Ker danes v Ljubljani po dolgem času gostuje sloviti hrvaški velikan Hajduk, smo za vas izbrskali prvo srečanje teh dveh nasprotnikov. Predvojni predhodnik Olimpije, ASK Primorje, se je z Dalmatinci prvič pomeril 15. maja 1926, ob jubileju mestnega tekmeca Ilirije, ki je svojo petnajstletnico obeležila tako, da je na turnir v Ljubljani povabila Hajduk, zagrebški HAŠK in bežigrajske rivale. Hajduk in Primorje sta se pomerila v polfinalu. (M.Z.)

Prvič objavljeno v Jutru, 16. maja 1926

Jubilejne prireditve SK Ilirije so včeraj s pričetkom nogometnega turnirja dosegle svoj višek in obenem tudi največje zanimanje s strani sportnega občinstva. To je tudi povsem umljivo, saj se je posrečilo Iliriji pridobiti za te tekme dva odlična kluba naše države SK Hajduk iz Splita in Haška iz Zagreba. Renome, ki ga uživa v vsem sportnem svetu zlasti Hajduk, je seveda tudi pri nas vzbudil veliko zanimanje in zato so bile včerajšnje tekme prav lepo obiskane. Tudi lepo vreme je k temu mnogo pripomoglo.

Hajduk : Primorje 4:1 (1:0)

Kot prva tekmeca sta se srečala na igrišču Ilirije splitski Hajduk in domače Primorje.

Takoj uvodoma moramo poudarjati, da je rezultat tekme povsem realen, kajti Hajduk je res predvedel igro, ki je morala zadovoljiti tudi najbolj kritično sportno oko. Kombinacijska igra napadalne vrste Hajduka je bila vzorna in odlična. Vsem se pozna, da so igrali že mnogo težkih tekem, zato je tudi njihova tehnična izurjenost in rutina popolna. Precizno podajanje žoge, ostri in rezantni streli so glavne vrline tega moštva. Edina napaka je, da napad pred golom preveč kombinira in ne izrablja številnih ugodnih šans za direktno streljanje. Krilska vrsta je dobra, obramba sigurna, vendar malce ležerna. Vratar je zelo miren in ravnodušen igrač in lovi sigurno tudi opasne in ostre strele.

Primorje nas je tudi včeraj prijetno presenetilo. Zlasti v prvi polovici je Primorje bilo prav dobro in je tudi na odprtem polju v vsakem pogledu zadovoljilo. Odličen je bil zlasti Zemljak1 in v golu nad vse požrtvovalen Erman2. Njegova nesigurnost, ki smo jo opazili še pred kratkim, je izginila. Ima mnogo zmisla za dobro plasiranje, kar mu je omogočilo, da je včeraj ubranil prav nevarne strele. Če bi napad bil pred golom le malo odločnejši bi gotovo dosegel še lepši uspeh. Krilska vrsta ni povsem zadovoljila in ni v zadostni meri podpirala napad. Bila je koristnejša v obrambnih akcijah.

Moštvo ASK Primorja leta 1926. Stojijo od leve proti desni: Buljević, Jančigaj, A. Erman, Slamič, Čamernik, Uršič, Birsa, Zemljak, Glavič, Čebohin, M. Pišek; čepi spredaj: J. Erman

Moštvi sta nastopili v nastopni postavi:

Hajduk: Gazzari I, Gazzari II, Bonačić I, Poduje II, Kurir, Dešković, Poduje I, Benčić, Markovina, Bonačić II, Radić.

Primorje: Erman I, Jančigaj, Buljević, Zemljak, Slamič, Gruntar, Čamernik, Glavič, Erman II, Uršič, Čebohin.

Izprva menjajoči se napadi. Igra valovi od gola do gola. Takoj v prvi minuti prodre Erman3 do gola a sigurno šanso zastrelja. V 10. minuti ubrani Erman efekten in nevaren strel Hajduka. Krasne kombinacije Hajduka trajajo, a vsled neodločnosti pred golom ne dovedejo do uspeha. V 20. minuti zagreši Primorje foul in iz daljave 20 m sledi oster strel, ki ga Erman odbije, vendar mu žoga zdrči iz rok in Benčić efektno zabije. V 24. minuti se nudi Primorju zopet sigurna pozicija pred golom, a Glavič4 zastrelja. Več nevarnih strelov iz kota Erman sigurno odbije. V 26. minuti brani Hajduk oster strel Uršiča5 na gol. V 33. minuti razbije Zemljak lepo kombinacijo Hajduka in reši situacijo. V 41. minuti Erman zoper zastrelja prosti strel v bližini gola. Prva polovica konča v razmerju 1:0 za Hajduka.

Štirje igralci Hajduka, ki so nastopili v Ljubljani: Veljko Poduje, Miro Dešković, Ljubo Benčić in Šime Poduje

V drugi polovici je Hajduk stalno v premoči, a Primorje koncentrira vse svoje sile v obrambo. V 7. minuti poviša Bonačić skoro na 2:0, a v 9. minuti pošlje Poduje z glavo zopet žogo v mrežo 3:0. V 15. minuti zastrelja Čamernik6. V 20., 21. in 27. minuti brani Erman efektno tri silne strele na gol. V 32. minuti zagreši Primorje foul v kazenskem prostoru in diktirano enajstmetrovko pošlje Benčić neubranljivo v mrežo 4:0. V 44. minuti pa zagreši Hajduk foul v kazenskem prostoru. Enajstmetrovko zabije Zemljak v mrežo in doseže častni gol za Primorje.

Končno naj še omenimo, da je Hajduk dve lepi akciji Primorja pred golom razbil s tem, da je zagrešil roko. Take taktične poteze za Hajduka gotovo niso na mestu.

Tekmo je sodil objektivno g. Planinšek, ki pa je bil v presojanju foula vendarle preoster.

Adolf Erman

Opombe:

1Pavle Zemljak (rojen 1905), agilni krilec (danes bi rekli defenzivni vezist), ki je za Primorje igral celo desetletje (1925-35).

2Josip Erman (rojen 1904), starejši brat bolj znanega Adolfa Ermana je bil talentiran vratar, občasno pa je igral tudi v polju. Član Primorja je bil štiri leta (1924-28).

3Adolf »Dolfe« Erman (rojen 1907), najboljši strelec v zgodovini Primorja in eden najboljših slovenskih nogometašev predvojnega obdobja. V Primorju je bil deset let (1923-33).

4Hinko Glavič (rojen 1906) je bil član Primorja samo eno leto.

5Emil Uršič (rojen 1906) je bil tako kot Adolf Erman izredno učinkovit napadalec, ki je za črno-bele igral več kot desetletje. Klubu je ostal zvest tudi po preimenovanju v SK Ljubljana leta 1936.

6Anton Čamernik (rojen 1895) je bil v klubu od samega začetka, tako da je bil v času tekme s Hajdukom že pravi veteran.

(Opombe: Miha Zupan)

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.