Luka Jesih

»Živjo, Dušan, v zbirki imam tvoj dres s tekme proti Espanyolu, delam muzej Olimpije in res bi bil vesel, če bi mi ga podpisal,« se je začel telefonski pogovor z bivšim kapetanom zeleno-belih, Dušanom Kosićem, ko sem preko njegovega znanca uspel priti v kontakt z njim in mu opisati svojo veliko željo. »Iz tekme proti Espanyolu? Spomnim se, takrat sem dres zamenjal z Arteago. Ni nobenega problema, z največjim veseljem ti ga podpišem.«

Vedno sem nekoliko živčen po (ob) prvih pogovorih z nogometaši, ko jim predstavim svoje delo in želje, saj so bili vsi v otroštvu moji veliki vzorniki, kaj šele Dušan Kosić, kapetan, ki sem ga izjemno spoštoval zaradi odlik na igrišču, obenem pa sem o njem tudi kot človeku slišal marsikaj lepega. A tokrat je srčni utrip proti koncu pogovora pospešil zaradi nečesa drugega. »Bom videl, če ga lahko najdem. Daj mi par dni da pregledam na podstrehi in se javim.«

Dres Dušana Kosića s tekme Espanyol-Olimpija 2-0, 28.9.2000 (Foto Luka Jesih/Zeleni muzej)

Olimpija – Espanyol. Eden mojih prvih spominov na Olimpijo, čeprav bežen in verjetno v marsičem tudi nenatančen. Prvi jok zaradi ljubljenega kluba. Cime in Raka v napadu. Najbolj pa se spomnim vesoljnega potopa v Barceloni. Lilo je kot iz škafa, z žogo se po tleh ni dalo storiti skoraj nič. V tem napol vaterpolu, napol nogometu je bil uspešnejši Espanyol in se uvrstil v naslednji krog, moja zgodba pa se začenja po koncu tekme.

Navada je bila, da so Olimpijini igralci menjali drese z uglednimi nasprotniki šele po povratni tekmi, razlog je bil verjetno v tem, da niso imeli veliko dresov. Tudi v Barceloni ni bilo nič drugače. Espanyol je klub s tradicijo, na tej tekmi je za modre recimo igral Mauricio Pochettino, trenutni trener PSG-ja in nekateri ljubljanski nogometaši so želeli dres katerega od zvezdnikov. Dušan Kosić je dres zamenjal z Moisesom Arteago. En dres je odšel z Duletom v Ljubljano, drugi pa je ostal v Španiji. Nikoli si nisem mislil, da bosta čez 20 let oba dresa v mojem muzeju.

Po dolgem iskanju in ko sem že skoraj obupal, se na ekranu pojavi zelen dres. Olimpija match worn shirt. Zadaj št. 24 in priimek Kosič.

V iskalnik vpišem Olimpija match worn shirt. Klasičen večer, ko se vse umiri, jaz pa posvetim zelenemu muzeju. Iščem podatke, nove stvari za zbirko ali zgolj obujam spomine na stare tekme. Dolgo časa zbirki nisem dodal novega dresa in iščem spletne prodajalne/prodajalce dresov po Evropi, kjer bi lahko našel kaj zanimivega. Po dolgem iskanju in ko sem že skoraj obupal, se na ekranu pojavi zelen dres. Olimpija match worn shirt. Zadaj št. 24 in priimek Kosič. Bingo! Privatno sporočilo in v pričakovanju odidem spat.

Dres Dušana Kosića s tekme Espanyol-Olimpija 2-0, 28.9.2000 (Foto Luka Jesih/Zeleni muzej)

Zjutraj pa presenečenje. Dolgo sporočilo španskega zbiratelja, v katerem mi razloži, da je dres Kosića s tekme proti Espanyolu, kjer je dres zamenjal z Moisesom Garcio Fernandezom, znanim kot Arteaga, igralcem, ki je za Espanyol nastopil 266-krat. Arteaga je po rodu iz Cadiza, enako kot zbiratelj in pred časom sta se videla in mu je podaril omenjeni dres iz zbirke. Zgodba, ki ne more biti izmišljena, sicer jo vseeno preverim še s starim posnetkom golov na Youtubu, dres je enak, zato ga z navdušenjem kupim in dodam v zbirko.

Dva tedna nazaj se opogumim in kličem Dušana, ga povprašam, če mu je ostal še kakšen dres Olimpije in ali bi mi lahko podpisal dres proti Espanyolu. Na žalost mu, tako kot še marsikateremu drugemu igralcu iz tistega časa, ni ostal noben dres Olimpije, a ne odneham. Imaš mogoče od Arteage dres, bi ga dodal tvojemu in bi šlo za res edinstveno zgodbo? »Bom videl, če ga lahko najdem. Daj mi par dni da pregledam na podstreho in se javim.«

Izredna redkost: dresa, ki sta ju igralca zamenjala 28.8.2000 (Foto: Luka Jesih/Zeleni muzej)

Čez dva dni dobim klic, da je našel dres Arteage in mi ga z veseljem pokloni za muzej in res posebno zgodbo. Navdušen sem, saj gre za edinstveno stvar. Dobiti oba dresa z iste tekme od igralcev, ki sta dres dejansko zamenjala, je izjemna redkost. Ko se dobiva in mi podpiše svoj dres ter zraven podari še Espanyolov dres Arteage, se spomniva na tisti vesoljni potop v Barceloni.

In ravno to je glavni cilj zelenega muzeja. S pomočjo predmetov obuditi spomine na legendarne tekme in igralce ljubljenega nam kluba. Dule, hvala!

Vstopnici za prvo tekmo za Bežigradom (GD sektor in A trubuna): Olimpija-Espanyol 2-1, 14.9.2000

Me pa zanima še nekaj drugega. Skupina Green Dragonsov je odpotovala na omenjeno tekmo v Barcelono in glasno spodbujala Olimpijo celo tekmo. Je kdo v tem nalivu uspel prinesti v Ljubljano vstopnico in jo je pripravljen podariti zelenemu muzeju?

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.