Dalmatinec Ivan Prtajin je v dresu Olimpije igral samo kakega pol leta, v drugi polovici sezone 2021/22. V januarskem prestopnem roku ga je pripeljal takratni duet športnih direktorjev Mladen Rudonja in Marin Skender, ki je pred začetkom spomladanskega dela dodobra prevetril ekipo. Prtajin je bil mišljen kot udarna igla nove »nemške« Olimpije, vendar je po učinkovitem začetku na pripravah v Istri njegov strelski instinkt popolnoma zatajil.

Prtajin se je rodil v Zadru, 14. maja 1996, prve nogometne korake pa ni naredil pri NK Zadru, pač pa pri lokalnem nižjeligašu NK Arbanasi, od koder je že s petnajstimi leti odšel v hrvaško prestolnico, kjer se je kalil v mladinskih šolah Trešnjevke in Zagreba, ko pa je postal polnoleten, je poskusil srečo pri primaveri italijanskega prvoligaša Udineseja.

Mladi Prtajin ob podpisu pogodbe s Hajdukom

Februarja 2017 je zapustil italijanski škorenj in podpisal za splitski Hajduk, kjer pa je bil zgolj član rezervne ekipe, ki je igrala v drugi hrvaški ligi. Vmes je bil nekaj časa posojen tudi drugoligašu Dugopolju, nekakšni Hajdukovi »Lokomotivi«. V prvem moštvu splitskega velikana je vknjižil en sam nastop.

Avgusta 2019 je poskusil srečo v tujini. Podpisal je za nizozemskega drugoligaša Rodo iz Kerkradeja. V drugi nizozemski ligi je sicer zabeležil 16 nastopov, a je zelo redko igral več kot pol ure. Ponavadi je vstopal v sami končnici tekme. Zato je po vsega eni sezoni zapustil deželo tulipanov in našel nov izziv v švicarski drugi ligi.

V dresu Rode JC mu ni šlo

Tam se mu je končno odprlo. V sezoni 2020/21 je za Schaffhausen, klub iz mesteca na skrajnem severu države, v neposredni bližini nemške meje, na 34 tekmah zabil 14 golov. Tudi v jesenskem delu sezone 2021/22 je bil v dobri strelski formi, saj je dosegel 9 zadetkov na 18 tekmah.

In nato je sledil januarski prestop v Olimpijo, kjer je v prvi slovenski ligi prav tako vknjižil 18 nastopov, a je nasprotno mrežo zatresel le štirikrat. Čeprav se je velikokrat znašel v dobrih priložnostih, je navijače konstantno spravljal v obup s svojo neučinkovitostjo. Mnogi so se čudili, zakaj je vseskozi v prvi enajsterici, glede na to, da je bilo več kot očitno, da je zaradi vseh zgrešenih priložnosti v slabem psihičnem stanju.

Olimpijo je zapustil avgusta 2022

V klubu je ostal tudi na začetku sezone 2022/23, ko je trener postal Albert Riera. V SNL je vknjižil samo še en nastop, v kvalifikacijah za konferenčno ligo pa je nastopil na vseh štirih tekmah. Proti romunskemu Sepsiju je vstopil dve minuti pred koncem tekme, predvsem zato, da bo sodeloval pri izvajanju enajstmetrovk. Njegovo zadnje dejanje v dresu Olimpije je bila zgrešena enajstmetrovka proti Romunom.

Avgusta je prestopil v nemškega tretjeligaša Wehen iz Weisbadna v osrednji Nemčiji. Tukaj se mu je spet odprlo. V ligi je dosegel 15 golov na 27 tekmah, en gol pa je prispeval tudi v dodatnih kvalifikacijah za drugo ligo proti Arminii iz Bielefelda, tako da je veliko prispeval k temu, da je Wehen napredoval v drugi rang.

V Weisbadnu je končno izpolnil svoj potencial

Preskok na višji nivo mu v lanski sezoni ni povzročal preglavic. Čeprav so ga želeli v svoje vrste zvabiti celo nekateri nemški prvoligaši, se je odločil da po enem letu še ne bo menjal kluba, saj je bil v Weisbadnu zelo zadovoljen. V 2. Bundesligi je na 31 tekmah dosegel 13 golov, kar pa ni bilo dovolj, da bi se Wehen rešil izpada. V dodatnih kvalifikacijah za obstanek je Prtajin spet zabil gol v dvoboju z Jahnom iz Regensburga, vendar tokrat to ni bilo dovolj.

V sezoni 2023/24 je pustil pečat tudi v nemškem pokalu, kjer se je njegova ekipa pomerila z RB Leipzigom in klonila s tesnih 2:3. Oba gola proti enemu najboljših moštev v Evropi je zabil Prtajin. Po tekmi mu je osebno čestital bivši zvezdnik Bayerna, zdaj pa komentator pri nemški televiziji ARD, Bastian Schweinsteiger, ki si je ogledal srečanje in Prtajina primerjal kar s slovitim Poljakom Robertom Lewandowskim.

V sezoni 2024/25 bo nosil dres Uniona v Bundesligi

Njegove predstave v drugi ligi niso ostale neopažene, saj je sledil prestop v kultnega bundesligaša Union iz Berlina, ki je za 28-letnega Dalmatinca Wehnu plačal okrogel milijon evrov. V naslednji sezoni se bo tako Prtajin dokazoval v eni najboljših lig na svetu, mi pa lahko samo obžalujemo, da ni že v času, ko je igral za Olimpijo, pokazal vsaj del talenta, s katerim se je v zadnjih dveh letih prek druge švicarske lige, slovenske lige in tretje nemške lige prebil na najvišji nivo. Zdaj si je končno zares zaslužil vzdevek “Trpajin”, ki so mu ga ob prihodu v Ljubljano nadeli navijači Olimpije.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.