V ponedeljek, 22. maja 2023, je Olimpija organizirala tiskovno konferenco, na kateri sta o preteklosti in prihodnosti spregovorila poslovni (ali generalni, kdo bi vedel) direktor Igor Barišić in športni direktor Goran Boromisa. Za vas smo pretipkali in prevedli (skoraj) celotno tiskovno konferenco, ki je trajala nekaj manj kot pol ure.

BARIŠIĆ: Pozdrav vsem. Pozdrav tudi novinarjem Sportkluba. Najprej bi se vsem zahvalil za to uspešno leto. To je veliko leto, velika stvar, ki jo je Olimpija naredila letos. Malo bi se vrnil na začetek k našem prevzemu kluba. Vidim da se širijo teze, negativnost, ki je po mojem mnenju povsem nepotrebna. Ne razumem zakaj. Ampak tako je.

Uradno smo prevzeli klub decembra 2022 … Mi smo … Ne, ne, leta 2021. Gospod Delius je bil v januarju predstavljen kot predsednik kluba. Začeli smo delati pred približno dvema letoma. Potrebovali smo čas, potrebovali smo seveda dosti potrpežljivosti, da pripeljemo klub tja, kjer je zdaj. To pomeni: prvaki Slovenije, osvojili smo pokal, akademija je za las zgrešila cilje, drugi smo. Mislim, da smo pošteno in odgovorno delali v teh letih in tako bomo nadaljevali. Delamo za klub, ne za osebne interese. Delamo samo za uspeh tega kluba.

Naše odločitve nekaterim niso bile všeč. Neke stare težave, ki so se vlekle več let, smo razrešili. Vse dolgove smo plačali. Bili so precej večji kot so nam pokazali pred prevzemom kluba. Dejstvo je, da je bil klub pred bankrotom. Dejstvo je, da smo prišli kot investitorji iz Nemčije, dvignili ta klub in po manj kot dveh letih vzeli dvojno krono. To so dejstva.

Dejstvo je, da so bile naše odločitve v 95 odstotkih pravilne. To so bile pravilne odločitve. Po športni strani, v organizacijskem smislu smo sprejeli, po mojem mnenju, dobre odločitve. Pred letom dni ste se vsi smejali. Večina je mislila, prišli so Nemci, kakšne neumnosti govorijo. Vsi veste kaj se je zgodilo na tiskovni konferenci, ko je prišel Albert Riera. Ko smo najavili Alberta Riero, kakšni so bili vaši komentarji v medijih. Kdo prihaja v Olimpijo? Kakšen trener? Z Albertom Riero smo osvojili dve lovoriki. Na kakšen način? Ne bom dovolil, da se to zmanjšuje. Dejstvo je, da smo vzeli prvenstvo in pokal.

Zamenjali smo Roberta Prosinečkega. Kje je zdaj Robert Prosinečki? Kje so bivši športni direktorji? Dejstvo je, da nimajo klubov, da jih nihče ne želi. Tega ne bom več komentiral. Da odločitev je bila pravilna.

Pot v Luksemburg. Vnaprej smo plačali letalske karte, spali smo v Hotelu Marriott s petimi zvezdicami v Luksemburgu. Vse se je predstavilo nasprotno. Kot da smo šli peš in se vrnili nazaj z avtobusom. Plačali smo letalske karte, organizacija je bila prek agencije, ki nam je izdala fakturo za let v Luksemburg in nazaj. Ta agencija nas je nazaj vrnila z avtobusom. Zakaj? Mi smo plačali vnaprej, tu jaz ne morem nič. Nisem pilot, ne morem pilotirati letala, nimam privatnega letala. Uprava je naredila vse, da bo ekipi dobro v Luksemburgu.

