Letos mineva okroglih 60 let odkar si je osrednji ljubljanski in slovenski nogometni klub nadel sveto ime – Olimpija. Svojo prvo uradno tekmo pod novim imenom so Ljubljančani odigrali v prvem spomladanskem krogu sezone 1961/62, ko so po izpadu iz druge zvezne lige nastopali v Slovenski conski ligi.

Za vas smo izbrskali dve poročili s te zgodovinske tekme, ki je bila na sporedu 25. marca 1962 v Šempetru pri Novi Gorici. Zanimivo, da se poročili v nekaterih podrobnostih nekoliko razlikujeta. Drugi zadetek Olimpije je sodeč po poročilu v Poletu Danilo Brezigar (sicer domačin iz Solkana, ki je študiral v Ljubljani) dosegel tako, da je »preigral vso obrambo Goričanov in nato s približno 15 m zadel prazna vrata«, v Delu pa piše, da ga je dosegel »po idealnem predložku Rojine«. Tudi glede tega, od kod je bil sodnik Kičan, se poročili ne strinjata.

Kakorkoli že, tukaj sta obe poročili s tega zgodovinskega obračuna. (M.Z.)

Veliko zanimanje v Novi Gorici

Prvič objavljeno v športnem tedniku Polet, 25. marca 1962

NOVA GORICA, 25. marca. Okoli 2500 gledalcev se je danes zbralo na stadionu v Šempetru pri Novi Gorici, saj so z velikim zanimanjem pričakovali nastop jesenskega prvaka SCL ljubljanske Olimpije. Mnogi so pričakovali tudi lepo igro domačega moštva in tudi takih ni manjkalo, ki so prerokovali prvi poraz Olimpije v letošnjem prvenstvu.

Gorica : Olimpija 0:2 (0:1)

Gorica: Brezovšček, Anić, Mozetič I., Mermolja, Markič, Torlaković, Keršič, Hlede (Mozetič II.), Kuzmin, Černič, Križaj.

Olimpija: Frič, Pirc, Klančišar, Jalševec, Berginc, Srbu, Vavpetič, Velkavrh, Brezigar, Rojina, Modrić.

Strelci: Velkavrh v 23. in Brezigar v 75. min.

Sodnik Kičan iz Murske Sobote.

Pogoji za igro so bili danes v Novi Gorici zares odlični. Igrišče je bilo lepo in suho, vreme precej hladno in razpoloženje pred tekmo je bilo na višku. Prvo navdušenje pa je kmalu splahnelo, saj vse do 20. min. ni bilo videti nič posebnega. Ljubljančani še daleč niso dokazali tistega, kar je občinstvo pričakovalo, pa tudi Gorica ni igrala najbolje. Kljub temu so bili tehnično Ljubljančani nekoliko boljši, Goričani pa so se z uspehom zoperstavljali njihovim napadom.

Šele v 23. min. je prišla Olimpija do svojega prvega zadetka. Pred vrati Gorice je nastala gneča in najspretnejši je bil Velkavrh, ki je našel žogi pot v mrežo – 0:1. Do konca prvega polčasa je bila igra še vedno precej medla in ni bilo kaj zapisati v novinarsko beležnico.

Tudi v drugem polčasu se ni zgodilo nič posebnega. Napadalci Gorice so nekajkrat napadli in dobili nekoliko več volje, ko so videli, da Olimpija ni bil ravno najbolje razpoložena. Seveda pa je bila obramba Olimpije, ki je bila mimogrede povedano, boljši del moštva, vedno na mestu in še tako kočljive žoge so končale pot v rokah Friča.

Tomaž Frič

Drugi gol je dosegla Olimpija v 74. min. Strelec je bil Brezigar, ki je preigral vso obrambo Goričanov in nato s približno 15 m zadel prazna vrata. Po tem golu je Gorica popustila, pa tudi Olimpija je bila očividno zadovoljna z doseženim rezultatom. Nekaj minut pred koncem so Goričani še poslednjič hoteli priti do častnega zadetka, Frič pa je vse žoge z lahkoto in eleganco ukrotil.

V moštvu Olimpije in tudi na vsem igrišču je bil najboljši vratar Frič, ugajal pa je tudi Srbu, medtem ko je bil v vrsti domačinov najboljši Černič.

Lestvica SCL po prvem spomladanskem krogu

Olimpija ni izrabila premoči

Prvič objavljeno v Delu, 26. marca 1962

Nova Gorica, 25. marca – V prvenstveni tekmi SCL je ljubljanska Olimpija premagala Gorico z 2:0 (1:0). Strelca: Velkavrh v 24. in Brezigar v 73. minuti. Pred 2000 gledalci je sodil Kičan iz Ljubljane.

Gorica: Brezavšek – Anić, Mozetič I – Mermolja, Markič, Torlaković – Uršič, Hlede (Mozetič II), Kuzmin, Černic, Križaj.

Olimpija: Frič – Pirc, Klančišar – Jalševec, Berginc, Srbu – Vavpetič, Velkavrh, Brezigar, Rojina, Modrić.

Po začetni premoči Gorice so igralci Olimpije že okoli dvajsete minute prevzeli pobudo: v 24. minuti je Velkavrh dosegel prvi gol za goste. Srbu, ki je bil najboljši mož na igrišču, je preigral nekaj domačih igralcev in podal žogo Modriću, ki je odlično zaposlil Velkavrha. Ljubljanski napadalec je z ostrim strelom po zemlji zadel mrežo.

Domača enajsterica je po prejetem golu popustila, toda napad Olimpije ni in ni znal izkoristiti premoči. V 29. minuti je Rojina s petih metrov streljal v vratarja. V 35. minuti je Jalševec poškodoval Hledeta in napad Gorice je bil tako močno oslabljen.

Danilo Brezigar

V drugem delu igre je domača enajstorica v začetku ponovno napadla: že v prvi minuti je poslal Černic oster strel tik nad stativo. V 73. minuti je bila tekma odločena: Brezigar je po idealnem predložku Rojine povišal na 2:0. V zmagovitem moštvu so bili najboljši Frič, Srbu, Jalševec in Velkavrh, medtem ko je bila pri domačih najboljša obramba.

J.O.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.