Slovan med najboljšimi 32 slovenskimi klubi ni igral že od daljnega leta 1998. In tudi letos ne bo, saj je v Ivančni Gorici presenetljivo izpadel proti tamkajšnjemu četrtoligašu. V drugi krog pokala NZS so se tako poleg Olimpije, ki je tam avtomatsko, uvrstili še trije ljubljanski klubi, Ilirija, Ljubljana in IB 1975. Vsi ostali so že izpadli.

Ilirija je očitno v vse boljši formi, saj je že v petek proti favoriziranemu Primorju iztržila točko. Ta nikakor ni bila nezaslužena, saj so bili domači večino tekme celo boljši nasprotnik, z nekaj sreče pa bi lahko celo zmagali, a je najlepšo priložnost že v prvem polčasu zapravil kapetan Dejan Djermanović. Da ni šlo za slučaj, je ljubljanski drugoligaš potrdil v pokalu, ko je ugnal prav tako drugoligaša Krko. Slednja je na lestvici pred Ilirijo, prav tako pa jo je pred kratkim okrepil Amir Dervišević, tako da je marsikdo pričakoval zmago gostov, a se je na pomožnem terenu stadiona v Zgornji Šiški končalo drugače. Junaka domače zasedbe sta bila Ismir Nadarević, ki je dosegel dva gola in Patrik Jug, ki je malo pred koncem zabil za 3:1, tako da gostom tudi gol Derviševića ni več pomagal. Po dveh dobrih rezultatih lahko Ilirija z optimizmom pričakuje nedeljsko gostovanje v Sežani.

Napredovala je tudi Ljubljana. Podobno kot že lansko leto bodo Šiškarji tudi tokrat nastopili v drugem krogu, pri čemer so lani tam nesrečno izgubili proti Zagorju, letos pa so za uvrstitev tja premagali prav Zagorje. Istega nasprotnika je moštvo sicer ugnalo že na ligaški tekmi v soboto v Zagorju, tokrat pa je bilo še bolj suvereno, saj je s po enim golom Ervina Kaltaka in Klemna Kolarja ter dvema Klemna Judeža dobilo že prvi polčas s 4:0. V nadaljevanju je sicer zadišalo po senzaciji, saj so gostje dosegli kar tri gole, a je zmago modro-belih v podaljšku s petim golom v zagorski mreži potrdil Kaltak. V ligi je bila Ljubljana en dan celo na vrhu (tja se je nato vrnila Bela krajina), v soboto pa jo čaka že nova domača preizkušnja, saj v Spodnjo Šiško prihaja Svoboda Kisovec.

Ljubljana je Zagorje v soboto premagala v ligi, včeraj pa še v pokalu (Foto: NK Ljubljana)

Težje od pričakovanj je napredoval tudi IB 1975, ki se je namučil v Viru. Pred maloštevilno publiko so se domači dobro upirali favoriziranemu nasprotniku, srečanje pa je edinim golom odločil Matic Furlan. Precej bolj uspešni so bili Ježičani v soboto, ko so v ligaški tekmi Trebnjemu zabili kar štiri gole ter se utrdili tik pod vrhom lestvice. Tedanji Interblock je v nekih drugih časih pokal dvakrat že osvojil, v trenutnem položaju pa bi bila uspeh verjetno že uvrstitev med najboljših 32, za kar pa bo bržkone potrebne tudi nekaj sreče pri žrebu. Še pred tem se bo moštvo moralo osredotočiti na ligo, kjer ga že v soboto čaka vselej neugodno gostovanje v Jevnici.