Na tiskovno konferenco je uprava Olimpije prinesla tudi oba osvojena pokala. (Foto: Miha Zupan)

Potem so prišle težave, dolgovi. 220.000 ali 250.000 evrov, ni važno. Stare pogodbe bivših igralcev, ki jih je podpisal Milan Mandarić. Sledili so komentarji z vseh strani. UEFA bo vzela Olimpiji, ne vem, sedem, osem, devet točk, dolgovi so veliki, ne moremo registrirati igralcev. Z vseh strani. Mi nismo nič rekli. Nikogar nisem napadel direktno. Mi smo molčali in delali. In kaj smo naredili na koncu? Plačali smo dolgove, registrirali igralce, plačali smo stare dolgove Milana Mandarića. To so stari dolgovi, to so stare pogodbe prejšnjih uprav. To nima nič z nami. Dobili smo licenco. Izplačali smo Sava Miloševića. Sodišče je sprejelo odločitev in mi smo plačali.

Zakaj torej ta uprava ni v redu? Plačala je dolgove, plačala je vse igralce, izplačala stare pogodbe, dobila licenco za novo sezono, pripeljala ekipo pred vrata lige prvakov, kmalu bo žreb … Vzela dvojno krono … In to upravo se kritizira. Mislim, da si tega nismo zaslužili. Mislim, da ta uprava zasluži malo več spoštovanja. Osebno ne bom nikogar napadal, vse je v redu. Mi smo pozitivni, pozitivno gledamo proti naslednji sezoni …

Vem, da čakate na vprašanja. Zdaj bi dal besedo našemu športnemu direktorju Goranu Boromisi, kar se tiče trenerja. Boromisa bo povedal nekaj besed, potem bom pa jaz povedal še nekaj dejstev.

BOROMISA: Lepo pozdravljeni. Da. Albert Riera z 31. majem ne bo več trener. Novi trener Olimpije je Joao Henriques, ki bo uradno predstavljen pred začetkom priprav 11. junija. Priprave se bodo začele 12. junija. Ne vem ali bo predstavljen 11. ali 12. junija. Tako da zdaj imate to informacijo, o kateri ste že vsi pisali. Dobre informacije ste imeli. Ne vem od kod, iz tujine ali od tukaj. Albert Riera z 31. majem ni več trener, novi trener je Joao Henriques.

EVA: Najlepša hvala. Mogoče bi se še dotaknili priprave za Evropo.

BOROMISA: Priprave se bodo začele, kot sem že rekel, 12. junija. V načrtu je šest, sedem prijateljskih tekem, tudi s Hajdukom, kot smo že najavili, 2. julija v Ljubljani v Stožicah. Med 23. in 28. junijem se bomo pripravljali v Avstriji. Sestavljamo mozaik ekipe. Ker ste se precej razpisali o Đorđeju Crnomarkoviću in Mariu Kvesiću, vam lahko povem, da je Mario Kvesić v zaključnih pogovorih in bo več znano v dveh, treh dneh, Đorđeju pa je bila z naše strani ponujena zelo korektna pogodba, kar je rekel tudi sam, a njegova želja je, da se vrne v Srbijo, da igra tam, da bo bližje doma. Ima zelo dobro ponudbo, katerega kluba ne vem … Da morda ne povem preveč, saj se piše o nekem klubu.

Kar se tiče tega, ali bo Olimpija pripravljena za slovensko prvenstvo in pokal. Bo. Delamo na tem in Olimpija bo pripravljena, tudi če koga prodamo, tako da se ne bo ponavljala vsakoletna zgodba, da se ne ve, kdo pije in kdo plača. Do 20. junija hočemo imeti sestavljeno ekipo, kakršna bo v tej sezoni.

Foto: Miha Zupan

BARIŠIĆ: To je to. Kar se tiče Sportkluba, to bi pustil za konec. Zdaj sledijo vprašanja.

EVA: Izvolite, zdaj pa kar vprašanja.

VPRAŠANJE: Zakaj niste podaljšali pogodbe z Riero?

BOROMISA: Z Albertom Riero nismo podaljšali pogodbe zato ker smo se razhajali glede filozofije kluba in nekih razmišljanj. Zadnji resen pogovor smo imeli aprila, ko smo predsednik Adam Delius, podpredsednik Christian Dollinger in jaz imeli z njim daljši sestanek, kjer smo videli da mi teh finančnih apetitov ne moremo zadovoljiti. Potem smo se obrnili k drugim rešitvam, ki jih mora imeti vsak klub glede trenerja ali katerega koli igralca.

