Kot je že v navadi, je Olimpija po sezoni kar precej spremenila svojo igralsko zasedbo. Odšli so Aldair, Mario Kvesić, Anes Krdžalić, Goran Milović, Đorđe Crnomarković in Dino Špehar. Vendar je klub hitro odreagiral in pripeljal nove obraze. Večini navijačev so prišleki precejšnja uganka. Kdo sploh so? Na katerem položaju igrajo? Kakšne so njihove izkušnje na članski ravni nogometa?  Iz naših medijev boste težko izvedeli kaj več kot najbolj osnovne stvari, zato je prav, da se jih (vsaj v grobem) malo bolj nogometno predstavi. Če smo v preteklosti »uvažali« nogometaše večinoma iz bivše skupne države pa smo se zdaj obrnili proti zahodu.

Raul Florucz je bil med najboljšimi nogometaši druge hrvaške lige (Foto: NK Olimpija)

RAUL FLORUCZ

Starost: 22

Državljanstvo: avstrijsko

Višina: 182 cm

Položaj: levo/desno krilo

Primarna noga: desna

Vrednost: 850.000 €

Prejšnji klub: Jarun (2. hrvaška liga), 24 nastopov/12 zadetkov/4 asistence

Raul je k Olimpiji dokončno prestopil v tem mesecu. Prišel je iz zagrebške Lokomotive, čeprav je bil v minuli sezoni posojen k drugoligašu Jarunu. Z 12 zadetki je bil drugi najboljši strelec lige, dodal pa je še 4 asistence. Bil je eden ključnih nogometašev zagrebškega kluba, ki je sezono končal na 5. mestu.

V spomladanskem delu prvenstva je večinoma igral na desni strani kot bočni vezist v zelo različnih sistemih trenerja Jerka Leka. Sezono je sicer začel kot igralec Lokomotive, a je nastopil le na eni tekmi v hrvaški prvi ligi. Nato je odšel v drugo ligo, kjer je začel prav vse tekme, na katerih je nastopil (24). Od 12 zadetkov je dosegel celo en hat-trick (proti Dubravi). Zanimivo je to, da so bili vsi njegovi zadetki doseženi na domačih tleh. V drugi polovici sezone je na 11 tekmah dosegel 6 zadetkov in v povprečju odigral kar 88 minut vsakega srečanja.

Gre za prefinjenega bočnega vezista, ki je zelo napadalno usmerjen. S svojim gibanjem ustvarja višek igralca v napadalni tretjini, saj izvede 3,8 progresivnih vtekanj (v grobem je to vtekanje igralca z žogo, ko neovirano preteče določeno razdaljo in kjer se obrambna linija pomakne na svojo polovico). Na zadnjih 11 tekmah je v povprečju sprožil 3,8 strela na gol (1,8 v okvir). Na nobeni tekmi ni ostal brez strela. Za primerjavo: Svit Sešlar je na svojih zadnjih 11 tekmah sprožil 2,3 strela na vrata, ko je igral na desnem krilu. Ima pa Raul določene težave z realizacijo. Njegov xG (pričakovani zadetki) za zadnje 4 zadetke je bil 5,02. Se pravi si ustvarja dobre priložnosti, ki jih ne izkoristi. Odstopanje sicer ni veliko ampak dovolj za omembo. Odstopa pa mladi Avstrijec predvsem pri preigravanjih. V spomladanskem delu je v povprečju uspešno preigraval šestkrat na tekmo, kar je zelo visoka številka.

Raul bo nedvomno v pomoč Sešlarju (v kolikor Svit ostane) in zamenjava za Aldairja, ki je v letošnji sezoni večinoma kraljeval na desnem krilu.

Ahmet Muhamedbegović je igral za slovaškega vice-prvaka (Foto: NK Olimpija)

AHMET MUHAMEDBEGOVIĆ

Starost: 24

Državljanstvo: avstrijsko

Višina: 186 cm

Položaj: centralni branilec

Primarna noga: leva

Vrednost: 400.000 €

Prejšnji klub: Dunajska Streda (1. slovaška liga), 19 nastopov.

Igralec z najdaljšim enomestnim priimkom v zgodovini Olimpije je prišel v Ljubljano kot zamenjava za Crnomarkovića. V letošnji sezoni slovaške lige je vknjižil 19 nastopov (74 min/tekmo) za ekipo Dunajske Strede. Od tega je v prvi enajsterici začel 14 tekem. Zanimivo, da je »levičar«, kar je v modernem nogometu čedalje bolj iskana odlika zaradi diagonalnih žog in obrambne tehnike. Le vprašajte Guardiolo zakaj je v City pred leti pripeljal Nathana Akeja.

