Luka Jesih

Zbiranje dresov je izjemno zanimiv hobi, ki je popularen po celotnem svetu. Največjo vrednost, pa ne samo finančno, ampak tudi sentimentalno, dosegajo nošeni dresi s tekem, kjer se še vidijo blatni madeži in strgani deli dresa ter detajli, s pomočjo katerih lahko ugotoviš, na kateri tekmi je posameznik nosil določen dres. Imeti točno tisti dres s tekme, kjer je vratar ubranil enajstmetrovko ali napadalec zabil odločilen gol je cilj vsakega zbiratelja.

Še nekoliko večji »fetiš« pa imamo zbiratelji na spominske drese. Gre za drese, ki imajo napisan datum tekme, po navadi za kakšna finala, kvalifikacijske tekme ali poslovilne tekme igralca. Včasih klubi posvetijo posamezen dres v spomin na dogodek iz zgodovine ali z njim obeležijo rojstni dan kluba ali navijaške skupine.

Šele v zadnjih desetih letih je Olimpija naredila korak naprej in se počasi približuje evropskim klubom.

Olimpija je bila (kar se dresov tiče) vedno specifičen klub. V Jugoslaviji so igralci pogostokrat nosili drese brez grba, v prvih sezonah slovenske lige je med sezono menjala opremljevalce, igralci so drese dobili šele po koncu prvenstva, če sploh. Šele v zadnjih desetih letih je Olimpija naredila korak naprej in se počasi približuje evropskim klubom. Celotno sezono imamo en dizajn dresa, igralci imajo več dresov, tako da lahko kakšnega že med sezono podarijo navijačem in zbirateljem, našitki so tam, kjer morajo biti.

Dres Marka Vukčevića s finalne tekme na Bonifiki maja 2017

Leto 2017 je bilo prelomno (kar se nas zbiratljev tiče), saj je Olimpija prvič zaigrala v dresu, na katerem je bila napisana tekma. Finale pokala proti Domžalam v Kopru. Datum, kraj in imena obeh ekip so dres naredili edinstven, obenem je bila to hkrati tudi predstavitev dresa za naslednjo sezono. Marsikdo vedrjetno detajla na dresu sploh opazil ni, za nas zbiratelje pa je bil to dres, ki smo ga morali imeti v zbirki. Sam sem uspel dobiti pripravljen dres Vukčevića, ki sicer ni bil v kadru za tekmo in pa fluorescenten vratarski dres Vodiška, ki se je izkazal za rezervnega, saj je bila na tekmi vratarska barva rdeča.

Rezervni dres Roka Vodiška s finalne tekme na Bonifiki maja 2017

Tudi leto kasneje smo se uvrstili v finale pokala, ko smo igrali proti Aluminija, a posebnega dresa za tekmo ni bilo in mislili smo, da je bil lanskoletni dres s finala zgolj muha enodnevnica. A že naslednje leto, ko smo igrali v finalu pokala proti Mariboru v Celju, je bil napis tekme spet na dresu. Tokrat sem uspel dobiti nošen dres Maria Jurčevića, ki je vstopil par minut pred koncem tekme, prijatelj pa je ob zadnjem sodniškem žvižgu preskočil ograjo in stekel direktno do njega. Zmaga proti Mariboru v finalu, napis tekme in način, kako sem do dresa prišel, uvrščajo ta dres med moje najljubše.

Dres Maria Jurčevića s finalne tekme v Celju, maja 2019

A najbolj poseben spominski dres v zbirki je vsekakor dres ob tridesetletnici obstoja najboljše slovenske navijaške skupine Green Dragons. Glavni sponzor Merkur je posebej za tekmo proti Muri 23. novembra 2018 odstopil prostor na sprednjem delu dresa logotipu Green Dragonsov ob obletnici in tako poudaril pomembnost navijačev in simbiozo med Olimpijo ter navijaško skupino. Razkritje dresa je bilo na ravni največjih evropskih klubov in izjemno sem ponosen, da sem takrat uspel dobiti dres Nika Kapuna z omenjene tekme. Čeprav nikoli nisem bil na navijaški tribuni imajo moje največje spoštovanje in vedno trdim, da brez njih ni Olimpije.  Dres je izjemen poklon navijačem in to je največ kar šteje.

Unikatni dres z logom GD za tekmo proti Muri, november 2018

Do sedaj je tako Olimpija imela po mojih podatkih tri spominske drese, narejene posebej za določeno tekmo, če ne štejemo majice ob proslavi naslova v 2. ligi (o kateri pa več v kakšni drugi kolumni).

Upam in verjamem, da bo Olimpija letos spet v finalu pokala in bomo iskali nov spominski dres za zbirko …

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.