Prvič objavljeno v zagrebških Ilustrovanih sportskih novostih 20. avgusta 1939

Eden od članov druščine, ki se bo v nedeljo podala v boj za točke, je tudi naša SK »Ljubljana«, ki je že s svojim vstopom v ligo pokazala, da veliko pomeni, ker se je moralo zaradi nje spremeniti ime lige, tako da smo namesto hrvaške dobili hrvaško-slovensko ligo! Naša želja ki jo skrivamo v srcu je, da tako pomembno vlogo odigra tudi na igrišču in da se postavi ob bok najboljšim.

To dolžnost bo v novi sezoni »Ljubljana« zaupala sledečim mladeničem: vratarja Lindtner (19 let, srednješolec) in Pogačnik (21 let, visokošolec); branilci Bertoncelj Stanko (31 let, uradnik),  Cegler (20 let, diplomant) in Gomizelj (okoli 20 let, diiplomant); krilci Šercer (21 let, visokošolec), Pupo (21 let, uradnik), Pressinger (23 let, tiskarski delavec), Čebohin (21 let, visokošolec); napadalci Vodišek (diplomant, okoli 20 let), Jež (24 let, uradnik mestne občine), Grintal (26 let, poštni delavec), Tvrdić (22 let, trgovski pomočnik), Jež II (23 let, bančni uradnik), Legat (srednješolec, 18 let), Cankar (srednješolec, 18 let) in Hassl (33 let, uradnik).

Jože Grintal

Ljubljana ima na razpolago 17 igralcev, njeno standardno moštvo, ki bo igralo v nedeljo proti Građanskemu v Zagrebu svojo prvo tekmo, pa bo takšno: Lindtner – Bertoncelj, Cegler – Šercer, Pupo, Pressinger – Vodišek, Jež I, Grintal, Tvrdić, Jež II.

Najpomembnejše spremembe v moštvu Ljubljane so na krilih. V ekipi ni znanih bočnih igralcev Janežiča in Erberja. Medtem ko je Janežič našel službo na Jesenicah in mu je zaradi tega klub dal izpisnico, da je lahko prestopil v SK »Bratstvo«, je z Erberjem drugače. Vse kaže da mu na poti stoji šola, pa tudi njegova mladostniška domišljavost, tako da ga nekaj časa ne bomo videli v moštvu zelenih, kar je vsekakor velika škoda, saj je on brez dvoma eno najboljših levih kril v državi (v kar so prepričani tudi Beograjčani, kajne). Zaradi šolskih obveznosti v tej sezoni ne bo tudi mladega nadarjenega Vovka. Je pa Ljubljana dobila dve okrepitvi: Pressingerja in Tvrdića. Pressinger je bil član sarajevske »Slavije«, ker je tam služil vojaški rok, Tvrdić pa je sicer iz Splita in se tukaj nahaja na služenju vojaškega roka.

Trenutna ekipa Ljubljane je prav gotovo ena najboljših kar jih je do zdaj imela. Najboljši del je prav gotovo krilska vrsta, ki je s Pressingerjem dobila veliko okrepitev. Vsi trije so vzdržljivi in inteligentni igralci ter imajo mnogo smisla za gradnjo igre in za obrambne naloge. Na drugo mesto velja postaviti ožjo obrambo, ki je, ko je formi, sposobna nuditi odlično igro. Napad je neizdelan, njegovo delo v polju je preprosto, toda prav s temi svojimi enostavnimi kombinacijami zna pogosto ogroziti nasprotnikova vrata, pa tudi zatresti mrežo, kar je nedavno občutila tudi reprezentanca Zagreba, ko je bilo 0:5. Najboljši igralec je vsekakor Grintal, ki je kadarkoli sposoben izvesti mojstrsko potezo in zmesti nasprotno obrambo.

Veliko vprašanje je, ali se bo moštvo Ljubljane že na prvi tekmi pokazalo v pravi luči, ker se še vedno poznajo sledovi letnega dopusta in nerednega treninga. Igralce je mnogo bolj privlačila Sava kot pa Tyrševa cesta. Toda tudi na Savi niso pozabili na žogo, kar pa ni bilo preveč dobro. Tam so bosi po trnih in kamenju cel dan brcali žogo in igrali ostre medsebojne tekme (za »Chabeso«!) in to je mnogokrat privedlo do poškodb (Cegler).

Klub ima okoli 300 članov, ki redno plačujejo članarino in s tem se klub vzdržuje, ko pa zmanjka, se najdejo »neznanci«, ki sežejo v žep ali podpišejo!

Verjamemo, da se bo že po prvih tekmah »Ljubljana« razmahnila in bo zelo trd nasprotnik, na domačem terenu skoraj nepremagljiv (kar so že večkrat občutili vsi zagrebški klubi). Možnosti v novi ligi so dobre in na koncu se bo znašla v zgornjem delu lestvice. Takšno razmišljanje je posledica tega, da je »Ljubljana« že star in rutiniran ligaš, kar je plus v družbi mlajših.

Ljubljana sicer nima profesionalnega trenerja, pač pa jo vodi amaterski trener, Splitčan Nedeljko Buljević. Ne bomo pretiravali, če rečemo, da je Ljubljana to kar je zahvaljujoč njemu in da je on v pravem smislu duša in oče moštva. Pri delu mu je vedno pomagala tudi marljiva klubska uprava na čelu s predsednikom Šibenikom.

Stanko Bertoncelj in August Lešnik: prizor s tekme Građanski-Ljubljana v 1. krogu hrvaško-slovenske lige (1939)

V materialnem smislu klub danes kar dobro stoji, še posebej pa se je stanje popravilo, ko je zveza posodila klubu 40.000 dinarjev. (Toda zveza zdaj hoče ta denar nazaj!) Klub ima okoli 300 članov, ki redno plačujejo članarino in s tem se klub vzdržuje, ko pa zmanjka, se najdejo »neznanci«, ki sežejo v žep ali podpišejo! Včasih so se dajale redne stalne premije, zdaj pa je višina premije odvisna od važnosti tekme, pa tudi glede na marljivost na treningu in splošni požrtvovalnosti. Uprava ne pozablja na svoje revnejše člane in skrbi zanje. V prvi vrsti se jim trudijo najti službe, če pa to ne uspe, se jim nudi pomoč v obliki prehrane in stanovanja.

Za konec povejmo še, da ima ponavadi Ljubljana 1000-2000 gledalcev, če pa pridejo purgerji ali kakšen večji klub, se lahko na igrišču zbere tudi 3000 gledalcev in navijačev, ki so enaki kot povsod drugod: ko gre »Ljubljani« dobro so glasni in bahavi, ko pa gre moštvu slabo – jih ni nikjer!

A. K.

Iz hrvaščine prevedel Miha Zupan.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.