Ofenzivno seveda Ahmet ni učinkovit, saj je v pretekli sezoni ostal brez strela v okvir vrat. Bolj mu ležijo ležijo obrambne naloge. Podaja z 90% natančnostjo, kar pa ni nič posebnega za centralne branilce, če smo pošteni. Je pa kar učinkovit pri dvobojih, saj jih uspešno dobi kar 72%, kar je malenkost boljše od Crnomarkovića v lanski sezoni. Za razliko od Crnomarkovića, ki je bil poznan po prekrških, jih Ahmet ne dela prav veliko. Zgolj 2 rumena kartona in brez izključitve v lanski ligaški sezoni. Povprečno v 90 minutah Ahmet prestreže 4,88 žog, kar je manj od Crnomarkovićevih 4,91.

Glede na obrambne dvoboje je Crnomarković malenkost boljši ampak tudi veliko izkušenejši kot Ahmet.

Jorge Silva ima izkušnje iz portugalske prve lige (Foto: NK Olimpija)

JORGE SILVA

Starost: 27

Državljanstvo: portugalsko

Višina: 183 cm

Položaj: desni bočni branilec

Primarna noga: desna

Vrednost: 300.000 €

Prejšnji klub: Paços Ferreira (1. portugalska liga), 17 nastopov

Še en Portugalec, ki se bo preizkusil v vrstah Olimpije. Gre za desnega bočnega branilca, ki ga trener Joao Henriques dobro pozna. V zadnjih štirih sezonah pri Paços Ferreiri je nastopil na 42 tekmah.

V pretekli sezoni je nastopil na 17 tekmah prve portugalske lige. Začel je zgolj 3 tekme in ni zabeležil nobenega zadetka ali asistence. S prihodom v Ljubljano se bo na boku boril za minutažo z Lasickasom. Oba sta zelo primerljiva po številkah, kar se tiče obrambnih nalog (gledano v vseh tekmovanjih). Treba je pa vseeno vzeti v zakup, da je Portugalec igral v dosti kvalitetnejši ligi kot Litovec.

Jorge je boljši v zračnih dvobojih in malenkost slabši v obrambnih dvobojih (53 % proti 61 %). Velika odstopanja pa so v ofenzivni fazi igre. Justas je v pretekli sezoni enajstkrat streljal na gol, Jorge zgolj enkrat. Po drugi strani pa kar 41% vseh Portugalčevih predložkov v kazenski prostor pride do cilja (Lasickasovi zgolj 26%). Razlika v napadalnih vlogah verjetno tiči tudi v trenerjevih zamislih. Riera je boke pošiljal zelo visoko. Jorge je občasno igral tudi na položaju desnega »wing-backa«, tako da mu recimo sistem s tremi (ali petimi) branilci ni povsem tuj.

Nemanja Motika je bil najavljen kot velika okrepitev (Foto: NK Olimpija)

NEMANJA MOTIKA

Starost: 20

Državljanstvo: srbsko, nemško

Višina: 179 cm

Položaj: napadalec, levi bočni vezist

Primarna noga: desna

Vrednost: 1.000.000 €

Prejšnji klub: Austria Lustenau (1. avstrijska liga), 18 nastopov, 1 zadetek, 1 asistenca.

Verjetno najbolj zanimiv nogometaš letošnjega prestopnega roka v Ljubljani. Nemanja je k Olimpiji prišel kot velika okrepitev in igralec s potezo več. Nazadnje je kot posojen član Crvene zvezde (10 tekem za člane) igral za Austrio Lustenau. Nastopil je na 18 ligaških tekmah in vpisal en zadetek. V večini primerov je igral kot osrednji napadalec. V povprečju je igral 46 minut/tekmo. Njegova bera strelov pa ni ravno blesteča (0,55 strela/tekmo), s tem pa tudi xG, ki znaša 1,07. V povprečju ima en stik z žogo na tekmo v nasprotnikovem kazenskem prostoru.

Na prvi pogled je ta statistika zelo skopa, sploh če jo primerjamo z Bristrićevo, ki je letos za zmaje odigral podobno število tekem in dosegel 4 zadetke. Kljub temu, da Nemanja ni tolikokrat streljal na gol pa ima boljši odstotek vseh strelov, ki so šli v okvir (42% proti 45%). Boljši je tudi v preigravanjih, ki jih na 90 minut izvede 6,  enkrat več kot Bristrić (3). Velika razlika je tudi v sprintih z žogo. Motika jih (na 90 minut) izvede 1,27 proti Bristrićevim 0,27. Tudi v protinapadu je Motika bolj aktiven in sodeluje pri izgradnji saj beleži več podaj v prazen prostor za obrambno linijo. Svoje najboljše predstave je pokazal v sezoni 2021/22, ko je igral v regionalni nemški ligi (4. liga). Na 24 tekmah je dosegel 15 zadetkov in 8 asistenc.

Nedvomno Motika razpolaga z velikim talentom, ki še ni dokončno razvit. Razlogov za to je lahko več. Taktika trenerja, okolje ali pa pomanjkanje samozavesti.

