V ponedeljek, 16. oktobra 2023, je Olimpija organizirala tiskovno konferenco, ki se je je udeležilo lepo število novinarjev, saj so pričakovali, da bo predstavljen novi trener, Felix Magath. No, na tiskovki sta se pojavila samo direktorja Igor Barišić in Goran Boromisa, ki sta javnosti sporočila, da klub še ni našel novega trenerja. Za vas smo pretipkali in prevedli celotno tiskovno konferenco, na kateri je bilo kljub vsemu povedanega marsikaj zanimivega.

BARIŠIĆ: Dober dan, pozdrav vsem. To je tiskovna konferenca glede turbulenc, ki se tičejo menjave trenerja v klubu. Želel bi se zahvaliti našemu bivšemu trenerju Henriquesu za vse delo in trud v Olimpiji. Mislim, da smo skupaj ustvarili zgodovinski uspeh. Olimpija se je uvrstila v konferenčno ligo, tega ne smemo pozabiti. Vprašanje je, če bi nam to uspelo s prejšnjim trenerjem ali s kakšnim drugim trenerjem. A v tem poslu je na žalost tako. Meni je zelo žal, da je prišlo do tega, saj ga cenim kot osebo. Mi kot uprava smo morali odgovorno, po daljši analizi, narediti ta korak, da zamenjamo trenerja in da gremo v neko drugo smer. Je to pravi korak ali ne? Mislim, da je. V zadnjem obdobju imamo v prvenstvu veliko tekem. Še enkrat hvala Henriquesu in njegovemu strokovnemu štabu. Gremo naprej.

Kar se tiče novega trenerja, vam ga na žalost danes ne morem predstaviti. Lahko pa povem, da bomo najkasneje do petka dobili novega trenerja. Smo v pogovorih z dvema, tremi trenerji, imamo dva, tri kandidate. Ni izključeno, da bomo sprejeli povsem novo odločitev, dali priložnost mlajšemu trenerju iz naše akademije. Stoodstotno ne bomo delali napak, kakršne so delale nekatere prejšnje uprave, da bi razmetavali z denarjem in izplačevali vsote, ki niso realne za slovensko ligo. Tega stoodstotno ne bomo naredili. Načrt je tak, da bo trener prevzel trening najkasneje v četrtek in za petek načrtujemo novo tiskovno konferenco, ko bo predstavljen novi trener. Na žalost še ne morem potrditi, kdo bo to, izvedeli boste najkasneje v petek.

BOROMISA: Joao je dosegel zgodovinski uspeh, prišel v Evropo. Novega trenerja nimamo. Analiziramo, razmišljamo in upamo, da bomo našli primerno rešitev za glavnega trenerja.

Na tiskovni konferenci sta bila samo Goran Boromisa in Igor Barišić, o trenerju ne duha ne sluha (Foto: MZ)

BARIŠIĆ: Kar se tiče drugih stvari v klubu. Naj vam odgovorim na nekaj vprašanj in povem nekaj stvari, ki me zelo motijo v zadnjem času. Vedno je najlažje zamenjati nekega trenerja, na žalost je to takšen posel. Vendar trener ne igra nogometa, nogomet igrajo igralci na terenu. Mislim, da ima Olimpija najširši in najboljši kader v slovenski ligi. Nekateri nogometaši Olimpije so podpisali življenjske pogodbe, prešli v nekakšno cono udobja, ki je mi ne bomo sprejeli. Do zime bomo naredili globinsko analizo in tisti, ki ne dajejo sto odstotkov za Olimpijo in niso pravi na terenu, bodo morali zapustiti Olimpijo. Najlažje je prevaliti odgovornost na trenerja, ampak jaz pravim, kakorkoli je trener že odgovoren, za vse to je 80% kriva ekipa. Mi smo svoje obljube držali in nismo prodali nekaterih ključnih igralcev. Imeli smo milijonske ponudbe. Želeli smo ustvariti zgodovinski rezultat, kar nam je tudi uspelo. To pomeni, da se zdaj vidi samo Evropa, ne pa tudi slovenska liga … Tako naprej ne gre več.

Kar se tiče finančnega stanja v klubu, mislim da je to trenutno najbolj zdrava Olimpija v zgodovini kluba. Finančno stanje je zelo dobro, delamo vse za dobro kluba. Stari dolgovi so v 90% rešeni. Še ena informacija za vas. Z Dinom Skenderjem smo se uspeli dogovoriti. Zadeva je umaknjena s CAS-a, z njim smo se vse dogovorili. Spora z njim na CAS-u ni več. Kar se tiče drugih stvari, tudi z Albertom Riero je vse rešeno. FIFA je sprejela odločitev v korist Olimpije. Olimpiji ni treba plačati denarja, za katerega je on mislil, da mu ga je dolžna. Po pogodbi je vse plačano, končano. Še ena stvar, ki je rešena. Toliko od mene, kar se tiče teh stvari.