Ostali ljubljanski klubi so kot rečeno izpadli. Največje presenečenje oziroma že kar senzacija je gotovo izpad Slovana, ki je še enkrat več pokazal, da je brez Đajića in Vidmarja oziroma Mrežarja to povsem druga ekipa. Rdeče-beli so v Ivančni Gorici nastopili s precej mešano postavo, ki je do vodstva prišla tik pred premorom, ko je bil uspešen Danijel Džajić. Kazalo je že, da se bodo varovanci Denisa Omeragića, ki je tokrat nadomestil Jošta, izvlekli z minimalno zmago, a je za domače malo pred koncem zadel Marcel Barle in treba je bilo izvajati enajstmetrovke (v prvih krogih pokala od lani ni več podaljška). Domači na čelu z vratarjem Leonom Pezdircem so bili boljši in se lahko zasluženo veselijo preboja v naslednji krog. Slovanu tako ostaja le še liga, kjer bo v soboto gostoval v Mirnu.

Dob je gladko zmagal proti Šmartnemu (Foto: Tim Dobovšek)

Svoboda v pokalu ni nastopila, saj je izpadla že v predkrogu, je pa zato za vikend pripravila prijetno presečen je, saj je z dotlej vodilno Adrio odigrala 1:1. Kazalo je, da bo to še en običajen dan na Viču, saj so gostje z golom rezervista Boštjana Klepaca vodili skoraj do konca, a je bil nato za domače uspešen branilec Sašo Dolinar in Mirenci so se morali zadovoljiti z remijem, ki jih je pahnil na četrto mesto. V rezultatskem smislu točka Svobodi nasprotno ni prinesla veliko, saj ostaja v boju za obstanek, a je bila zato toliko pomembnejša psihološko, saj so Vičani dokazali, da se lahko kosajo tudi z najboljšimi. Hajra Rizvića in njegove varovance nova težko naloga čaka že ta vikend, ko bodo pred domačo publiko gostili še drugouvrščenega, Roltek Dob.

Roltek Dob je svojo dobro formo potrdil v Šmartnem, kjer je domačim nasul kar pet golov. Slednji sicer niso igrali tako slabo, a so hitro dobili neumen gol, potem ko so gostom po nepotrebnem podarili kot, iz katerega je Amadej Kraljevič nesrečno zatresel lastno mrežo. Skoraj do polčasa se kljub pritisku gostov rezultat ni več menjal, Šmarčane pa je nato zlomil drugi gol, ki ga je po nespretnosti domače obrambe spretno zabil Tian Pantelić. Ko je s čudovitim strelom takoj nato tretjega dosegel še Žan Hudin, je bila tekma dokončno odločena. Rdeče-modri bodo imeli zdaj dovolj časa, da se pripravijo na pomembne ligaške obračune, saj bodo ta vikend prosti, ker je Litija že pred prvim krogom izstopila iz tekmovanja.

Tabor 69 ni bil kos drugoligašu iz Grosuplja (Foto: Matej Klinc)

Poleg Šmartnega je pričakovano izpadel tudi Tabor 69, ki ga je Brinje povozilo z 0:3, medtem ko je Bravo po enajstmetrovkah izgubil proti Radomljanom. Ljubljana bo tako imela v drugem krogu oziroma dvaintridesetini finala štiri klube, kar sicer ni slabo, a glede na to, da bi jih prav lahko imela šest, vendarle ni preveč impresivno. Pravzaprav je rezultat slabši od lanskega, ko je imela prestolnica v tej fazi tekmovanja pet klubov, pri čemer so bili trije isti, a se je pot Ilirije, Ljubljane in Tabora 69 tam nato tudi zaključila. Prvi dve bosta imeli letos novo priložnost za podvig, morda pa končno dočakamo tudi veliki ljubljanski derbi, ki ga ni bilo že skoraj 20 let.

 

Razpored – lige:

  1. SNL

8.10. Tabor-Ilirija

  1. SNL

7.10. Svoboda-Dob

7.10. Adria-Slovan

RLL

7.10. Ljubljana-Svoboda (K)

7.10. Jevnica-IB 1975

8.10. OŠ Olimpija-Bela krajina

8.10. Tabor 69-Zagorje

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.