Po sobotni prvenstveni tekmi proti Domžalam je kapetan Olimpije Timi Max Elšnik govoril o tem, da s soigralci na vsakem treningu veliko molijo in se molitev potem obrestuje na terenu. Ker je vse naše življenje pogojeno s številkami, sem se seveda, kot je to v moji naravi, podal v iskanje bibličnih številk povezanih z Olimpijo. Misticizem in Olimpija? Obstaja še kaj bolj romantičnega na svetu?

Biblija je najbolj brana knjiga na svetu. Polna metafor in skritih kod. V njej se znova in znova pojavljajo ista števila. Mnogi verjamejo, da je v teh številih skrito bistvo življenja in da razjasnijo prihodnost. Katera pa so ta števila in ali imajo sploh kaj povezave s tekmami Olimpije v tej sezoni? Je Olimpija plod božje milosti ali načrtnega dela?

Število 1

Ni presenetljivo, da je število 1 prvo na lestvici. Prva zapoved pravi »Veruj v enega Boga«. Monoteizem par excellence. »Poslušaj, O Izrael: gospod naš Bog, Bog je eden.« Tako je zapisano v Devteronomiju, ki pripada Peteroknjižju. Njeno avtorstvo se pripisuje Mojzesu, verskemu vodji, zakonodajalcu in preroku.

Olimpija je prva na lestvici.

Naključje? Ne bi rekel.

Prerok Riera in njegovi apostoli (Foto: MZ)

Število 3

Število 3 predstavlja sveto trojico. To pomeni, da se Bog pojavlja v treh različnih osebah, ki se imenujejo Bog Oče, Bog Sin in Bog Sveti Duh. Domnevno naj bi hudič trikrat skušal zapeljati Jezusa v skušnjavo, a mu ni uspelo. Sveto pismo tudi omenja tri nadangele: Mihaela, Gabrijela in Rafaela.

Olimpija je v soboto v Domžalah dosegla 3 zadetke.

Naključje? Ne bi rekel.

Število 4

Križ je sestavljen iz štirih točk in Jezusova rodbina sega v četrto izmed dvanajstih plemen Izraela.

Na zadnji pokalni tekmi proti Ljutomeru je Olimpija dosegla 4 zadetke.

Naključje? Ne bi rekel.

Število 6

Sveto pismo obravnava število 6 kot nepopolno. Najbolj poznana številka v Bibliji pa je seveda 666, kar predstavlja nesveto trojico.

Na sobotni tekmi proti Domžalam je bilo v začetni enajsterici 6 slovenskih nogometašev.

Naključje? Ne bi rekel.

Olimpija je neporažena na zadnjih 7 tekmah (vsa tekmovanja). Naključje? Ne bi rekel.

Število 7

Sedmica simbolizira popolnost. Eden izmed Jezusovih čudežev je nahranitev prek 5000 ljudi. Vzel je pet hlebcev, pogledal v nebesa, se zahvalil Bogu, svojemu Očetu, in jih prepustil svojim učencem, da so jih razdelili. Enako je storil z dvema ribama (5+2=7).

Vsi, moški, ženske in otroci, so jedli toliko, kolikor so želeli. Jezus čudežno pomnoži hlebce in ribe, tako da je bilo hrane več kot dovolj.

Olimpija je neporažena na zadnjih 7 tekmah (vsa tekmovanja).

Naključje? Ne bi rekel.

Število 9

Število 9 se 49-krat pojavi v Svetem pismu. Jezus je preminil usodnega devetega dne. Zato število 9 predstavlja popolnost, končnost.

V aktualni ligaški sezoni je za Olimpijo doseglo zadetek 9 nogometašev.

Naključje? Ne bi rekel.

Število 10

Deset Božjih zapovedi ali Dekalog so pravila, po katerih naj bi se ravnalo človeštvo, da bi živelo v sožitju. Nastale so kot del judovskega njegovega zakonika, ki ga je posredoval Jahve in zapisal prerok Mojzes. Jezus je v svojem življenju naredil 37 čudežev (3+7=10).

V letošnji sezoni je proti Olimpiji svojo ekipo vodilo 10 različnih trenerjev.

Naključje? Ne bi rekel.

Svetišče v Stožicah (Foto: MZ)

Število 12

Ko je Jezus kakšno leto in pol oznanjeval svoje poslanstvo, se je moral odločiti o nečem zelo pomembnem. Katere od svojih učencev bo izbral za tesne sodelavce? Koga bo šolal za to, da bo skrbel za krščansko občino? Zato je šel na goro, kjer je lahko bil sam, in celo noč molil (podobno delamo vsi navijači Olimpije pred tekmami, kajne?). Naslednje jutro je poklical nekatere svoje učence in izmed njih izbral 12 apostolov.

Številka 12 pri Olimpiji je upokojena. V čast navijaški skupini Green Dragons kot dvanajstemu igralcu.

Naključje? Ne bi rekel.

Število 21

V Evangeliju po Janezu je 21 poglavij. V knjigi preroka Izaija je v 14. verzu 7. poglavja (7+14=21) prvič eksplicitno omenjen prihod novega mesije, odrešenika Jezusa Kristusa, in to več stoletij pred rojstvom Jezusa. Prerokoval je o rojstvu deteta, ki bo sedlo na Davidov prestol in ustanovilo kraljestvo, ki mu ne bo konca.

Olimpija je v letošnji ligaški sezoni izvedla 21 strelov po podajah iz kota. 

Naključje? Ne bi rekel.

Število 40

Štiridesetica se kar 146-krat pojavi v Bibliji. To je tradicionalno hebrejsko število. Bog je Izraelce za 40 let kaznoval s potovanjem po puščavi, ker niso verjeli vanj. Mojzes je preživel 40 dni na gori Sinaj, kjer je prejemal božje zapovedi.

Olimpija je v letošnjih domačih tekmovanjih (liga in pokal) dosegla 40 zadetkov.

Naključje? Ne bi rekel.

Pod črto: Timi je imel prav. Bog je in navija za Olimpijo!

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.