VPRAŠANJE: Kdo izbira trenerje? Vi, gospod Barišić? Gospod Boromisa? Gospod Delius je rekel, da ste naredili analizo, da imate predloge in da naj bi se pretekli petek odločil. Kot vidimo se ni. Zakaj ne?

BARIŠIĆ: Mi sprejemamo odločitve skupaj, nihče se ne odloča sam, Boromisa ali Delius. Pogovarjamo se z več trenerji in seveda je finančno vprašanje pomemben dejavnik pri tem, a odločitve so vedno skupne. Na koncu mora seveda gospod Delius to potrditi, a vse odločitve so skupne. Tako se dela v velikih klubih.

VPRAŠANJE: Zakaj se niste odločili v petek? Zaradi finančnih razlogov?

BARIŠIĆ: Ne gre samo za vprašanje financ. V Olimpijo mora priti resen trener. Drugače je delati v Olimpiji kot pa v Murski Soboti in Rogaški ali pri Taboru. Pri Olimpiji so drugačna finančna vprašanja, ko govorimo o pogodbah in pooblastilih trenerja. Želimo imeti nadzor nad nekaterimi stvarmi. Pogoji so … Vsak trener zahteva določene pogoje, mi povemo česa smo zmožni. Ni to tako enostavno, časa je malo. Imamo dva tedna pavze do naslednje tekme. Da preko noči iz žepa potegnem trenerja in ga vržem dol, to ni to. Odgovornost je velika, igramo v Evropi, veliko tekem je. Dogovarjamo se z dvema, tremi trenerji, imamo tretjo, četrto opcijo, tako da najkasneje do petka boste vedeli.

VPRAŠANJE: Verjetno imate veliko ponudb od različnih menedžerjev za trenerja Olimpije. Ali lahko potrdite ali zanikate, da ste se pogovarjali z Miroslavom Klosejem, Felixom Magathom, imena, ki so prišla v javnost?

Tukaj je moja soproga, ona je prijateljica soproge Miroslava Kloseja. Lahko vam potrdim, da smo bili skupaj na večerji.

BARIŠIĆ: Tukaj je moja soproga, ona je prijateljica soproge Miroslava Kloseja. Lahko vam potrdim, da smo bili skupaj na večerji. Pogovarjala sva se, prijatelja sva, poznava se. Seveda je bila tema NK Olimpija. Tudi Felixa Magatha poznam. Ta dva trenerja živita v Münchnu. Delius in Magath sta soseda. Ne želim reči, da se ne pogovarjamo z njima, a ne bi tega komentiral, ker kot sem rekel, imamo dva, tri kandidate. Dokler ne sprejmemo prave odločitve ne bi ničesar potrjeval, smo pa bili v pogovorih z njima.

VPRAŠANJE: Vas mogoče skrbi zato ker počasi zmanjkuje časa. Zdaj je ta reprezentančna pavza, sledi Evropa, sledi prvenstvo. Ste mogoče malo zamudili, oziroma da je bil danes zadnji moment, ko bi predstavili trenerja, da bi se lahko vpeljal v ekipo, oziroma, da bi videl kje je, pri čem je?

V Zagrebu sem bil na kavi z Igorjem Bišćanom, a v nogometu obstajajo nivoji. Obstajajo nivoji in enostavno Igor ni bil realna opcija.

BOROMISA: Veliko tekem bo. Imamo širok kader. Čaka nas sedem uradnih tekem, če gremo naprej v pokalu proti Brinju. Iščemo najboljšo rešitev. Težko vprašanje. To polsezono je treba pripeljati do konca na najboljši možni način za Olimpijo. Odgovoril bom še na vprašanje, ki bo verjetno sledilo. V Zagrebu sem bil na kavi z Igorjem Bišćanom, a v nogometu obstajajo nivoji. Obstajajo nivoji in enostavno Igor ni bil realna opcija. Tudi Gonzalo Garcia je bil v naših mislih, bil sem v stiku z njim, a predsednik se je enostavno odločil, da poiščemo koga bolj izkušenega. On je mlad in zelo nadarjen trener, ki bo zagotovo imel uspešno kariero. Trener mora priti, delamo na tem in v četrtek ali petek bo trener zagotovo tu.