VPRAŠANJE: Po kakšnem kriteriju ste izbrali novega trenerja? Kaj vas je pritegnilo?

BOROMISA: Odločilne so bile njegove dolgoletne izkušnje. Trener je že 20 let. Bil je v akademiji Sportinga, delal je kot glavni trener v drugi ligi, v prvi ligi je vodil resne klube. Njegov način razmišljanja se sklada z našim, promocija mladih igralcev. Če pogledate, kaj je naredil v Santa Clari, razvil je neznane igralce. To je bilo odločilno, kar se tiče Joaa.

VPRAŠANJE: Za koliko časa pa je podpisal?

Joao je presrečen, da je prišel v tak klub, saj do sedaj v karieri ni imel možnosti, da bi na Portugalskem vodil Benfico, Sportning, Porto, kjer se lahko boriš za lovorike. Olimpija mu to lahko ponudi.

BOROMISA: Za dve leti. Joao je … to je verjetno odgovor na naslednje vprašanje … Joao je presrečen, da je prišel v tak klub, saj do sedaj v karieri ni imel možnosti, da bi na Portugalskem vodil Benfico, Sportning, Porto, kjer se lahko boriš za lovorike. Olimpija mu to lahko ponudi. Mi smo ambiciozni in zadovoljni, da je to sprejel in pravi, da je to eden od njegovih ciljev, ker mu Olimpija to lahko ponudi. Da se bori za lovorike.

VPRAŠANJE: So bili del dogovora tudi kakšni novi igralci, ki jih ta trener želi?

BOROMISA: Seveda. Tudi lani, ko sem komuniciral z Albertom, glede igralcev se pogovarjaš s klubom in trenerjem. Govorili smo o vsem, o nivoju na katerega je prišel, o naših ambicijah in sestavljanje igralskega mozaika za to sezono se je začelo. S tem smo začeli. Do 10. junija bo imela Olimpija zagotovo tri ali štiri nove igralce.

VPRAŠANJE: Tujce ali Slovence?

BOROMISA: Tujce.

VPRAŠANJE: Kako boste pa izpolnili tisti kriterij o osmih igralcih?

BOROMISA: Podpisali smo dve novi pogodbi. Z Jakupovićem novo pogodbo in z Markom Ristićem, kapetanom naše mladinske generacije in reprezentantom Slovenije U19. Za zdaj imamo tudi Ratnika, Sešlarja, Elšnika, Vidovška, tako da smo se odločili promovirati igralce iz naše akademije. V roku dveh dni bomo podpisali še dve profesionalni pogodbi z igralci iz mladinskega pogona.

Za konec sta se Barišić in Boromisa fotografirala s pokaloma. (Foto: Miha Zupan)

VPRAŠANJE: Ali obstaja kakšno konkretno povpraševanje, kakšna konkretna ponudba za katerega od vaših igralcev?

BOROMISA: Ne. Kot sem povedal že za televizijo, veliko je povpraševanja, veliko vsega. Neuradno je veliko vprašanj, ali lahko za toliko in toliko. Na naslov kluba pa ni prišla nobena uradna ponudba.

VPRAŠANJE: Je to dobro ali slabo?

BOROMISA: Mislim, da je to dobro. Mislim, da je to dobro, ker je Evropa mamljiva za klub, da smo v Evropi. Kot sem že rekel, Olimpija morda ni prvi filter, kar se tiče nekega transferja. Vsak ima svoje prestopne tarče, tako kot mi. Mislim, da bodo ponudbe prišle, vendar bodo imeli veliki klubi spiske. Matevž je gotovo na nekem spisku, Ratnik je gotovo na nekem spisku, vendar se odločajo med več izbirami. Saj vidite, da še ni prišlo do nobenega velikega prestopa na teh prostorih. Če pa pride do prestopov, bo Olimpija pripravljena. Naredili smo spiske: če se proda ta igralec, vemo kaj iščemo, če se proda nekdo drug, vemo kaj iščemo.

