti jih bo še več. Igralce imamo tudi v mlajših reprezentančnih selekcijah, rasli bodo z nami. Poznam akademijo in strukturo in mislim, da je Olimpija na pravi poti z mladimi igralci in da jih bo v prihodnosti še več v državni reprezentanci.

VPRAŠANJE: Bilo je nekaj prihodov odkar ste postali glavni trener. Ste bili na kakršen koli način vpleteni v te prestope? Ste komunicirali s športnim direktorjem in mu povedali svoje želje?

JOAO HENRIQUES: Da, od začetka smo se pogovarjali o vsakem igralcu, ki je prišel. Smo povezani. Videli smo ekipo, videli smo, kaj hočemo do ekipe. Športni direktor je poslušal moje zamisli in oba sva iskala prave igralce za te položaje, ki jih moramo zapolniti. To je odgovornost obeh, ne le moja ali športnega direktorja. Smo ekipa, delamo kot ekipa, to je pravilen način, timsko delo. Poleg naju je še veliko ljudi, ki dela za klub. Da bi bili uspešni, potrebujemo sodelovanje, vsakodnevni dialog.

GORAN BOROMISA: Lahko še jaz odgovorim. Rekel sem, da vsakega igralca, ki ga pripeljem, ga mora trener odobriti. Prejšnje poletje, prejšnjo zimo in letošnje poletje smo vse analizirali, pogovarjali smo se o moštvu in zdaj je čas za nove prihode. Pogovarjala sva se in analizirala, trener in športni direktor in tako bo tudi vnaprej. Če pripeljem igralca, ki se ne sklada s trenerjevo filozofijo ali ni primeren za ta slog igre, potem imamo težavo. Na koncu imamo težavo, zato izbiramo previdno, gledamo in analiziramo in nato pripeljemo igralca.

Foto: Miha Zupan

VPRAŠANJE: Kako pa je z odhodi igralcev?

BOROMISA: Naj povem v angleščini ali … Od danes naprej Krdžalić in Kvesić nista več nogometaša Olimpije. Prišlo bo še nekaj igralcev. Po tej tiskovni konferenci imamo še en sestanek z glavnim trenerjem in osebjem. Radi bi pripeljali še dva, tri igralce in to čim prej, preden gremo na priprave v Avstrijo.

Iz angleščine prevedel Miha Zupan.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.