VPRAŠANJE: Verjetno boste morali, takoj ko pride nov trener, začeti sodelovati kar se tiče zimskih okrepitev, glede na to, da ste omenjali neke stvari v kadru, ki vam niso všeč. Najbrž imate tudi to v mislih, verjetno se ekipa za naslednjo Evropo gradi pozimi.

BOROMISA: Da. Mora priti trener, treba bo pregledati ekipo, se usesti, pogovoriti. Že razmišljamo, že gledamo kako in kaj. Koga bi pozimi prodali, kdo bi ga zamenjal in tako dalje. Kdo je v zadnjem letu pogodbe, kdo ni podaljšal, kdo želi podaljšati … Zato rabimo trenerja, da se z njim pogovorimo o nekih stvareh, da pove svoje ideje, da klub pove svoje ideje in da najdemo skupni jezik. Za pozimi in za poleti.

VPRAŠANJE: So kakšne notranje rezerve v mladinskih ekipah, selekcijah?

BOROMISA: Odločili smo se, da gredo … Iščemo klub, pogovarjamo se z dvema prvoligašema, tako da bodo sigurno trije, štirje mladinci odšli na posodo. To mora biti prva liga, da bodo poleti že bližje prvi ekipi z ozirom na pravilo, ki ga moramo spoštovati. Imamo dva, tri igralce in z dvema kluboma se pogovarjamo v smislu sodelovanja, da bi imeli neke vrste filialo, da bi bili ti mlajši fantje čim prej pripravljeni za prvo moštvo. Gre za pravilo U21, kar je povsem normalno in na tem delamo.

VPRAŠANJE: Kdo zdaj vodi ekipo? Kateri trenerji vodijo ekipo?

BOROMISA: Boštjan Miklič iz akademije in njegov pomočnik Antonio Delamea. Danes bo Miklič vodil trening s strokovnim štabom, torej s tremi kondicijskimi trenerji, trenerjem vratarjem in video analitikom. Delamea se bo priključil, ker danes igrajo mladinci, tako da takšen je trenutno strokovni štab.

VPRAŠANJE: Sta bila v kombinaciji za trenerja Olimpije tudi Stojanović in Grabić?

BOROMISA: Bilo je veliko imen. Z njima se nismo pogovarjali. Trenutno imamo neke druge ideje.

VPRAŠANJE: Bo trener tujec ali Slovenec? V katero smer greste?

BOROMISA: Tujec.

VPRAŠANJE: Izkušen?

BOROMISA: Da.

VPRAŠANJE: Prej ste omenili, da je pomembna tudi nekakšna finančna realnost slovenskega nogometa pri izbiri trenerja. Da so neki okvirji, znotraj katerih se lahko dela, ampak recimo ko govorimo o imenih kot je Felix Magath verjetno govorimo o nekih precej visokih finančnih okvirjih. Kaj lahko poveste o nekih okvirjih, znotraj katerih lahko Olimpija izbira trenerja?

BARIŠIĆ: Trenerji takšnega kalibra v Olimpijo ne pridejo zaradi denarja. Denar so že zaslužili v drugih klubih in naredili kariero. Gre za izziv. Pri mlajših trenerjih gre za željo po napredku. Albert Riera je bil prej pomočnik trenerja v Galatasarayu, prišel je v Olimpijo in naredil prvi večji korak. Po denar se ne prihaja v Olimpijo, pač pa zaradi Evrope, zaradi možnosti, da si prvak Slovenije, da osvojiš naslov. Vendar je razlika za trenerja, če pride v ekipo na sredini lestvice ali če pride v Olimpijo, kjer so pričakovanja velika. Ne samo pri nas v upravi, tudi pri vas, vi pričakujete, da bo Olimpija v vrhu. Zaradi denarja prav gotovo ne bodo prišli v klub.

VPRAŠANJE: Kakšen je cilj za novega trenerja? Je to prvotno kratkoročna pogodba, da doseže nek specifičen cilj, recimo naslov prvaka in v tem primeru mogoče nadaljuje, ali gre za začetek nekega dolgoročnejšega projekta?

BARIŠIĆ: Mi doslej nismo nikoli kratkoročno načrtovali trenerja. Primerja se nas z Milanom Mandarićem in bivšo upravo, kar pa ni resnica. Dejstvo je, da smo mi izbrali trenerja Alberta Riero in podpisal je pogodbo do konca sezone. Nismo se razšli sredi sezone. Joao Henriques je z Olimpijo dosegel velik uspeh, toda mi na neke stvari moramo reagirati in ko začutimo, da neke stvari ne delujejo … Mi imamo veliko odgovornost, ne samo v finančnem smislu, ampak do mesta, do javnosti, vsega …

Če hočete garancijo, kupite hladilnik. Garancija je dve leti. Pri trenerjih tega ni.