BARIŠIĆ: Dodal bi še to, da je naš cilj, da naredimo nekaj v Evropi. Rekli smo, da ne bomo prodajali igralcev tako, kot se je to dogajalo v zadnjih letih. V Olimpiji ne bo razprodaje. Ko pri Olimpiji govorimo o prodaji igralcev, to zveni kot razprodaja, ko pa Maribor prodaja Vipotnika, je pa to prodaja. To je nekaj dobrega. Ne bomo dovolili, da pride v Olimpiji do nekakšnega »črnega petka«, da bomo nekomu podarili igralce. Tega stoodstotno ne bomo storili. Naši igralci imajo vrednost in kdor jih želi kupiti, mora plačati njihovo ceno na tržišču po naših ocenah. Toda glavni cilj je Evropa.

VPRAŠANJE: Cilj je kaj? Skupinski del enega od evropskih pokalov?

BOROMISA: Da. Mislim, da je to realnost. Konferenčna liga. Dobili smo že možne nasprotnike in smo začeli razmišljati in gledati. Mislim da konferenčno ligo s to ekipo in z nadgradnjo ekipe lahko dosežemo. Tudi sami se zavedate tega, kaj prinaša Evropa klubu v finančnem smislu. Mladim igralcem se dvigne vrednost. Tako da za zdaj gremo v tej smeri. Z zdaj. Če bo res kakšna ponudba, težka 4 ali 5 milijonov evrov za našega igralca … Toda klubi ne pošiljajo uradnih ponudb, ko pa pokličejo in jim poveš ceno, takoj odnehajo. Ne bomo prodajali pod ceno, za 200.000, 300.000 ali 500.000 evrov. To nima smisla.

VPRAŠANJE: Kaj pa slog igre, ki je bil zdaj prepoznaven?

BOROMISA: Bral sem nekaj komentarjev in mi je bilo zelo zanimivo kako ste opisali trenerja. Kot prvo, mentaliteta teh dveh dežel je precej podobna, če govorimo o tem delu, o neki periodizaciji, taktični viziji in podobno. Trener zelo dobro ve, kako mora Olimpija izgledati. Mora biti dominantna, mora ustvarjati veliko priložnosti, mora imeti veliko posesti, kot smo že najavljali, bo Olimpija tako izgledala. Kar se tiče tega, da se malo vrnem, da je on obrambni trener … Ni. Morda se razmišljali, da bi se moralo to izjaviti. To je trener, ki ve kam prihaja in želi nekaj narediti. S Santa Claro ali Maritimom ne moreš biti državni prvak v konkurenci Benfice, Sportinga in Porta. Zelo dobro ve, kam prijaha. Zelo dobro se je pripravil. To je še dodatni plus, kot je tudi sam rekel, da prihaja v klub, kje lahko končno igra proaktiven nogomet, še posebej v slovenski ligi.

VPRAŠANJE: Je bil trener že tukaj v Sloveniji? Je že videl ekipo?

BOROMISA: Bil je, bil. Dva dni je bil tukaj, pogledal je ekipo, pogovarjali smo se, delali zaključne analize in imamo podobno razmišljanje. Tako da je zadovoljen. Njegov cilje je to, kar mu je Olimpija omogočila, zato je hvaležen in srečen, da se bo lahko boril za lovorike, kar mu je do zdaj manjkalo v karieri.

VPRAŠANJE: Je bil on vaš prvi izbor?

BOROMISA: Ni bil. Imeli smo tri, štiri trenerje na izbiro, a smo šli v tej smeri, kar se tiče kvalitetnega trenerja in vizije nogometa, načina treniranja in sloga igre, tako da smo na koncu izbrali Joaa.

VPRAŠANJE: Za gospoda Barišića. Lansko poslovno leto ste končali z minus 4,5 milijona evrov. Kakšno je stanje zdaj?

Mi smo realni, vendarle je to Slovenija, slovenska liga, nimamo polnih štadionov kot ponekod drugod. A mi smo pozitivni in verjamem da bomo leto 2023 končali s plusom.

