Prvič objavljeno v Delu, 15. februarja 1968.

Za balkanski nogometni pokal – Fenerbakče : Olimpija 1:1 (0:1)

ISTANBUL – Mestni stadion, prva nogometna tekma za balkanski pokal, gledalcev okrog 20.000, sodnik Stefanopulos (Grčija). Igrišče zelo dobro, vreme sončno – 20 stopinj Celzija.

STRELCA: 0:1  – Zagorc (26), 1:1 Orzan (85) – enajstmetrovka.

FENERBAKČE: Ali, Šukri, Selim, Orzan, Ilmar, Jašar, Rašit, Ogun, Zia, Ediruk, (Faud).

OLIMPIJA: Škulj, Djorlev, Jovičević, Šoškić, Jovanović, Vislavski, Ameršek, Zagorc, Bečejac, Oblak.

Kljub delovnemu dnevu je bilo za tekmo veliko zanimanje, zlasti zategadelj, ker je jugoslovanski nogomet v Turčiji zelo cenjen. Olimpija je v celoti upravičila sloves, saj je zaigrala tehnično zelo lepo, tako da so bili navdušeni ne samo številni gledalci, temveč tudi nogometni strokovnjaki.

Jože Zagorc, Brane Oblak, Marjan Golec, Kasim Kokot in Vili Ameršek v Istanbulu

Začetek je pripadal domačinom, ki so sprožili napadalne akcije drugo za drugo, vendar so se vsi njihovi naleti zaradi zelo dobre obrambe črno-belih redoma zaustavljali na meji kazenskega prostora. V 10. min. je eden njihovih najboljših igralcev Orzan izvedel prosti strel s kakih 20 m razdalje. Udarec je bil odmerjen natančno v zgornji desni kot, toda Škulj je bil tokrat izredno razpoložen in je v hipu zaplaval po zraku ter žogo v elegantnem slogu odbil prek vratnice v kot. V naslednji minuti je Olimpija izvedla lep prodor prek Oblaka, Zagorca in Vislavskega, ki so se v prodoru spretno ogibali vseh zaprek in se naglo bližali vratom, vendar je turška obramba še pravočasno rešila to nevarnost.

Začetna zagnanost in silovitost domačinov sta po 15. min. skoraj docela splahneli, kajti prepričali so se, da imajo opravka ne samo z izredno razpoloženimi gosti, temveč tudi z enajsterico, ki je s pridom uveljavljala svoje tehnične sposobnosti. Olimpija je vse bolj gospodarila na terenu in močno pritiskala na nasprotno stran ter bi nedvomno izsilila tudi kakšen zadetek, če ne bi imela najhujšega nasprotnika v obeh domačih stranskih sodnikih, ki sta se v najbolj kočljivih situacijah izmišljala offside.

Fenerbahče v sezoni 1967/68

Naposled, v 26. min., pa je bila prizadevnost črno-belih končno le kronana z zadetkom: Oblak je med naletom podal prostemu Zagorcu, ki je z voley udarcem s kakih 14 metrov razdalje poslal žogo neubranljivo v mrežo – 0:1. To je domačine tako vzburilo, da so se do odmora posluževali ostre igre, toda pobude pa le niso mogli ponovno prevzeti.

Po odmoru so se igralci Fenerbakčeja odločili za vse ali nič, pri čemer so imeli na strani vse tri sodnike. Glavni sodnik jim je dopuščal ostro igro, toda turški napadalci so imeli v črno-belih branilcih skoraj nepremagljivo prepreko. Posebno se je izkazal vratar Škulj, ki je večkrat pogumno reševal nevarne situacije.

Vratar Borut Škulj je bil med najboljšimi posamezniki tekme

Česar ni uspelo domačinom, je dosegel sodnik. Najprej, v 80. min., je razveljavil pravilno dosežen drugi Zagorčev zadetek, saj je ušel svojim čuvarjem že s sredine igrišča in poslal žogo neubranljivo v mrežo. Sodnik je na veliko presenečenje presodil to akcijo za offside. Samo 5 minut pozneje pa je šel še dlje – dosodil je kazenski strel proti Olimpiji, tedaj ko je Škulj v gneči naposled ujel žogo, jo čvrsto držal v rokah, medtem ko so mu jo napadalci poskušali na vso silo odvzeti, vendar vse zaman. Sodnik je zapiskal in namesto prekrška je kratkomalo pokazal na belo točko – 1:1.

Nogometaši Olimpije bodo drevi odpotovali v Sofijo, kjer bodo v nedeljo igrali drugo tekmo za balkanski pokal z domačim Spartakom.

B. Zupan

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.