V tokratni fotozgodbi se bomo sprehodili po osrednjem tržaškem štadionu Nereo Rocco in njegovi okolici. Štadion stoji v četrti Valmaura in sprejme 26.566 gledalcev. Imenuje se po legendarnem igralcu in trenerju Triestine Nereu Roccu (1912-79), ki je za rdeče-bele odigral 232 tekem. V trenerski karieri je poleg Triestine vodil tudi AC Milan, Torino in Fiorentino.

Štadion je bil zgrajen v obdobju 1987-1992. Triestina, ki je v tem obdobju že dvakrat bankrotirala (1994 in 2012) na njem igra od leta 1992.

V obdobju 2018-19 so ga temeljito prenovili ob stoletnici kluba, ki je bil originalno ustanovljen leta 1918.

Prva tekma na novem štadionu je bila odigrana 18. oktobra 1992. V sklopu Serie C je gostujoči Vis Pesaro premagal Tržačane z 1:0. Prvi gol v zgodovini štadiona je dosegel Sicilijanec Maurizio Pellegrino.

Slovenska reprezentanca je na tem štadionu dosegla eno svojih največjih zmag, ko je 21. avgusta 2002 na prijateljski tekmi z golom Sebastjana Cimirotića premagala veliko Italijo z 1:0. Srečanje so zaznamovali tudi navijaški izgredi, saj je bilo med 13.000 gledalci kar 4000 slovenskih navijačev. Za azzure, ki jih je takrat vodil legendarni Giovanni Trappatoni, so na tej tekmi nastopili nekateri izjemni nogometaši, na primer Gianluigi Buffon, Alessandro Nesta, Fabio Cannavaro, Christian Panucci, Alessandro Del Piero in Pippo Inzaghi.

Do leta 1992 je Triestina igrala na bližnjem štadionu Giuseppe Grezar, ki je danes v uporabi samo še za atletske prireditve. Štadion je bil zgrajen leta 1932 in tega leta je na prijateljskem srečanju proti Triestini tukaj gostoval tudi predvojni predhodnik Olimpije, ASK Primorje in izgubil s 4:0.

Na štadionu se občasno organizirajo tudi koncerti. Junija 2012 je tukaj nastopil legendarni ameriški rocker Bruce Springsteen, dve leti kasneje pa znana ameriška rock skupina Pearl Jam.

Štadion ima štiri sektorje: Tribuna Gino Colaussi (vzhodna tribuna), Tribuna Piero Pasinati (zahodna tribuna), Curva Guglielmo Trevisan (severna tribuna) in Curva Stefano Furlan (južna tribuna).

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.