Saar Fadida je prvi Izraelec, ki bo oblekel sveti dres (Foto: NK Olimpija)

SAAR FADIDA

Starost: 26

Državljanstvo: izraelsko

Višina: 177 cm

Položaj: vezist

Primarna noga: desna

Vrednost: 300.000 €

Prejšnji klub: Hapoel Hadera (1. izraelska liga), 30 nastopov, 5 zadetkov, 2 asistenci

Fadida je postal prvi Izraelec v zgodovini Olimpije. V prejšnji sezoni je v izraelskem prvenstvu nastopil na 30 tekmah, dosegel 5 zadetkov in prispeval 2 asistenci. V zadnjih 4 sezonah je v izraelski prvi ligi vedno zabeležil 20+ odigranih tekem, tako da težav s pomanjkanjem minutaže nima. Glede na statistike nikjer ne odstopa. Ne v pozitivnem in ne v negativnem smislu. Kljub temu, da je po poklicu vezist pa je tretjino tekem letos odigral celo na položaju centralnega napadalca. Da je napadalno usmerjen priča tudi dejstvo, da sproži dobra dva strela na tekmo in ima skoraj 64% uspešnost podaj v napadalno tretjino. V lanski sezoni je samo dvakrat podal nazaj svojemu vratarju.

Odstotek njegovih podaj znaša 78 % in je v povprečju vsaka podaja dolga dobrih 16 metrov (za primerjavo ima Doffo v povprečju dobrih 18 metrov dolgo podajo). Torej je Fadida vajen igre na majhnem prostoru. Na tekmo v povprečju prejme 23 podaj (Elšnik recimo dobrih 27). Se pravi je relativno rad v središču vezne linije, kjer lahko kontrolira potek igre.

Pedro Lucas v portugalski drugi ligi ni bil preveč učinkovit (Foto: NK Olimpija)

PEDRO LUCAS

Starost: 24

Državljanstvo: brazilsko

Višina: 186 cm

Položaj: centralni napadalec

Primarna noga: desna

Vrednost: 350.000 €

Prejšnji klub: Mafra (2. portugalska liga), 73 nastopov, 11 zadetkov, 2 asistenci

Pedro Lucas je v letošnji sezoni 2. portugalske lige nastopil na 33 tekmah in dosegel 4 zadetke ter prispeval 2 asistenci. V povprečju je zbral slabih 70 minut na tekmo. Kljub temu, da je zbral zgolj 4 zadetke pa ni tako neuspešen napadalec v smislu kreiranja priložnosti. V povprečju je v pretekli sezoni izvedel 1,5 strela na vrata (0,72 v okvir). Statistiko mu kvarijo predvsem zadnje 3 tekme, kjer je ostal brez strela (na igrišču je tedaj prebil le 19, 13 in 75 minut). Njegovi pričakovani zadetki (xG) znašajo 6,74, kar pomeni, da je še veliko prostora za izboljšanje realizacije. Vsi 4 zadetki so bili doseženi z razdalje enajstih metrov ali manj (dva z glavo).

Pretirano dober »dribler« ravno ni (0,33 uspešnih preigravanj na tekmo). Je pa po drugi strani malenkost bolj vpleten v samo izgradnjo napada, kot recimo Bristrić. Na 90 min izvede 0,32 progresivne podaje (podaja v prazen prostor za nasprotnikovo obrambno linijo, kjer že vteka prosti soigralec). Bristrić v tem segmentu ne beleži nobene vrednosti. Beleži tudi več podaj (ki niso predložki) z razdalje 20 metrov v nasprotnikov kazenski prostor (0,57/90 min). Boljši je tudi v uspešnosti podaj naprej.

V letošnji sezoni je Mafra dosegla 46 zadetkov na 34 tekmah. Samo trije pa so jih dosegli več kot Pedro Lucas (najboljši je bil Pite s 7 zadetki). Lucas je verjetno bolj tip napadalca, ki čaka na svoje priložnosti. V obzir je treba vzeti, da Mafra ni bila pretirano uspešna napadalna ekipa. Njihov xG je znašal zgolj 1,5 zadetka na tekmo (1,35 dejanskih zadetkov/tekmo), čeprav so na zadnjih tekmah redno beležili vsaj 4 strele v okvir vrat.

Zanimivo bo videti, ali bo strokovni štab uspel ustvariti homogeno napadalno linijo, saj sta si Lucas in Bristrić podobna v slogu igre. S tem, da je eden boljši realizator, drugi pa malenkost bolj aktiven pri kreiranju napada.

Vse zgoraj naštete okrepitve so zanimive. Pogrešam le kakšnega Slovenca, recimo takšnega, ki je bil že naš član in se je preselil v Sežano.

Veseli me, da je klub že kmalu po sezoni začrtal pot za okrepitve in da se (še) ni začela razprodaja največjih draguljev. Vse zgoraj naštete okrepitve so zanimive. Pogrešam le kakšnega Slovenca, recimo takšnega, ki je bil že naš član in se je preselil v Sežano. Na položaju defenzivnega vezista smo malo osiromašeni, kajne? Kako se bodo pa vklopili prišleki bo pa (seveda nadvse klišejsko) pokazal čas.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.