Prvič objavljeno v športnem tedniku Sport, 29. julija 1921

V letošnji spomladanski sezoni je S. K. »Primorje« vzbudil splošno zanimanje sportnega občinstva s svojimi nenadnimi uspehi, s kojimi si je priboril prvenstvo drugorazrednih klubov v Ljubljani. Ker so ti uspehi priborjeni pod jako težkimi okoliščinami, naj navedemo tu kratko sliko o početku in razvoju kluba.

Klub »Primorje« se je ustanovil lansko pomlad. Združil je v sebi začetkoma samo peščico igralcev – sportnikov od »Onkraj«, ki so si stavili plemenit cilj, gojiti sport ter tekmovati na sportnem polju z brati domačini.

Ovire, koje je bilo treba premostiti, so grozile razbiti klub že v početku. Brez sredstev, igrišča, naraščaja, se je vendar s hvalevredno požrtvovalnostjo in napornim delom ustanoviteljev posrečilo postaviti klub na trdno podlago, na koji je takoj pričel z intenzivnim delom in sportno izobrazbo svojih članov. Prvotno se je moral omejiti klub samo na nogomet, ter šele v letošnji sezoni razširiti svoje delovanje tudi na druge panoge sporta.

Rezervno moštvo Primorja leta 1921

Oglejmo si nekoliko klubovo nogometno delovanje. Prvič je nastopil klub javno v jesenski sezoni proti rezervi S. K. »Ilirije« ter v prvenstvenih tekmah II.-razrednih moštev, v katerih je zavzel III., odnosno II. mesto. Pri teh tekmah je pokazalo moštvo, da se nahaja med njimi precejšnje število dobrih moči, manjkalo je pa skupne igre, stalne forme ter discipline na igrišču. Z resnim delovanjem, s smotrenim trainingom, osobito še, ko je dobil klub igrišče skupno s S. S. K. »Sparto«, je bilo precejšnje število nedostatkov odpravljeno.

Ko je nastopilo klubovo moštvo v letošnjih pomladanskih prvenstvenih tekmah, se je opazilo takoj po prvih odigranih tekmah, da moramo računati z resnim konkurentom za prvo mesto II. razrednih klubov. Kljub temu, da so še nekateri nedostatki v moštvu, kako pomanjkanje prehoda obrambe v podporo napadalni vrsti ter neodločnost napadalne vrste pred nasprotnim goalom, je mošto pokazalo pri posameznih tekmah jako lepo igro, ter rezultati odgovarjajo popolnoma razmerju moči in notranje klubove sile. Pričakovati je, da v jesenski sezoni odpravi moštvo tudi te nedostatke, ter da bodo nudile potem tekme pravi sportni užitek.

Grb Primorja s tržaško helebardo

V letošnji sezoni je pričel klub tudi na lahkoatletičnem polju z delovanjem ter je dosegel prvi nastop kluba v lahkoatletičnem meetingu »S. K. Ilirije« lepe uspehe. Tudi tukaj moramo računati z dejstvom, da imamo med moštvom mlade in dobre moči, ter da bodo postali isti nevarni tekmeci prvoboritelju slovenskega sporta v Ljubljani.

Omenimo naj še, da goji klub tudi plavalni sport. Uspehe svojega dela bo pokazalo »Primorje« v Sportnem tednu. Uverjeni smo, da bodo častni in v nadaljnjo izpodbudo članom ter v zadoščenje ustanoviteljem.

S.

Login

Dobrodošli!

Tole je kratek pozdrav
Join Typer
Registration is closed.