Po tekmi prve zvezne lige Olimpija-Sarajevo, ki so jo Ljubljančani 26. marca 1972 na bežigrajskem štadionu pred 10.000 gledalci dobili z 1:0, je novinar Dela za rokav pocukal enega najvplivnejših Slovencev tistega časa, Jožeta Gerbca, in ga poprosil za komentar.

Prvič objavljeno v Delu, 27. marca 1972

 

Direktor podjetij PTT Jože Gerbec spremlja Olimpijo že dvajset let

Na bežigrajskem štadionu si je tekmo ogledal tudi generalni direktor slovenske skupnosti podjetij PTT, Jože Gerbec. Bil je dolgoletni predsednik Nogometne zveze Slovenije in NK Olimpije, tekme ljubljanskega zveznega ligaša pa redno spremlja že 20 let.

Ste zadovoljni s prikazano igro zeleno-belih?

Sem. Borili so se, zmagali so zasluženo, toda zaradi izredno trdega terena niso mogli prikazati vsega, kar znajo.

Jože Gerbec

Bili ste eden izmed glavnih pobudnikov za izgradnjo nogometnega štadiona v Ljudskem vrtu. Menite, da je Maribor veliko pridobil s tem objektom?

Maribor je potreboval tak štadion. Tudi Olimpija ga nujno potrebuje. S skupnimi močmi moramo najti denar za razsvetljavo na štadionu, za pokrito tribuno, nove ustreznejše prostore za igralce in tehnično vodstvo ter predvsem najprej popraviti nogometno igrišče. Pred štirinajstimi dnevi je Olimpija izgubila srečanje s Čelikom, predvsem zaradi razmočenega in blatnega igrišča. Danes pa je zmagala z veliko težavo, spet zaradi igrišča, ki je bilo tako trdo, da bi po njem lahko vozili tanki, pa se ne bi nič poznalo.

Če smo zagotovili ustrezne objekte košarkarjem in hokejistom Olimpije, potem nedvomno zaslužijo boljše možnosti tudi nogometaši, saj privabljajo na bežigrajski štadion največ gledalcev. Olimpija ni le klub Ljubljančanov, temveč prihajajo na tekme gledalci iz vse Slovenije, včasih tudi iz zamejstva in zato bi morali bežigrajski štadion čimprej urediti, da bi bil vsaj podoben drugim, na katerih igrajo vsa prvoligaška moštva.

Preureditev štadiona bi stala precej denarja. Kje ga dobiti?

Največ je odvisno od mestne skupščine. Njen predsednik, inž. Miha Košak, je že obljubil pomoč NK Olimpija, gotovo pa bodo nogometašem pomagala tudi podjetja. Zeleno-beli so si že pridobili veliko število zvestih pristašev in če bi bile tekme zvečer, bi bil obisk gotovo še veliko večji.

Olimpija ni le klub Ljubljančanov, temveč prihajajo na tekme gledalci iz vse Slovenije, včasih tudi iz zamejstva …

Kaj menite o slovenskem nogometu?

Ne strinjam se s tistimi, ki pravijo da nazaduje. Pričakujem velik razmah te priljubljene športne igre v bližnji prihodnosti.

Lestvica 1. ZNL po 22. krogih

Isti novinar je nato v rubriki »Halo, Bežigrad« navedel še nekaj zanimivosti s te tekme.

DVOJNA VLOGA – Za Bežigradom si je tekmo ogledala tričlanska delegacija Nacionala iz Montevidea na čelu s trenerjem Washingtonom. Vodstvo svetovnega klubskega nogometnega prvaka je pripeljal drugi trener Dinama Djalma Marković, ki je hkrati »špioniral« nedeljskega nasprotnika Dinama.

DVAJSETI ZADETEK – Desno krilo Olimpije Danilo Popivoda je na današnji tekmi že dvajsetič zatresel mrežo nasprotnika v I. ligi.

Danilo Popivoda je takole dosegel edini gol na tekmi

UGLEDNI GOSTJE – Med gledalci so bili tudi Stane Dolanc, sekretar izvršnega biroja CK ZKJ, Tone Kropušek, predsednik slovenskih sindikatov, inž. Miha Košak, predsednik ljubljanske mestne skupščine ter Mića Prelić, predsednik Partizana in JZOTK.

DOBRA IGRA ZA ROJSTNI DAN – Desni branilec Olimpije Angelo Milevoj je danes slavil svoj 31. rojstni dan. Proslavil ga je z dobro igro, saj je bil med najboljšimi na igrišču.

ŠE VEDNO SE NE UPA V LJUBLJANO – Prvi vratar Sarajeva Refik Muftić se že tri leta ni pojavil na bežigrajskem štadionu. Vse od razburljive nogometne afere Franetič, v kateri je bil Muftić osrednja osebnost …

IGRAL LE POL URE – Najprizadevnejši nogometaš Olimpije Dimitije Srbu se je v 30. minuti igre poškodoval. Ko se je v skoku pognal skupaj z napadalci Sarajeva za žogo, je pri tem potegnil najkrajši konec: dobil je 3 mm globoko rano na veki – med očesom in arkado – in moral zapustiti igrišče. Odpeljali so ga na nezgodni oddelek dežurne ljubljanske bolnišnice.

B. Kavčič

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.