Novi trener je seveda dolgoročni projekt. Ampak kdo vam lahko to garantira? Če hočete garancijo, kupite hladilnik. Garancija je dve leti. Pri trenerjih tega ni. Tako to je. Ne samo pri nas. Koliko trenerjev je zamenjal Bayern, Dortmund, veliki klubi. To ni tako enostavno, še posebej v slovenski ligi. Maribor je zamenjal trenerja, Mura je zamenjala trenerja, tudi Celje. To se dogaja, to je življenje, tako je to. Na žalost je vedno trener kriv in on je ta, ki mora oditi. V bistvu pa je odvisen od teh 22, 25 igralcev. Na koncu so rezultati tisti, ki so pomembni za nas v upravi, kot tudi za vse vas. Smo pod pritiskom, da moramo biti prvi, da moramo osvojiti prvenstvo. Mi si tega želimo in mislim, da bomo to tudi uresničili.

VPRAŠANJE: Je nezadovoljstvo z nekaterimi igralci že dlje časa, ali se je to pojavilo v zadnjem času z njihovim odnosom? Če lahko morda poveste za koga gre.

BOROMISA: Da so igralci nezadovoljni?

VPRAŠANJE: Ne, vaše nezadovoljstvo z njihovim odnosom, kot ste prej na začetku povedali.

BOROMISA: Klub se je dvignil na višji nivo, tekme si sledijo vsakih nekaj dni. Ampak treba je dajati tisoč odstotkov na vsakem treningu, na vsaki tekmi. Po drugi strani pa jih seveda razumemo, da gre za Evropo, prvenstvo, da gre za mentalno utrujenost, fizično utrujenost, ampak vseeno verjamemo, da oni lahko in morajo dati več.

BARIŠIĆ: Mislim, da tudi vas nihče ne vpraša. Vsako jutro morate priti v službo in dati svoj maksimum. To velja tudi za vse nas tukaj. Na igralce je to morda nekaj novega, Evropa in prvenstvo, ampak jaz trdim in vam garantiram, da imamo v Olimpiji pogoje za igralce na nivoju bundeslige. Garantiram. Ne samo kar se tiče štadiona, tudi priprave na tekmo, fizioterapevta, potovanj, hotelov, vsega. To smo dvignili na resen nivo, tako da tega izgovora ne morem sprejeti. Igralci pridejo na tekmo in igramo recimo v Istanbulu, potem gremo, ne vem, v Bravo. V redu. Zdaj je problem Bravo? O čem se mi pogovarjamo?

Vsak ima svoje dolžnosti. Vsak mora svoje delo opraviti maksimalno. Postavili smo standarde v klubu, finančne, in moramo, ker so velika pričakovanja. Mi smo na višjem nivoju od povprečnega kluba, ne samo v slovenski ligi, tudi v hrvaški ligi. Moramo biti fokusirani. Nihče nas ne vpraša koliko bo stalo potovanje v Baku, v Istanbul, priprava tekme za Bravo, mi delamo vse enako. Vedno je enako, karantena, masaža, analiza, vse je tu, štab je ogromen. Dejstvo je tudi, da je bil to pravi korak z naše strani, da smo povečali kader okoli prve ekipe. Imamo samo enega ali dva poškodovana igralca, z Vidovškom je kar je, na žalost, toda kar se tiče fizične pripravljenosti in poškodb, smo številka ena v Evropi, smo eden od klubov, ki ima najmanj poškodovanih igralcev. Tako da to ne more biti izgovor.

Igra se vsake tri dni, moj bog, vsake tri dni. In? Najhuje je, ko mi pravijo, da je od tekme minilo 65 ur, ko smo igrali z Bravom. V redu. Imamo dovolj širok kader. Moramo to odigrati. Koga to zanima? 65 ur. V redu, bodo igrali drugi igralci. Tako to je. Ne delajo nič drugega razen tega, da igrajo nogomet. In imajo vse pogoje, da so pravi. Izgubili smo tekmo proti Bravu, igrali slabo proti Radomljam, dobili smo štiri gole proti Aluminiju, na koncu smo se izvlekli. Seveda da pride do utrujenosti, da to je kakor je. Ampak ljudje se morajo vprašati, ali želijo biti na nekem višjem nivoju, kaj želijo v življenju narediti. Če je meni dovolj, da igram v slovenski ligi, prvi ali drugi, ni problema, Brinje potrebuje igralce. V redu je. Mi v Olimpijo moramo biti pravi na najvišjem nivoju.

