Prvič objavljeno v Poletu 24. novembra in 1. decembra 1963

V četrtek odločitev

V četrtek, 28. novembra ob 13.30 bo na Centralnem stadionu v Ljubljani finalna tekma za jugoslovanski nogometni pokal med Olimpijo in Mariborom. Zmagovalec se bo uvrstil med 16 najboljših v državi.

Ker si bo moštvo, ki bo zmagalo, priborilo naslov pokalnega nogometnega prvaka Slovenije, bo temu srečanju posvečena velika pozornost. Po končani tekmi bo predal tov. Boris Kocijančič, član Izvršnega sveta SRS zmagovalni ekipi prehodni pokal.

Istega dne ob 17.30 bo priredil predsednik občinske skupnosti Ljubljana-Bežigrad tov. Jože Pogačnik za vse sodelujoče in povabljene coctail party v hotelu Belevue.

Nogometna zveza Slovenije bo za finalno tekmo poslala okrog 100 vabil nekaterim najvidnejšim osebnostim našega družbenega in političnega življenja.

Centralni stadion bo za finalno tekmo slovesno urejen in okrašen z zastavami.

In še beseda o nogometnih enajstoricah, ki so si doslej priborile naslov republiškega finalnega zmagovalca.

Kapetana Vladan Mladenović in Anton Čeh pred začetkom tekme s sodniško trojko Tauzes, Jakše, Radonjić.

Do leta 1953 tekmovanje ni bilo organizirano tako, da bi bilo odigrano republiško finale. Od leta 1953 pa imamo republiške zmagovalce v tekmovanju za jugoslovanski nogometni pokal. Zmagovalci so naslednji: 1953 – Odred, 1954 – Odred, 1955 – Odred, 1956-57 – Odred, 1957-58 – ŽŠD Maribor, 1958-59 – Odred, 1959-60 – Branik, 1960-61 – Maribor, 1961-62 – Maribor, 1962-63 – Olimpija.

Olimpija v zaključnem delu tekmovanja

V četrtek popoldne je bila na stadionu ob Titovi cesti finalna tekma SRS za Jugoslovanski nogometni pokal med Mariborom in Olimpijo. Žal je deževno vreme preprečilo, da bi si tekmo ogledalo rekordno število gledalcev, kljub temu pa se je na stadionu zbralo približno 5000 gledalcev.

Skupna forografija obeh moštev pred tekmo. Stojijo od leve proti desni: Grloci, Rudinski, Grubišić, Sizgoreo, Bolfek, Zagorc, Frič, Pirc, Mladenović, sodniki Tauzes, Jakše in Radonjić, Kapidžić, Arnejčič. Čepijo: Marković, Frančeškin, Klančnik, More, Corn, Jovanović, Jalševec, Čeh, Kulenović, Prosen, Jovičević.

Zaradi dežja so bili prikrajšani tudi nogometaši, ki na zelo spolzkem igrišču niso mogli pokazati vseh svojih sposobnosti.

OLIMPIJA : MARIBOR 1:0 (1:0)

Olimpija: Frič, More, Jovičević, Jalševec, Kulenović, Kapidjić, Frančeškin, Mladenović, Zagorc, Rudinski, Corn.

Maribor: Grloci (Vabič), Jovanović, Sizgoreo, Grubišić, Bolfek, Čeh, Marković, Prosen, Arnejčič, Pirc, Klančnik.

Strelec: Kapidjić v 19. min.

Sodnik: Jakše zelo dober.

Odločilni moment tekme, ko je Kadpižićev udarec iz prostega strela končal v Grlocijevi mreži.

Če bi bili napadalci Maribora spretnejši, bi si v drugem polčasu, ko so bili v očitni premoči, prav lahko zagotovili vstop v zaključni del tekmovanja. Vendar pa jim je smola alipa nespretnost napadalcev to preprečila. Medtem ko je Olimpija v prvem delu igrala še kar zadovoljivo, pa so bili napadi Ljubljančanov zaradi počasnega Mladenovića in Rudinskega premalo nevarni. Spet pa moramo pohvaliti Moreta, ki je odlično opravil svojo nalogo, in pa Corna, ki je, kot kaže, v izredni formi.

Edini gol je dosegel Kapidjić iz prostega strela z razdalje približno 25 m.

V eni od akcij se je poškodoval obrambni igralec Olimpije Nijaz Kulenović, ki pa je nato vendarle nadaljeval s tekmo.

Po zaključku tekme je član Izvršnega sveta SRS, tovariš Boris Kocijančič izročil kapetanu Olimpije Mladenoviću pokal, ki ga je poklonila Nogometna zveza Slovenije in čestital zmagovalcem.

Olimpija se je tako uvrstila med 16 najboljših moštev v državi v tekmovanju za jugoslovanski nogometni pokal. Naslednje kolo bo na sporedu marca prihodnjega leta.

 

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.