Luka Jesih

Zbiranje nogometnih spominkov posameznega kluba ali države je izjemno priljubljen hobi, ki obsega kar nekaj stvari. Na prvem mestu je vsekakor zbiranje nošenih nogometnih dresov, ki blatni in umazani govorijo zgodbo o fantastičnem zadetku ali bravurozni obrambi, medtem ko je zelo priljubljeno tudi zbiranje vstopnic. Verjetno predvsem zaradi enostavnosti zbiranja, saj jih je veliko lažje dobiti in zaradi majhnosti tudi shranjevati v albumih.

Od tu naprej je stvar vsakega posameznika, kaj bo zbiral in kako široko se bo opredelil pri tem hobiju. Mene osebno so poleg dresov in vstopnic vedno navduševale tudi zastavice. Predvsem kapetanske. Pred pričetkom tekme sem vsakič opazoval oba kapetana, kako si izmenjata kapetanski zastavici, na katerih je natisnjen ali všit datum ter imeni obeh ekip. Pozorno sem gledal kako velike so zastavice in kakšnih oblik. Čeprav Olimpija v tem pogledu močno zaostaja za Evropo, saj po meni znanih podatkih še nikoli ni imela zastavice prav za posamezno tekmo, sem se vseeno odločil, da zberem čim več kapetanskih zastavic Olimpije, obenem pa v zbirko dodam tudi nasprotnikove kapetanske zastavice, v kolikor je na njih odtisnjeno ali všito sveto ime – Olimpija Ljubljana.

Kapetanska zastavica iz prijetelsjke tekmve v Zrečah, circa 1991-2000 (Foto: Luka Jesih/Zeleni muzej)

Moja prva kapetanska zastavica v zbirki je obenem tudi najbolj legendarna – iz časov sponzorja SCT, nekje med letoma 1991 in 2000. Posedujem zgolj informacijo, da naj bi bila iz neke prijateljske tekme v Zrečah. Any help? Zelena barva, logo SCT v grbu in spomin na začetke nogometa v slovenski ligi. Kot že tolikokrat do sedaj sem jo našel na spletnem portalu bolha in za njo plačal majhno ceno, glede na vrednost. Zbiranje zastavic se je lahko začelo.

Kapetanska zastavica s pokalne tekme Livar-Olimpija, 2015 (Foto: Luka Jesih/Zeleni muzej)

Naslednjo zastavico sem dobil s pokalne tekme v Ivančni Gorici med Livarjem in Olimpijo leta 2015. V kolikor želiš kapetansko zastavico svojega moštva je potrebno veliko poznanstev, klicanja in pisanja mailov, saj kapetan Olimpije zamenja zastavico in ta konča v rokah predstavnikov nasprotnega kluba, ponavadi v pisarnah ali posebej za to namenjenih sobah. Nekaterim klubom je čudno, zakaj bi rad imel kapetansko zastavico, nekateri se sploh ne javijo, spet drugi so izjemno prijazni, saj na leto v slovenski ligi igraš štiri tekme z enakim nasprotnikom in se teh zastavic nabere kar veliko. Tako mi je uspelo v svojo zbirko dodati kapetansko zastavico Olimpije s tekme proti Krškemu leta 2017 in pa zastavico s tekme proti Bravu iz leta 2019.

Kapetnaska zastavica s prvenstvene tekme Krško-Olimpija, 2017 (Foto: Luka Jesih/Zeleni muzej)

Trenutno si zaradi Covid-19 protokola nasprotni igralci v 1. SNL ne izmenjujejo zastavic, a upam, da kmalu dodam v zbirko kakšno novo.

Kapetanske zastavice iz časov bivše Jugoslavije so izjemno redke, zato sem se razveselil sporočila zbirateljskega kolega iz Sarajeva, v katerem je pisalo, da je našel zame izjemno redko kapetansko zastavico Olimpije, da želi prodajalec veliko denarja za tako stvar, a mi zagotavlja da je izjemno redka. Niti za trenutek nisem okleval, saj se taka priložnost ponudi redkokdaj. Zanimivo je, da veliko stvari dobivam iz bolšjih trgov držav bivše Jugoslavije, kjer ljudje to vestno hranijo in kasneje prodajajo. Kapetanska zastavica je najlepša v zbirki, z zlato obrobo in letnico 1979, kar ji daje še dodaten čar.

Izredno redka kapetanska zastavica iz leta 1979 (Foto: Luka Jesih/Zeleni muzej)

Od takrat naprej sem videl zgolj še dve kapetanski zastavici Olimpije pred osamosvojitvijo, obe okoli leta 1965, ki pa sta v privatni zbirki in na žalost zame nedosegljivi.

Kapetanska zastavica s tekme kvalifikacij za ligo Europa Olimpija-Spartak, 2018 (Foto: Luka Jesih/Zeleni muzej)

Posebna zgodba so nasprotnikove kapetanske zastavice. Marsikdo me vpraša, zakaj bi v svoji zbirki rad imel zastavico, ki ni Olimpijina in vsem odgovorim, da me zanima zgolj, v kolikor je na njej napisano Olimpija Ljubljana. Zdi se mi, da je tudi to del zgodovine našega najljubšega kluba. Slovenska liga in pokal tako odpadeta, saj na zastavici ni napisana tekma, v Evropi pa je to skoraj stalna praksa, tudi v kvalifikacijah za ligo Europa ali ligo prvakov, pa tudi na prijateljskih tekmah.

Kapetanska zastavica s tekme kvalifikacij za ligo Europa Olimpija-Crusaders, 2018 (Foto: Luka Jesih/Zeleni muzej)

Vesel sem, da so ljudje v klubu prepoznali mojo zgodbo in mi pomagali z nekaterimi zastavicami, predvsem iz kvalifikacijskih tekem, kjer je ena lahko ostala v klubu, druga pa romala v mojo zbirko. Spartak Trnava, Vaasa in Crusaders so zastavice, ki jih imam iz Evrope, dobil pa sem tudi zastavico Udineseja s prijateljske tekme, ki je obenem največja in najbolj kakovostna zastavica, saj so črke všite v zastavico.

Kapetnaska zastavica s prijateljske tekme Udinese-Olimpija, 2016 (Foto: Luka Jesih/Zeleni muzej)

Vsekakor pa je moja velika želja zastavica katerega od največjih klubov na svetu, a za to bo potrebno počakati, da Olimpija igra kakšno pomembno mednarodno tekmo.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.