Sredi aprila 2013 je Olimpija v Domžalah zmagala s 4:0. V Sportskih novostih je kolumno o tej pestri tekmi napisal legendarni novinar Branko Vekić, ki je Olimpijo spremljal že od sredine sedemdesetih.

 

Prvič objavljeno v Sportskih novostih, 16. aprila 2013

Branko Vekić

Olimpija v nadaljevanju prvenstva igra sijajno, njena ‘tika-taka’ vse bolj pleni, deluje ugodno za oči in dušo nogometnih navdušencev. Na derbiju 28. kroga v Domžalah je bila njena predstavitev izvrstna v režiji dirigenta s klopi, mladega in nadarjenega trenerja ‘Zmajev’ Andreja Razdrha in izvedbi kompletnega orkestra, v katerem sta imela glavni vlogi Nik Omladič in smrtonosni topničar, zdaj vodilni strelec lige, Črnogorec Nikola Nikezić. Fant z natančnim strelom in mehkim srcem, fant od fare s katerim namerava šef Izet Rastoder, navdušen nad igro svojih na derbiju, kmalu podaljšati pogodbo.

Zmaji so dobili aplavz na odprti sceni za izvrstno igro podaj, lahkotnost gibanja, umetelno obvladovanje žoge, žvižgalo pa se je sodniški trojki, ki jo je vodil Darko Čeferin, asistirala pa sta mu Primož Arhar in Marko Stančin. Četrti sodnik je bil grešnik iz prejšnjega kroga s koprske Bonifike, Nejc Kajtazović.

Na štadionu ni bilo nikogar, ki ne bi opazil globokega ofsajda Delamee pri vodilnem golu Olimpije, razen Stančina, ki je s to napako namočil glavnega ‘režiserja’ Čeferina. Ta pa je razumljivo reakcijo domačega trenerja, z morda malo povišanim tonom, kaznoval tako, da ga je poslal na tribuno in s tem presekal domačine. Bilo je še več napak, na primer razveljavljeni gol Čadikovskega, roka Zarifovaća, nekaznovanje Knezovića za zelo grob start …

Toda v tistem trenutku, ko je bil domači strateg Mojsilović poslan na tribuno, je bilo jasno, da domači orkester izgublja ritem, saj so njegovi igralci navajeni, da jih vodi iz trenerskega prostora, po drugem golu Nika Omladiča pa so povsem izgubili glave. Da se razumemo, Olimpijine zmage ne morejo zmanjšati napake sodniške četvorke. Nikakor, ker so Ljubljančani igrali svojo igro, zasluženo dobili derbi in se utrdili na drugem mestu, na katerem imajo deset točk prednosti pred Domžalami.

Evropa je zagotovljena, tako da se lahko zdaj ‘Zmaji’ z manj pritiska posvetijo izpopolnjevanju igre, ki navijačev ne more pustiti ravnodušnih. Tudi Stevan Mojsilović je čestital gostom za zmago in priznal, da so boljši, da trenutno igrajo najboljši nogomet v ligi, on pa bo, kot je rekel, točke, ki jih potrebuje za to, da zadrži tretje mesto, poiskal proti šibkejšim moštvom.

V VIP loži je sedel tudi selektor Srečko Katanec s svojim pomočnikom Alešem Čehom. Nismo ga želeli motiti, le mimogrede sem mu rekel, da ‘Olimpijin Andres Iniesta’, svetlolasi Nik Omladič s svojimi igrami opozarja nase. Katanec je odvrnil samo »Dober je mali«, kaj to pomeni pa bomo videli, ko bo objavil spisek kandidatov za srečanje z Islandijo.

Iz hrvaščine prevedel Miha Zupan

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.