BARIŠIĆ: Kot prvo, to stanje zadnjih let, ko se je v Olimpiji naredil zelo velik minus. Stanje prejšnjega vodstva kluba. Mi smo prevzeli klub v decembru 2022. (Tukaj se je direktor spet zmotil pri letnici. Opomba prevajalca) Seveda nismo nikogar prodali, seveda je bil glavni cilj osvojiti prvenstvo in pokal, morali smo vložiti naš denar v klub. Mislim da bo Olimpija letošnje leto končala s plusom. Po letu dni ne moremo obrniti neko zgodbo, nek velik dolg. Mi smo realni, vendarle je to Slovenija, slovenska liga, nimamo polnih štadionov kot ponekod drugod. A mi smo pozitivni in verjamem da bomo leto 2023 končali s plusom.

VPRAŠANJE: Kakšen je status Nukića?

BOROMISA: Nukić ima veljavno pogodbo. Kar je bilo, to sem že povedal, da je bila to stvar trenerja. Trener izbira kdo bo igral in kdo ne. Nukić ima veljavno pogodbo, z nami gre na priprave, za naprej pa bomo videli, kaj se bo dogajalo v prestopnem roku.

VPRAŠANJE: Kader bo 20 plus trije vratarji, kot je bil doslej?

BOROMISA: Da, šli bomo proti tej številki, vendar bomo morali dodati še več mladih igralcev, dva igralca, saj bomo takoj igrali na dveh frontah. Rekel bi, da bo 23 plus tri. Imeli bomo dva, tri igralce več, ker bo ritem Evropa-prvenstvo, ki se začne 11. julija. Zato tudi večje število prijateljskih tekem, tako da bo vsake tri, štiri dni tekma. Minimum šest evropskih tekem. Nismo zapostavili, ne mislimo samo na Evropo, saj bodo vmes tudi trije, štirje krogi prvenstva, da se nam ne bi zgodilo, da bi bili zadnji, predzadnji in imaš potem težave v ligi.

VPRAŠANJE: Ali obstaja v slovenskem prostoru kakšen slovenski igralec, ki je za vas zanimiv?

BOROMISA: Da. Obstaja.

VPRAŠANJE: Kaj bolj konkretnega?

BOROMISA: Joj, moramo konretizirati ponudbo.

VPRAŠANJE: Je Olimpija lahko konkurenčna Celju, o katerem veliko govorimo, da je zelo močan finančno in zelo aktiven na tržišču?

BOROMISA: Rekel sem, da ne bom govoril o drugih klubih, o njihovih športnih politikah, a naša ocena je, da naši mladi igralci iz akademije, kot na primer Jakupović, Ristić in še nekateri mladi fantje, ki prihajajo … Da je razmerje kvalitete podobno kot pri nekaterih igralcih iz spodnjega doma lestvice slovenske lige, tako da bomo spet naredili zelo dobro ravnotežje, kar se tega tiče in bomo dali naših fantom priložnost, ki jo zaslužijo, v mislih pa bomo imeli tudi rezultate. Tako smo naredili prejšnje leto z Ratnikom in Sešlarjem in Vidovškom, tako bomo tudi letos našli dva, tri Doffote in zagotovo bodo priložnost dobili tudi naši fantje.

VPRAŠANJE: Kaj pa je z Varešanovićem zdaj?

BOROMISA: To je osebna želja kluba. Delamo na tem. Zaključna faza. Poslane so bile neke ponudbe, pogajamo se ampak v roku treh, štirih dni moramo videti, če bo to realno, da se lahko obrnemo h drugim tarčam. Kar se nas tiče je velik potencial, mislimo, da bi mu ta liga koristila pri nadaljnjem razvoju. Tudi sam želi priti, a kluba se morata dogovoriti. Ne bomo pretiravali in razmetavali z denarjem brez veze.

(Nato je beseda prešla na spor s Sportklubom, ki dejansko ne zanima nikogar razen vpletenih strani, zato nismo tratili našega časa s prevajanjem tega otročjega dialoga, ki sodi v prvi razred osnovne šole.)

Iz hrvaščine prevedel Miha Zupan.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.