Cilj Olimpije je prvo mesto, torej naslov prvaka. Ni drugega, tretje ali četrtega mesta, to me ne zanima.

Ko smo prišli sem, smo rekli, želimo osvojiti prvenstvo. To je Delius vseskozi govoril. Cilj Olimpije je prvo mesto, torej naslov prvaka. Ni drugega, tretje ali četrtega mesta, to me ne zanima. Če želimo biti drugi, tretji, četrti, bomo kupili nek drug klub in bili zadovoljni. Hecamo se in gledamo tekmo vsak vikend in vse je v redu. Ampak to je Olimpija, to je najvišji nivo. Tukaj ni izgovorov. Zato me moti to … Najlažje je reči, da je kriv trener. Ni samo trener. V tem primeru ni samo trener.

VPRAŠANJE: Je problem v karakterju igralcev? Niste izbrali pravih karakterjev?

BOROMISA: V slačilnici nimamo problemov. Nimamo izpadov, pretepov, prepirov, ni neprofesionalnih igralcev, ni pijančevanja, nimamo nekih drastičnih problemov. Vsak igralec je pravi profesionalec in mora dati več.

VPRAŠANJE: Bo novi trener diktator? Bolj trda roka kot je bil Henriques?

BOROMISA: Kaj pomeni diktator?

VPRAŠANJE: Mislim, trda roka.

BOROMISA: Mehka.

BARIŠIĆ: Morda pa potrebujemo trdo roko.

VPRAŠANJE: Govorili ste o Vidovšku, ki bo nekaj časa poškodovan. Ali že zdaj iščete kakšno rešitev na tem položaju med prostimi igralci ali boste čakali do zime?

BOROMISA: Čakali bomo do zime. Pintol si zasluži priložnost in jo bo dobil. Tukaj je tudi mladi Mauricio. S tem nimamo problemov. Videli ste, da smo že prej dali priložnost nekaterim trenerjem, nekaterim mladim igralcem, ki jih drugi niso videli, tako da s tem ne bo problemov. Pintolu želim vso srečo.

VPRAŠANJE: Ste podaljšali pogodbo z Doffom, ali še niste?

BOROMISA: Odgovoril vam bom lahko 10. januarja.

VPRAŠANJE: V Evropi je še upanje, želja po uvrstitvi v izločilne boje, ali se boste poskusili osredotočiti na prvenstvo? Vam Evropa mogoče ni več prioriteta?

BARIŠIĆ: Absolutno so cilj izločilni boji. Mi smo prve dve tekmi izgubili, ampak to je bil od začetka naš cilj. Zato smo se morda odločili za ta korak, da dobimo dodatno energijo, ekipa in vsi mi, da izvlečemo maksimum iz teh tekem, ki jih imamo v naslednjih šestih tednih. Tako da so izločilni boji absolutno naš plan in cilj. Zakaj pa ne? Videli smo prvi dve tekmi, proti Lillu smo dobili gol v 95. minuti, v drugem polčasu smo bili celo malo boljša ekipa od Lilla. Po mojem mnenju smo si zaslužili več. Doma proti Bratislavi enako. Na žalost smo dobili ta gol, tekma bi se lahko končala tudi neodločeno. Če bi Rui izkoristil tisto priložnost, bi morda celo zmagali. Težko je reči, toda cilj se je uvrstiti naprej v Evropi.

VPRAŠANJE: Omenjali ste izgovore o utrujenosti, izčrpanosti, da je odgovornost na igralcih, pa smo vseeno poslušali tudi trenerja, da je večkrat omenjal utrujenost in izčrpanost in tako naprej. Je bil tudi to eden od glavnih razlogov, da ste se poslovili od Joaa Henriquesa?

BARIŠIĆ: Je to vprašanje za mene ali za športnega direktorja?

Je utrujenost lahko izgovor? Da in ne.

BOROMISA: Kar se tiče Joaa, smo morda, glede na širok kader, pričakovali da bo več rotacije oziroma v tej smeri, ampak trener je z njimi vsak dan, najbolje jih pozna. Odločitev je bila takšna, kot je rekel direktor, da se to malo pretrese v pozitivnem smislu. Je utrujenost lahko izgovor? Da in ne. Za Evropo je bilo pripravljenih 24 igralcev. Ne vem, kako naj ti odgovorim na to vprašanje.

BARIŠIĆ: Saj lahko jaz, ni problema.

BOROMISA: Morda smo pričakovali več rotacije, boljšo atmosfero, nekdo si je morda zaslužil igrati, nekdo ne, to so neke analize. Morda potrebujemo trenerja, ki bo malo pretresel slačilnico.

Iz hrvaščine prevedel Miha Zupan.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.