V tem tednu je Olimpija predstavila svojo tretjo zimsko okrepitev. Iz zagrebškega Dinama je v Ljubljano prišel nadarjeni Antonio Marin. Osebno igralca pred tem nisem poznal, ker pač ne spremljam hrvaške lige tako podrobno. Sem pa slišal veliko lepega o njem, zato si mladenič zasluži kratko analizo.

Čeprav je star le 23 let, ima v prvi hrvaški ligi za sabo že 102 nastopa. (Podatki so iz Tranfermarkta, zato jih je treba jemati z malo rezerve.) Sodeloval je pri 24 zadetkih (12 zadetkov, 12 asistenc). Kar solidna statistika. Antonio je desničar ampak je igral po večini na levi strani napada oziroma vezne linije. Njegova osnovna pozicija je levo krilo, vendar pogostokrat hodi nazaj po žogo in želi biti vpleten v izgradnjo napada. Nemalokrat se v protinapadih pomakne na mesto centralnega napadalca.

Antonio Marin je podpisal pogodbo do konca leta 2026 (Foto: NK Olimpija)

Zadeva večinoma z desno nogo, nevaren pa je tudi z levico in glavo. Podrobno sem si pogledal posnetke njegove igre proti Astani, ki jo je Dinamo dobil s 5:1. V zgolj 20 minutah je dosegel zadetek, dvakrat ustrelil na gol, imel 9/9 točnih podaj in 2/2 dobljenih dvobojev. Bil je (statistično) drugi najboljši igralec Dinama na tej tekmi. Kljub temu pa prave priložnosti pri Dinamu ni dobival. Dinamo pač razpolaga z ogromnim številom nadarjenih nogometašev, kjer se do stalnega mesta v prvi enajsterici ne dokoplje vsak.

Kot moderen tip ofenzivca dobro izvaja predložke iz prekinitev, strelja penale in podaja v prostor. Rad se spusti v dvoboje, preigrava in ne odlaša s strelom. Nekako spominja na »levostransko«  verzijo Cola Palmerja. Pravzaprav je veliko ključnih podaj (podaja, ki se konča s strelom) izvajal iz prekinitev. Ima idejo v igri in je z mislimi usmerjen v napad, čeprav se pogosto vrača nazaj in odvzema žoge. Na momente je igral levega beka v formaciji petih mož v zadnji liniji. Ne naredi veliko prekrškov, manj kot enega na tekmo. Izključen ni bil še nikoli.

Njegova statistika ni slaba

V sezoni 2023/24 je za Dinamo odigral 333 minut (dobrih 22 v povprečju na tekmo). Številke niso ravno vrhunske, a glede na minutažo povsem solidne. Dva zadetka (1,85 pričakovanih zadetkov), 56% uspešnih preigravanj, 81% uspešnih podaj (102/126), 45% uspešnih dvobojev, 19 stikov z žogo v nasprotnem kazenskem prostoru (1,26/tekmo) in ena sama podaja vratarju, kar priča, da je usmerjen zelo napadalno.

Za Rijeko je v lanski sezoni odigral par odličnih partij. Njegova minutaža je bila neprimerno večja kot letos pri Dinamu, saj je bil eden od nosilcev igre. Dosegel je tri zadetke in vpisal eno asistenco. Je pa treba poudariti, da je imel v Rijeki drugačno vlogo. Večinoma je igral kot levi ofenzivni vezist, v Dinamu pa je letos menjaval položaje med desnim veznim/bočnim in levim ofenzivnim vezistom. Načeloma so takšna poimenovanja bolj za Football Manager sladokusce, ker moderni nogometaši velikokrat menjajo položaje med tekmami. Kot zanimivost naj omenim, da je njegov agent  Miroslav Bičanić, ki je z Olimpijo že sodeloval, saj je bil njegov klient Marijan Čabraja član zeleno-belih spomladi leta 2022.

Igor Barišić (levo) in Goran Boromisa (desno) sta Marina (v sredini) v Ljubljano pripeljala brez odškodnine (Foto: NK Olimpija)

Marinova vrednost na Tranfermarktu znaša milijon evrov. Glede na igralski kader Olimpije so vrednejši samo Elšnik, Ratnik in Vidovšek. Težjih poškodb pri njemu ni zabeleženih. Moje mnenje je, da gre za dobro okrepitev. Če ponovi igre iz Rijeke in evropskih tekem Dinama, potem je uprava zadela žebljico na glavico. Upam, da ne bo podcenjeval naše lige, kot so jo poprej že mnogi, ki so prišli kot Mbappe v Jevnico, odšli pa kot Henderson iz Saudove Arabije.

Prav zanimivo bo videti, kdo od Dinamovih »grelcev klopi« se bo bolj vklopil v moštvo: Marin pri Olimpiji ali Menalo pri Celju. Kot že ničkolikokrat rečeno, čas bo pokazal svoje.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.